Олексій Мась: «Інфостор» — це був некомерційний проект

23 Грудня 2008
22848
23 Грудня 2008
11:10

Олексій Мась: «Інфостор» — це був некомерційний проект

22848
Майже три тижні тому правоохоронні органи штурмом вилучили сервери найбільшого українського файлообмінного інтернет-ресурсу infostore.org, звинувативши його в розповсюдженні дитячої порнографії. Завдяки «Інфостору» мільйони користувачів мали змогу безплатно скачувати практично будь-яку аудіо- та відеоінформацію.
Олексій Мась: «Інфостор» — це був некомерційний проект
Проте не піратство стало приводом нальоту — в такий спосіб МВС бореться з викрадачами неповнолітніх. Хоча сам «Інфостор» — це сервіс, завдяки якому будь-хто може зберігати будь-які файли і ділитися ними з іншими людьми, тобто портал був посередником між глядачами і злодіями-фільммейкерами.
 
Порно — десята, якщо не сота частина того, що можна було знайти на ресурсі. Кілька тисяч юзерів раптом втратили щастя регулярно підживлюватися музикою на «Інфосторі». Тому ми вирішили поцікавитися у засновника порталу Олексія Мася, що буде далі та що насправді є тепер.
 
— Як настрій?
— Ліпшого настрою, аніж в останній тиждень, у мене не було за все моє життя.
 
— Чому? Тому що «Інфостор» тепер став ще популярнішим?
— Ні. Я понад усе люблю спілкування з людьми. А тут така ситуація склалася, що до мене прийшли багато цікавих людей і запропонували свою допомогу. Навіть представники Комуністичної партії були і сказали: «Ми вам допоможемо». Було приємно. Ми зазвичай з підозрою ставимося до комуністів, а тут несподівано приємні люди. Такі собі «нові» комуністи. Я побував на телеканалах і радіостанціях — усі за нас, за свободу.
 
— Надія на перемогу є?
— Звісно. Гадаю, ми відновимо ресурс. Навіть упевненість є. Можливо, нам доведеться щось змінити, але загалом усе залишиться.
 
— Назву змінити?
— Ні, ну що ти, назва, здається, чудова.
 
— Тобто сам факт існування «Інфостору» не є криміналом?
— Власне, жодного звинувачення нам не висунули. У нас вилучили сервери в рамках слідчого експерименту з пошуку трьох користувачів. Тобто Міністерство внутрішніх справ звинувачує їх, можливо, навіть справедливо, в тому, що викладали і розповсюджували через «Інфостор» порнографію. Причому йдеться не про звичайне порно, а про дитяче — якісь три педофіли.
 
Влітку МВС дало нам запит на інформацію щодо 105 підозрюваних користувачів. Це логічно — у нас є інформація, і ми готові допомогти, адже мова про викрадання людей. І ось із тих підозрюваних спливли троє. У нас немає офісу. «Інфостор» — це сукупність програмного забезпечення, провайдерів і хостингових компаній, що надають нам «залізо», де ми зберігаємо інформацію. Півтора мільйона активних користувачів. Кожен із них створив на «Інфосторі» свою сторіночку, на якій викладає інформацію. Це ж половина Києва. Проконтролювати їхні дії в реальному часі й дати порушникам по руках палицею — просто нереально. Для того є відповідні органи, і ми готові відпрацьовувати їхні запити на інформацію.
 
— Навіщо тоді усі ці «маски-шоу»?
— Це дані неперевірені, так би мовити, з третіх рук. Луценко сказав у міністерстві, мовляв, товариші, або ви щось робите, або, нині криза, голодуватимете. Насправді, може, просто поквапилися, не розібралися.
 
— Дитяча порнографія — це єдине звинувачення? Адже багато хто з «Інфостору» безплатно скачував музику і фільми.
— Щодо музики і фільмів претензій не пред’являли. До того ж, багато музики, наприклад, розмістили самі групи. Особисто я знаю десяток невеликих колективів, котрі поставили на ресурсі свої альбоми.
 
— А решта 1 499 990 користувачів?
— Ми ж комунікабельні. Спілкувалися з Motion Picture Association (MPA) — міжнародною асоціацією боротьби з кінопіратством. До нас приїжджав їхній «антипіратський» директор, розмовляли з ним на тему взаємного врегулювання. Їм теж тяжко контролювати півтора мільйона користувачів. До того ж, за кордоном на «Інфосторі» доступні тільки фотографії. Тому заяви МВС, що з нашого ресурсу викачували відеопродукцію порнографічного характеру мільйони зарубіжних користувачів,— це повний нонсенс, адже вони по суті не можуть користуватися нашим сервісом. Він зав’язаний в Україні.
 
— Чув думку, нібито все це добре спланована рекламна акція, аби ще більше пропіарити «Інфостор».
— Насправді, так. Міліціонери якось казали мені: «Ви що, спеціально все це зробили? Підставили нас чи що?» Хоча ми нічого такого не планували. Ми ж добрі й хороші.
 
— Ти чимось, окрім «Інфостору», займаєшся?
— Звісно. «Інфостор»  — це взагалі був некомерційний проект, тобто не можна сказати, що я гроші втратив через те, що його тимчасово закрили.
 
— Тобто він грошей не приносив?
— Навіть youtube.com досі збитковий, хоча де youtube, а де ми? Причому на youtube можна викладати тільки короткі ролики, а в нас — фільми, повністю. Деякі з них викладали для безплатного скачування легально. Ось, наприклад, самі творці порнофільму «Юля» відкрили собі сторінку на «Інфосторі», розмістили на ній своє кіно і зробили так, щоб за запитом «Юля» у всіх новинах спливало посилання на нього. Я б не сказав, що він дуже проти Юлі — просто смішний, безглуздий фільм, знятий, між іншим, депутатом Держдуми. Тобто можна сказати, що депутат або його люди зняли цей фільм і рекламували його, даючи посилання на «Інфостор». Що стосується грошей, то ми працюємо на перспективу.
 
— Кажуть, з’явилося багато анекдотів щодо ситуації з «Інфостором». Знаєш хоч один?
— Звісно. У МВС був слабкий інтернет-канал, тому вони вирішили забрати собі «Інфостор», щоб уже не потрібно було викачувати порнографію. Або ось: — Як боротися з двома порнушниками? — Підірвати хмарочос, де вони живуть.
 
Фото Максима Білоусова
 
Тимур Баша, «Хрещатик»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Тимур Баша, «Хрещатик»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
22848
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Влад
5595 дн. тому
Пусть Мась ответит на вопрос: а зачем он начислял т.н. "энергию" , которую потом вполне можно было перевести в электронные деньги. Получается что он таки оптачивал наиболее популярный контент. И именно поэтому и размещали у него инфу. В том числе и для заработка. А не только потому что уж такой популярный ресурс. Он стал таковым. Но в начале были деньги. Хоть и виртуальные.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду