Оскароносні (віце) прем’єри

12 Грудня 2008
13623
12 Грудня 2008
13:17

Оскароносні (віце) прем’єри

13623
Питання про відсутність українського кіно, звичайно ж, видається цілком аматорським. Типу, товариш не в темі. Фахівці, стомлено посміхнувшись, пояснять причини цієї відсутності легко й дохідливо, посилаючись на десятки причин.
Оскароносні (віце) прем’єри
Ну, що кіно – процес технологічний, витратний, що за відсутності широкого виробничого потоку дарма дошукатися шедеврів серед трьох вітчизняних кінематографічних сосен. Що для кіно потрібні великі кошти (як у Москві), потрібні відповідні закони (як у Москві), що, зрештою, потрібні високопрофесійні кадри, які теж, ну, так сталося, всі в Москві. Надто ж бракує якісних письменників та сценаристів.
 
Хоча зрідка трапляються справжні фахівці й в Україні, і тоді відбувається черговий «кінематографічний прорив». Як, скажімо, нещодавно презентований у Києві триллер «Ілюзія страху», знятий молодим режисером Олександром Кирієнком. Дебютував цей молодий митець два роки тому стрічкою «Помаранчеве небо», яка справляла враження збірки кліпів на музику «Океана Ельзи» й забулася, певно, ще швидше, ніж «ідеали Майдану».
 
Навіть попри те, що у стрічці були задіяні такі «звьозди», як Віктор Ющенко та Олександр Мороз, котрі зіграли себе самих. Кволий результат, схоже, не збентежив молодого режисера, і він залишився вірним раз і назавжди обраній творчій стратегії. А саме – наполегливо шукати (й знаходити) небуденних співтворців для своїх майбутніх шедеврів. Що й завершилося цілковитим успіхом фільму «Ілюзія страху», літературною основою якого є однойменний роман Олександра Турчинова, котрий спробував себе ще й в якості сценариста та продюсера.
 
Що, не знаєте такого письменника? Дарма. Член письменницької спілки, між іншим. А за сумісництвом ще й перший віце-прем’єр України. І також дарма дошкульний літкритик Михайло Бриних, свого часу рецензуючи аматорський текст, поблажливо додавав, мовляв, попри повну творчу безпорадність, роман же не номінується на Гонкурівську премію.
 
Порівняно з перспективами новоспеченої стрічки, хвалена літературна премія курить на балконі. Адже фільм не лише сподобався Юлії Тимошенко, а й уже висунувся Міністерством культури України на премію Американської кіноакадемії. Тобто будуть творці «Ілюзії...» змагатися за «Оскара» в номінації «кращий іноземний фільм». Так що на балконі курить і необачний зоїл Бриних.
 
Зрештою, хай би й змагалися, чом би й ні? Справді, може, когось і зацікавлять поневіряння українського бізнесмена з усіма джентльменськими наборами доби – розборками, «кидаловом», стріляниною, духовним очищенням і, до всього, неабияким філософським відкриттям про те, що «ваші проблеми – це ваш страх». Але довіри до віце-прем’єрського та режисерського творива було б незрівнянно більше, якби паралельно мали б змогу заговорити кінематографічною мовою й твори інших сучасних українських письменників.
 
Які, маю нахабство думати, надаються до такого перевтілення – ті ж «Сталінка», «Ключ», «Елементал», «Рекреації», «Солодка Даруся» і ще, й ще. Одначе, аби здійснилося таке диво, Олесеві Ульяненку, Василеві Шкляру, Юрієві Андруховичу, Марії Матіос та багатьом іншим, схоже, потрібно ставати мінімум нардепами. А відомому режисерові Вікторові Гресю, який десятиріччями не може знайти кошти на втілення свого грандіозного сценарного задуму за «Тарасом Бульбою», потрібно терміново підшукувати співавторів у Кабміні, а не серед забронзовілих класиків.

(Київ – Прага)
 
 
Павло Вольвач, «Радіо Свобода»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Павло Вольвач, «Радіо Свобода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13623
Читайте також
04.12.2008 12:03
Ольга Жук, «Україна молода»
17 443
07.11.2008 22:57
Ольга Клінгенберг, «Дзеркало тижня»
31 021
17.10.2008 09:22
Віктор Хижняк, «proUA»
30 851
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду