Менше фільмів, гонорарів і шансів для новачків

19 Листопада 2008
15887
19 Листопада 2008
18:03

Менше фільмів, гонорарів і шансів для новачків

15887
Економічна криза «наступає» на кіно. За різними прогнозами, наступного року зйомки телефільмів в Україні скоротяться на 30-40%, а то й удвічі. Українські продюсери морально готують акторів і технічний персонал до того, що уріжуть їхні гонорари. А тим часом самі переглядають плани на 2009 рік.
Менше фільмів, гонорарів і шансів для новачків
У Росії до ситуації на своєму телеринку фахівці поставилися серйозно: минулого тижня вони утворили антикризову асоціацію продюсерів, до якої увійшли «Мостелефільм», «Стар Медіа», «Фенікс фільм», «Леан-М», «Амедіа», РВС та інші. Загалом для вироблення стратегії роботи в умовах кризи згуртувалося близько 18 компаній. «Разом ми домовились зменшити загальні витрати. Це потрібно, щоб не виникло ситуації, коли хтось відмовився платити невиправдано завищений гонорар актору, а інша компанія пообіцяє», – ділиться продюсер «Телекомпанії «Мостелефільм» Валентин Опалєв.   

З його слів, через скорочення рекламних бюджетів більшість російських телеканалів зменшила закупівельні ціни і не виділяє гроші на нові фільми. «В Росії за знятий серіал телеканали не готові платити колишню ціну, – каже Опалєв. – Як правило, йдеться про здешевлення на 30-40%. Тобто, якщо у нас серіали за попередніми домовленостями купували за ціною $300-310 тисяч за серію, то зараз уже йдеться про $200-220 тисяч».

За оцінкою генерального продюсера продакшн-компанії «PRO TV» Віктора Приходька, телефільми українського виробництва на сьогодні заповнюють близько 20 відсотків російського ринку. «Такі компанії, як «Стар Медіа», «Фільм UA» і «PRO TV» виробляють близько 200 годин ТВ-фільмів на рік», – каже він. Сам Приходько не береться прогнозувати наскільки скоротиться телевиробництво. Він переконаний – ситуація стане більш-менш зрозумілою в березні-квітні 2009 року.

Водночас інші опитані «МедіаБізнесом» українські виробники, що знімають телефільми для російських каналів, вважають, що в Україні обсяги телевиробництва скоротяться максимум удвічі. «Ще кілька тижнів тому звучали більш стримані прогнози. Всі ми сподівалися, що скорочення буде у межах 30-40%, але тепер очевидно, що 50% – цілком реальна цифра», – прогнозує Валентин Опалєв.

Зі зменшенням кількості стрічок, пропорційно упадуть і шанси новачків потрапити у індустрію. Більше того, – продюсери збираються урізати гонорари як «зіркам», так і початківцям. Утім Олег Кохан, генеральний продюсер української кінокомпанії SOTA Cinema Group, переконаний: це правило діятиме вибірково. «Такі справжні майстри акторської професії, як Богдан Ступка, Олег Янковський, Рената Литвинова все одно будуть користуватися попитом, ніким іншим їх не заміниш», – переконує він.

Учасники ринку наполягають: знизити гонорари технічного персоналу слід було давно. «Через те, що в галузі багато роботи, у кіно прийшли люди без досвіду й професійних навичок», – зауважує Віктор Приходько. Щоб перестрахуватися у час кризи він, збирається скоротити виробництво «телемувиків», а також призупинив будівництво студії перезапису «Долбі». «Нам всім слід зменшити апетити», – зауважує Приходько.
 
Економічну скруту відчують на собі й кіновиробники. На думку голови ради директорів групи компаній «Стар Медіа» Влада Ряшина, якщо об’єми телевиробництва в Україні впадуть на 30%, то кінопродукції поменшає удвічі. «Займатися виробництвом кінопродукції в Україні ризикований захід взагалі, а в такі скрутні часи вкладати гроші у нестабільний бізнес охочих точно поменшає», – переконаний Ряшин.

На противагу йому Олег Кохан жартує: криза українському кіно не страшна, бодай тому, що для нього вона перманентна. «В Україні знімається значно менше фільмів, ніж у Росії, тож і скорочення суттєвого не буде. Якщо спробувати виразити це в цифрах, думаю, із п’яти запланованих фільмів, не вийде один – це несуттєве зменшення», – зауважує він.

Також криза змушує продакшн-компанії шукати шляхи для зниження ризиків. Саме тому наступного року популярності набуде копродукція (спільне виробництво). «Продюсери будуть більше працювати у цьому форматі, – прогнозує Кохан. – Тим більше, що копродукція успішно практикується в усьому світі».
Президент Ассоціації продюсерів України Олексій Сєрков переконує, що вже зараз продюсери з Франції, США, Чехії, Росії звертаються із пропозиціями за українські гроші знімати кіно в Європі. «Принаймні я точно знаю про чотири такі випадки. Копродакшн стає популярним тому, що у Європі гроші зараз – дефіцит. А при спільному виробництві завжди є тенденція до здешевлення виробництва – оренди, техніки та гонорарів», – резюмує він.
 
Тетяна Харченко, MediaБізнес
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Тетяна Харченко, MediaБізнес
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15887
Читайте також
04.12.2008 12:03
Ольга Жук, «Україна молода»
17 440
07.11.2008 22:57
Ольга Клінгенберг, «Дзеркало тижня»
31 018
29.10.2008 06:38
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
32 249
24.10.2008 19:33
Ольга Гончарова,«Комерсант»
15 254
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду