Ющенко, проведи мені в Москву українське телебачення!

1 Листопада 2008
6937
1 Листопада 2008
19:48

Ющенко, проведи мені в Москву українське телебачення!

6937
Ющенко, проведи мені в Москву українське телебачення!
Листи до Ірини Ванникової (3): Ющенко, проведи мені в Москву українське телебачення!!!
 
Шановна Ірино, доброго Вам здоров'я!

Пише Андрій Окара.

Можливо, я Вас вже задовбав.

Але, повірте, ідіотизм української влади мене задовбав значно більше, ніж я навіть за великого бажання здатен задовбати Вашу Світлість.

Отже, з сьогоднішнього дня з українського телеефіру викидаються російські телеканали. Ну, Ви, мабуть, в курсі, який галас з цього приводу здійнявся у Росії – мовляв, украинизаторы гребаные, последняя агония оранжоидов, нарушение прав человека, руки прочь от великого и могучего та т.ін. Статтю заступника голови Нацради з питань телебачення та радіомовлення п. Ігоря Куруса прочитав. Інколи виникає враження, що ті, хто забороняє кабельну трансляцію російських телеканалів, в долі з продавцями супутникових „тарілок”.

Але ті московські люди не знали, що говорили, як і Ваші, о шановна Ірино, колеги з Нацради не знали, що робили.

Я розумію, що українські люди і чиновники з одного боку, були обурені тональністю телесюжетів про Україну на російських телеканалах, з іншого – трохи жаба давила, що українське телебачення не здатне виробляти таке якісне телегівно в масштабах ОРТ, РТР, НТВ чи того каналу, де показують „Дом-2”.

Але будь-яка ідентичність (національна, цивілізаційна, мовна, культурна) виникає лише тоді, коли є образ ІНШОГО. Себто ми вважаємо себе українцями, бо знаємо: є інші – білоруси, великоросіяни, поляки, євреї, кримські та казанські татари, угро-фіни. Якби не було інших (наприклад, усі б полетіли на Місяць – як в тому анекдоті), ми б, о шановна, повірте, не вважали б себе українцями.

Тож російські телеканали потрібні були українському суспільству, аби пересвідчуватися: ми (українці) – не вони (жителі країни, де існує подібне телебачення).

Я кажу, що московські люди не знали, що говорили, як і українські чиновники з Нацради, а також Ваш Шеф, не знали, що робили, через те, що об'єктивно російські телеканали зміцнювали українську ідентичність та збільшували антикремлівські настрої в Україні. Особисто я в цьому пересвідчувався десятки, навіть сотні разів, спілкуючись з тими українцями, хто має ОРТ (точніше, „Первый”), РТР-Планету, РТР-Новости, НТВ-Мир, RenTV, міжнародний варіант ТВЦ, „Мир” (для тих, хто не в курсі: RTVI є не російським, а ізраїльським телеканалом, заснованим Гусінським, який у Москві не транслюється – побачити його можна з недавніх часів в кабельних мережах деяких російських провінційних обласних центрів). Чим по цих телеканалах неадекватніше образи українців та інтерпретація подій в Україні, тим більше відторгнення з боку українців, навіть лояльних до Росії.

Крім того, українці дивляться російські канали і бачать, що в Росії не існує свободи слова, принципу двох позицій в сюжетах, прямих ефірів, можливості висловлюватися усім концептуально важливим персонам, а не лише гламурним „телеумникам”, чий список узгоджений зі Старою Площею.

Я розумію, таке рішення остаточно склалося після російсько-грузинської війни: виявилося, що десь біля 40% підтримує дії Росії, десь біля 40% засуджує, біля 20% не визначилися. Але справа тут не в російських телеканалах, які тоді вели потужну інформаційну війну, у тому числі проти України, а в українських, які не здатні були сформулювати власну точку зору і тому здебільше переказували або точку зору європейського телебачення, або російського. Тому, може, через це позбавити ліцензії і ті українські канали, які очевидно підігравали російській точці зору?

Я теж за інформаційний суверенітет усіх без виключення країн – і України, і Росії, і навіть Гондурасу. Але інформаційний суверенітет формується шляхом власного підіймання, а не шляхом опускання інших.

Звісна річ, є невеличка частина українських громадян, що ментально ніби живуть в Росії і дивляться майже виключно російські канали (я таких екзотів неодноразово зустрічав в Криму). Але навіть таких треба інтегрувати в український інформпростір іншими методами. Та й взагалі, якщо б Ви і Ваші колеги бачили рейтинги та долі російських телеканалів в Україні, то просто перестали б навіть згадувати про них.

Особисто я теж сумую з приводу заборони російського телебачення: мені воно було потрібне для того, аби не відстати од московського політичного життя, коли зависав на Україні. Ну а дивитися там все інше – гламур по ОРТ і „треш” по НТВ – це хіба що для моральних виродків.

Ну і ще поскаржуся трохи на життя. Особисто мені у Москві дуже не вистачає українських телеканалів. І не лише мені – багато знайомих по всій Росії, причому не лише українського, а і російського, і іншого походження з інтересом мали б у своїй телевізійній „колекції” ще й українські канали. Особливо актуальною ця проблема стала чотири роки тому – під час революції. Ну під час криз надзвичайних подій – як, приміром, російсько-грузинська війна – хочеться мати альтернативну точку зору. Зараз в деяких нечисленних випадках в окремих російських регіонах можна дивитися „Інтер+” та інколи щось з пінчуковських каналів. От, приміром, вчора була знакова, етапна програма на „Інтері” „Свобода слова”, де були президент, прем'єр, Янукович, Литвин, Семенюк та інші. Мені такий цирк, звісно, було цікаво подивитися, але яким чином це зробити? Ну, довелося дивитись по Інтернету, але з обривами та зависаннями. (До речі, особисто мене найбільше вразило, як якийсь ведучій перервав президента на слові – мовляв, реклама – нічого не поробиш.) Чому б українським чиновникам не вимагати од російських справжньої симетрії в інформаційному обміні – російське телебачення в Україні в обмін на українське в Росії?

Тож передайте Вашому шефу дві важливі ідеї:

1. Російське телебачення в Україні переважно ЗМІЦНЮВАЛО УКРАЇНСЬКУ ІДЕНТИЧНІСТЬ І СТВОРЮВАЛО НЕГАТИВНИЙ ОБРАЗ КРЕМЛЯ.

2. У політичній торгівлі з Москвою хай український президент та інші посадовці виставлять умову: мовляв, ВІДНОВИМО ТРАНСЛЯЦІЮ РОСІЙСЬКИХ ТЕЛЕКАНАЛІВ, ЯКЩО РОСІЯ „ПУСТИТЬ” В РОСІЙСЬКІ КАБЕЛЬНІ МЕРЕЖІ ПРОВІДНІ УКРАЇНСЬКІ ТЕЛЕКАНАЛИ.

А ще, дорога Ірино, доброго здоров'я і гарного телеперегляду – Вам і Вашому шефу!

Щиро,

Андрій Окара

P.S.

Ірино, скажіть, будьте ласкаві: а Ви самі-то будете дивитись російські телеканали? У Вас вдома „тарілка” чи кабель?  
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Андрій Окара, для «Української правди»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6937
Коментарі
6
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Для Окары
5662 дн. тому
Более мерзкую подачу информации, чем украинская про события в России или о России, стоит поискать. Особеено впечатлило начало вечернего выпуска новостей по 1+1 в день, когда россияне выиграли в Англии в футбол - выпуск начался не с поздравлений (хоть и стоило!), не с замалчивания, не с высказывания соболезнований проигравшему, нет, истинно украинское ТВ в качестве ГЛАВНОЙ НОВОСТИ дало инфу о драках! Да-да, о том, что устраивали разочарованные английские фаны после матча. Ну надо ж было замазать грязью победу клятых москалей! Сами не умеем, так хоть свидомо-коричневым измажем!
Для Натилии
5662 дн. тому
Киса, мерять всех по себе - глупо!
Влад для Натальи
5663 дн. тому
:)))))) Вы, не побоюсь этого слова, или лжёте себе и другим, или так прозомбированны националистической украинской пропагандой (написал так специально - вам не понравится. но я привык называть вещи своими именами), что не знаете и не желаете видеть элементарный вещей. Пусть время нас рассудит. А российские каналы в Украине будет идти. Никуда не денетесь. И Украинские каналы на русском языке - тоже.
Наталія
5664 дн. тому
"Влад // 01.11.2008 20:01:41 В отличие от Украины на государственном уровне в России никто не запрещает тарнсляцию в кабельных сетях укрианских каналов" Людей у Росії поступово перетворюють у безловесних , тому забороняти там що небудь немає сенсу
elelikristika
5665 дн. тому
Андрію! А нафіга росіянам українські телеканали? Вони шо, не бачили Дом-2, Солдати-220, Обречённую стать звєздой, Програму Максімум, Знак якості, Танці со звьоздамі, Крівоє зєркало, концерт для космічних військ; не чули Газманова, Бабкіну і Пугачьову? Ах ви про новості! Ну да, ну да…
Влад
5665 дн. тому
В отличие от Украины на государственном уровне в России никто не запрещает тарнсляцию в кабельных сетях укрианских каналов. Украинские каналы пусть сами договариваются с российскими кабельщиками о трансляции укр. каналов в России. Если кабельщики увидят в этом выгоду для свих подписчиков (=бизнеса), то я уверен каналы укрианские будут в российских сетях. И Ющенко ткут совершенно непричем. Тем более, что с ним в России вообще никто уже не разговаривает. Не выездной он туда. И не переговорщик он с Россией.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду