«Країна» відклала старт

28 Жовтня 2008
22995
28 Жовтня 2008
08:54

«Країна» відклала старт

22995
Запланований на 14 листопада вихід нового україномовного журналу «Країна» відклали через економічну кризу. Зараз у редакції випустили кілька пілотів майбутнього тижневика й обіцяють, що на торговельних ятках «Країна» з’явиться до кінця року. Хоч, найімовірніше, трохи меншою за обсягом, ніж планувалося.
«Країна» відклала старт
Про те, що старт тижневика переноситься, «Медіабізнесу» повідомив Сергій Матяш – комерцiйний директор ТОВ "Видавнича група «Нова iнформацiя», яке також видає «Газету по-українськи». «Запуск проекту планували ще навесні, а зараз зовсім інша ситуація, – зауважує Матяш. – Найближчі два тижні ми будемо перераховувати бізнес-план і «відшліфовувати» проект. Через скруту з папером переглядаємо обсяг журналу».
 
Зі слів Матяша, найімовірніше, замість запланованих 80 сторінок доведеться скоротити журнал до 64-х. Наклад перших номерів становитиме 15-25 тисяч примірників і буде орієнтований на Київ, Львів, Полтаву, Вінницю, Черкаси та інші міста з чисельністю населення понад мільйон чоловік.
 
За інформацією «МедіаБізнесу», журнал буде складатися з трьох розділів: «події», «коментарі» та «люди і речі». У першому розділі журналу планують публікувати основні новини тижня у тематичних рубриках: «Герой і Україна», «Запитання», «Дати», «Культура». Другій розділ подаватиме коментарі експертів. Остання частина журналу цілком відведена суспільним темам. «Мій рід», «Портрет», «Історія», «10 улюблених книг», «Тусовка», «Їжа», «Гардероб» – це лише кілька рубрик, що будуть у третій частині.
 
Згідно з концепцією, журнал орієнтований переважно на киян та мешканців райцентрів віком від 20-ти до 50 років із вищою освітою. Робити журнал буде практично та сама команда, що зараз випускає «Газету по-українськи». Візуально «Країна» не обтяжена текстами: під фото й статті  відводиться майже однакова площа. Журнал міститиме авторські колонки. Для пілотних номерів тижневика їх писали Юрій Андрухович та Андрій Бондар.
 
Як і журнал «Український тиждень», «Країна» буде виходити щоп’ятниці.  Втім, головний  редактор «Українського тижня» Роман Кульчинський переконаний: новий проект читачів у його видання не відбере. «Що більше буде україномовних видань, то краще. Пиріг великий – вистачить на всіх, – каже він. – До того ж, наскільки я знаю, у «Країні» більше уваги нададуть життю, і майже не буде політичних тем – цим вони відрізняються від нас. Думаю, читачі просто замість того, щоб купувати один журнал, будуть брати два».
 
Водночас Кульчинський додає: тижневику «Країна» ще доведеться завоювати свою аудиторію, а це справа нелегка. «Видавець Джед Санден казав, що на запуск „Новинаря” витратив близько двох  мільйонів доларів, – пригадує Кульчинський. – Десь стільки могло піти й на запуск „Країни”, стільки ж треба буде вкладати впродовж найближчих 2-3 років, доки журнал вийде на самоокупність».
 
Песимістично оцінює перспективи нового журналу медіа-бізнес тренер Сергій Чернявський. Каже, що перший проект «Видавничої групи «Нова інформація» – «Газета по-українськи» на самоокупність досі не вийшов. «Наскільки мені відомо, сьогодні жоден україномовний проект, котрий реалізується на всій території Україні, а не тільки в західних областях, не є  прибутковим, включно з «Українським тижнем». Як виняток, можна назвати хіба що «Контракти», які виходять двома мовами. Решта україномовних журналів - переважно інвестиційні проекти, – зазначає Чернявський. – Можна казати, що вони потрібні Україні для формування свідомості,  але я маю великі сумніви щодо того – чи вигідний це бізнес». 
 
Директор рекламної агенції АІТІ Олександр Гороховский про новий тижневик уперше почув від  «МедіаБізнесу». «Це теж багато про що свідчить. Якщо видавці запускають новий проект і  серйозно розраховують на рекламний ринок – вони заздалегідь мають звертатися до агенцій. А  до нас ніхто не звертався», - каже пан Гороховский.
Медіаконсультант Вахтанг Кіпіані застерігає, мовляв, нині зарано оцінювати журнал: «Чи буде він успішним, буде видно згодом. Єдине, що можна сказати зараз, Володимир Рубан (головний редактор «Газети по-українськи», який також очолить «Країну») має великий журналістський досвід і цілком очевидно, що його видавництво робило розрахунки».

ТОВ «Нова інформація» засноване у квітні 2005 року. З вересня 2005 року видає «Газету по-українськи». Володіє інтернет-порталом.
 
Тетяна Харченко, MediaБізнес
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Тетяна Харченко, MediaБізнес
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
22995
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду