Як протистояти соціологічним війнам?

8 Жовтня 2008
17053
8 Жовтня 2008
11:55

Як протистояти соціологічним війнам?

17053
Як протистояти соціологічним війнам?
«Детектор медіа» отримала коментар експертної ради Інституту політики щодо появи у ЗМІ результатів псевдосоціологічних досліджень, які, на думку інституту, компрометують соціологічну галузь. Особливо актуальною ця тема є напередодні ймовірних дострокових виборів. До речі, нещодавно інтернет-видання «Главред-Столиця» провело розслідування та викрило інший різновид «фантомів» у медіапросторі – псевдополітолога, створеного командою Леоніда Черновецького.
 
В Україні фактично розпочалася передвиборна парламентська кампанія – у цьому можна переконатися, ознайомившись із матеріалами на соціологічну тематику, опублікованими останнім часом у ЗМІ. Так, у газеті «Факти» від 16 вересня та спецвипуску «Газети по-київськи» від 3 жовтня було розміщено результати опитування Всеукраїнського соціологічного союзу, які суттєво відрізняються від рейтингів, опублікованих у вересні іншими соціологічними структурами. Особливо звертає на себе увагу несподівано високий (6,3%) рейтинг Блоку Леоніда Черновецького.
 
Протягом тижня з 5-го по 12 вересня було, як стверджують організатори цього дослідження, опитано аж 15 тисяч респондентів у всіх регіонах України. 1 жовтня газета «Факти» опублікувала результати ще одного опитування, цього разу проведеного Асоціацією соціологів України (про цю організацію, на відміну від першої, взагалі нічого не відомо). Але результати (вибірка, як і в першому випадку, величезна – 16 тисяч респондентів) подібні: якщо вірити їм, за Блок Леоніда Черновецького готові вже зараз проголосувати 6,5% виборців. Значну частину цієї публікації займає фактично агітація за цю «молоду і нову» силу.
 
Провести якісне соціологічне опитування 15 тисяч респондентів протягом доволі стислого часу – справа непроста навіть для авторитетних організацій, а надто – для структури, заснованої зовсім нещодавно. Тим більше, що вже до 16 вересня цей величезний масив даних мав би бути належним чином закодований та проаналізований перед публікацією у ЗМІ. Якщо таке дослідження проводилося насправді, то воно вимагало би величезних витрат (до речі, у публікації ім’я замовника опитування не вказано). Зрештою, для отримання зрізу електоральних настроїв по країні опитувати 16 тисяч людей просто немає сенсу – достатньо опитати 2 тисячі респондентів, що і роблять інші соціологічні центри.
 
Крім того, назва самої установи – Всеукраїнський соціологічний союз – могла би бути сприйнята соціологами і як певна образа професійної гідності хоча би через формулювання. Адже ця заснована у березні 2008 року структура, без сумніву, з елементами маніпуляції намагається виступати від імені всіх соціологів України.
 
Тому напередодні можливих парламентських виборів і професійне, й експертне середовище, і ЗМІ мали би напрацювати єдиний підхід до публікації результатів соціологічних опитувань, своєрідний кодекс професійної відповідальності соціологів. Окрім даних про дату опитування, кількість респондентів, похибку вибірки та точне наведення сформульованих у анкеті запитань, публікації мають містити дані про соціологічну структуру, її засновників, кількість проведених до цього опитувань. В ідеалі і первинні матеріали (масиви, анкети та інші) опублікованих у ЗМІ опитувань мають бути доступними для професійного аудиту.
 
Способом утриматися від виливання сфальсифікованих даних від фірм-одноденок може бути своєрідне ліцензування структур, уповноважених здійснювати соціологічні опитування. Цей процес міг би бути не формально-законодавчим (що практично неможливо), а професійно-етичним, за участі найбільш авторитетних соціологічних центрів.
 
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Інститут політики, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17053
Коментарі
6
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
researcher
5697 дн. тому
Щодо публікації результатів досліджень. Згідно з керівними вказівками, знову ж таки, Асоціації ESOMAR, існують обов’язкові Вимоги для публікації результатів опитувань громадської думки: „Коли будь-які результати опитувань громадської думки публікуються у друкованих мас-медіа, їм слід ЗАВЖДИ супроводжуватися чітким зазначенням наступного: (a) назви дослідницької організації, яка проводила опитування; (b) генеральної сукупності, яка ефективно репрезентована в опитуванні; (c) досягнутого розміру вибірки та її географічного покриття; (d) дат проведення польових робіт; (e) методу вибірки, використаного у дослідженні (а, у разі з випадковою вибіркою - величину похибки); (f) методу збору інформації (персональне “face-to-face” чи телефонне інтерв’ю тощо); (g) питань, які були поставлені в анкеті. У випадку з електронними мас-медіа не завжди є можливим передати всю інформацію з вищенаведеного переліку. Однак пункти (a) – (d), звичайно, слід висвітлювати у будь-якому телерадіомовному огляді про результати опитувань громадської думки, при чому, перевага надається візуальній (текстовій) формі. Відсотки респондентів, які дали відповідь “не знаю” (та, у випадку із дослідженнями намірів голосування – відсотки тих, які говорять, що не будуть голосувати) повинні завжди наводитись, де вони можуть виразно вплинути на інтерпретацію результатів опитувань. Коли порівнюються результати різних досліджень, будь-які відмінності (крім найменших) у цих відсотках мусять також бути відображеними. У випадку із дослідженнями намірів голосування завжди повинно бути чітко зазначено, чи включають оприлюднювані відсотки намірів голосування і будь-яких респондентів, що відповіли “не знаю” або “не можу/не буду голосувати” на запитання, поставлені в анкеті”. Без дотримання таких Вимог, оприлюднювані будь-якими ЗМІ результати досліджень взагалі не рекомендується сприймати серйозно (!). Якщо дослідник передає ЗМІ результати досліджень з інформаційною запискою, у якій відсутні перелічені пункти Вимог, це дає підстави засумніватися у професійності такого дослідника, навіть, якщо сам ЗМІ (можливо, просто через необізнаність) і не просить такої розширеної інформації.
researcher
5697 дн. тому
«А. Основні вимоги Міжнародного процесуального кодексу маркетингових і соціальних досліджень ІСС/ESOMAR: 1. Всі дослідні організації [читай - БЕЗ ВИНЯТКУ], які проводять опитування громадської думки, повинні дотримуватись вимог Міжнародного процесуального кодексу маркетингових і соціальних досліджень ІСС/ESOMAR…». Ст. 4.2. Керівництва ESOMAR/Wapor щодо проведення опитувань громадської думки
researcher
5697 дн. тому
Не потрібно видумувати велосипед. Я про єдиний підхід... і кодекс профвідповвідності соціологів. Існує єдиний європейський кодекс якості проведення досліджень - Кодекс ESOMAR, і єдине професійне співтовариство - УАМ (Українська Асоціація Маркетингу, www.uam.in.ua), яка є його прямим носієм в Україні, будучи Національним Представником Всесвітньої Асоціації соціальних та маркетингових дослідників - ESOMAR (Амстердам, www.esomar.org). А відтак, існує: 1) вища ліга професійних дослідників - це транснаціональні та найбільші українські компанії, представники яких є членами ESOMAR напряму; таких осіб в Україні є 23 і вони представляють 15 компаній - таких, як TNS, GfK, Synovate...; 2) перша ліга професійних дослідників - це українські компанії, які є опосередкованими (через контракт з УАМ) носіями європейських стандартів і кодексу ESOMAR; таких компаній є ще порядку 50; 3) це всі інші, які проводять свої дослідження невідомо за якими стандартами, адже вони не є членами ані ESOMAR, ані УАМ. І таких по цілій Україні є сотні. В професійності деяких з них (як от Центр Разумкова наприклад) не доводиться сумніватися, однак левова частка інших - все ж таки терра інкогніта, яка вигулькує з-нікуди переважно перед виборами. Вичерпні переліки професійних компаній перших двох груп завжди можна знайти на сайті УАМ (www.uam.in.ua) Кодекси і стандарти якості можна отримати на сайті www.m-v-group.com
Союз честных Швеца-Табачника-Гордона
5698 дн. тому
А что кто-то сомнивался что за деньги союз Швеца-Яна Табачника -Гордона не только Черновецкого и золотую пирамиду рекламировать будуть - онм Израиль талибам продадут
5698 дн. тому
Асоціацією соціологів :) почти как ассоциация стоматологов, которая рекламирует определенную зубную пасту
Славко
5698 дн. тому
Та судячи з усього, то були звичайні проплачені через рекламний відділ публікації... На те є свої прайси...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду