detector.media
07.10.2008 16:28
Українські зірки просять Юлію Тимошенко захистити їх від обкрадання
Зірки української естради написали листа прем’єр-міністру України Юлії Тимошенко, в якому скаржаться, що їх фінансово обкрадають організації колективного управління. Ці організації, згідно з законодавством України, повинні слідкувати за дотриманням авторських і суміжних прав співаків, композиторів, авторів пісень, а насправді ж лише порушують їх. Про це сьогодні на прес-конференції заявили співаки Руслана Лижичко і Фагот, продюсери Володимир Бебешко і Дмитро Костюк, директор Асоціації музичної індустрії Ігнат Бережний, гендиректор рекордингової компанії Lavina muzik Едуард Клім.
 
Основні меседжі учасників заходу: держава не приділяє достатньої уваги проблемі захисту прав артистів; втрати на використання музичних прав є колосальними. На сьогодні в Україні для артистів і продюсерів збирають (із підприємств громадського харчування, торгівлі, транспорту, телерадіокомпаній) 1 млн гривень, тимчасом як, за словами Ігната Бережного, ця сума має становити 1 млрд. Тому основний меседж, який декілька разів звучав із вуст Бебешка і Руслани – «де наші гроші?». Руслана розповіла журналістам, що, приміром, через місяць після гастролей у США їй надійшло роялті 25 тисяч доларів, тимчасом як в Україні за цілий рік їй виплатили тільки 25 тисяч гривень. І це, каже Руслана, ще непогана винагорода: деякі відомі співаки за рік можуть отримати від організацій колективного управління 500-600 гривень. Тому вони хочуть знати: якщо ці гроші збираються, то куди вони йдуть.
 
Учасники прес-конференції заявили, що право працювати на цьому ринку мають ті організації колективного управління, яким довіряють більшість митців, а решта мають залишити його. Серед тих, кому не довіряють артисти, – Всеукраїнське об’єднання суб’єктів авторських і суміжних прав «Оберіг», ВГО «Всеукраїнське агентство з авторських і суміжних прав», асоціація «Гільдія виробників відеограм і фонограм», ГО «Агентство охорони прав виконавців», ВГО «Автор». Вони хочуть бути реально представлені в таких організаціях.
 
До телерадіоорганізацій учасники заходу особливих претензій не висловили, оскільки в цьому секторі більш-менш нормально налагоджені збори і відрахування. «Цим займається ОП Український музичний альянс”, якому артисти довіряють», – сказав Ігнат Бережний.
 
Серед тих, хто підписав лист до прем’єр-міністра, – Андрій Данилко, Гайтана, Олександр Пономарьов, гурти ТНМК, «Мандри», «Друга ріка», Mad Heads, С.К.А.Й., музичні продюсери Юрій Нікітін, Богдан Главацький, Юрій Фалоса, керівники звукозаписувальних компаній і видавництв та багато інших.
 
Учасники заходу та інші митці чекають відповіді від Юлії Тимошенко до кінця тижня. Про результати реакції на їхнє звернення, можливо, стане відомо у п’ятницю в програмі «Шустер live», на яку учасників було запрошено після прес-конференції.
 
«Детектор медіа»
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY