Точка зору: Дивитися страшно

30 Вересня 2008
15603
30 Вересня 2008
15:05

Точка зору: Дивитися страшно

15603
Коли дивишся американський фільм жахів, інколи думаєш: гірше вже не буде. Але помиляєшся - треба дочекатися українських теленовин, пише Ганна Мороз, заступник головного редактора журналу Корреспондент.
Точка зору: Дивитися страшно

У нас усе не слава богу: поганий Президент, поганий прем'єр, а парламент - взагалі жах. І політична криза міцнішає з кожним днем, нові вибори на носі.

Є новини й гірші: світова криза дійшла до України, в бізнесу проблеми, у малого бізнесу - ще більші. На дорогах - суцільно ДТП, а на узбіччях - трупи. До того ж школярі п'ють і курять, матері залишають дітей у пологових будинках, а собаки загризають своїх господарів. Лише іноді можна порадіти за спортсменів. Але рідко. А так суцільні поразки й останні рядки турнірних таблиць. Ну й штормові попередження. Як не згадати Ренату Литвинову з її відомою фразою: «Як страшно жити!»

Приблизно таке уявлення про світ має скластися в кожного глядача, що дивиться щоденні новини на рейтингових вітчизняних телеканалах. Останнім часом на 1+1 та Інтері позитивні, оптимістичні або підготовлені з гумором сюжети в ефірі вважають безглуздими. І глядач отримує від них максимум.

Наприклад, у головному новинарному відрізку Інтера, що виходить в ефір о восьмій вечора, на десять новин ви в кращому випадку знайдете одну нейтральну. І ні однієї позитивної. Тон ведучих завершить апокаліптичну картину: миловидні дівчата читають новини як некрологи. Щоб відчути різницю, подивіться новини головних каналів Європи або Північної Америки й порахуйте співвідношення посмішок провідних і нейтральних новин у випуску в нас і в них. І аргумент, що в них життя інше, тут недоречне.

Ще жорсткіше ставиться до глядача 1+1: новина про знайдений розчленований труп або про вбивство на побутовому ґрунті - уже не рідкість на каналі, що зовсім недавно позиціонував себе як кнопку для інтелігенції й середнього класу. Тепер Плюси пропонують інший продукт: наприклад, розповідь про скажену лисицю, що казна-звідки з'явилася в одній з українських областей, і про те, що контактуючи зі свійськими тваринами, ця зараза може вразити двох жителів цієї області. Навіть не вразила, а може вразити. Гарна новина? Мені також подобається.

На другому місці 5 канал, що робить із кожної другорядної політичної новини сенсацію - наприклад, нова погроза національної безпеки. І голосним акордом лунає програма, що зринула на ТРК Україна оновлена, Савіка Шустера. Правда, резюме в неї колишнє: у країні повний хаос.

Якщо додати до цього куплені в росіян документальні фільми про кримінал, виходить геть не райдужна картина.

На мій погляд, країна напередодні істотних змін у телеглядацьких перевагах: нинішні рейтинги каналів тримаються винятково на консервативності аудиторії - звичці дивитися новини на певній кнопці - і на покритті. Тобто більше глядачів у тих каналів, чий сигнал ловить без винятку вся країна. Але чи подобається їй, вмикаючи телевізор, слухати скарги й бурчання?

Насправді в Україні нічого страшного не відбувається: війни немає, епідемій тажож, незважаючи на деякі світові фінансові проблеми, усе ще ростуть зарплати, а парламент ухвалює закони.

Звичайно, можна було б просто посміятися над ТБ, а заодно нагадати шановним телевізійникам, що новини про вбивства й розчленовані трупи, якщо вони не переходять у категорію суспільного явища, відразу скидають респектабельні ЗМІ на рівень таблоїду. Однак не до сміху - свою порцію негативу з ефіру щодня одержує щонайменше   пів-України.

Запитаєте в психолога: якщо психічно стабільному й позитивно налаштованому громадянинові день у день говорити, що він - лузер, а все життя його - цілковитий провал, як довго він буде залишатися психологічно стабільним і позитивно налаштованим? От і я про те.

Тепер моя черга сказати: люди, батьківщина в небезпеці. У співгромадян внаслідок такого вечірнього перегляду формується занижена самооцінка, комплекс переможеного невдахи й просто кепський настрій.

Ті, хто виїхав за кордон і підписує там українські телеканали, надивившись їх, жахаються   від того, що відбувається на батьківщині. «Як ви там живете?» - зі співчуттям запитують вони. А коли відповідаєш, що все нормально й навіть добре, - не вірять.

Невже в житті сучасної України так мало радості? Куди зникли позитивні герої телесюжетів, що зробили щось значне для країни? Або герої капіталістичної праці перестали бути комерційним телепродуктом?

У часи президента Леоніда Кучми журналістам пропонувався певний набір «позитивних» новин від влади - темників. Із цим, на щастя, покінчено раз і назавжди. Сьогодні ефір переживає іншу хворобу: щоб показати значущість і здатність реагувати на гострі питання, створює глядачам проблеми, яких насправді немає.

Висновок один - з культового Собачого серця: не читайте перед обідом радянських газет, тобто не дивіться вітчизняних телеканалів. Інакше сприйняття світу у вас буде раз і назавжди зіпсоване.

Що ж залишається співвітчизникам, які цікавляться подіями в країні? Якщо вам не сподобається хоча б один з не названих вище українських телеканалів з більш-менш збалансованими новинами - а такі все-таки є, - залишається Інтернет.

Від такого глядацького вибору телебачення тільки виграє. Падіння рейтингів може змусити канали переглянути свій формат. Чи настане після цього в країні мир і процвітання, агресивні громадяни зникнуть, інші стануть частіше посміхатися, відчують себе успішними і щасливими, а головне - стануть ними? Навряд чи. Але чому б не спробувати.

 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Корреспондент.net
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15603
Читайте також
11.11.2008 16:06
Евгений Минко, «Публичные люди»
14 573
06.11.2008 18:18
Наталія Данькова
36 632
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
YaYa
5698 дн. тому
А, певне, скоро будемо жалкувати, що немає більше в країні посади "головного ідеолога". І, мабуть, не російської інформаційної інтервенції слід боятися, а власної неспроможності протистояти НЕПРИЙНЯТНІЙ для нас (поки що!) спрямованості новин. До речі, можна ot ljcs дивитися ICTV. І все...Гадаю, тут є робота для Ради Нацбезпеки.
Може проблема в тому, що Україна - не Румунія?
5698 дн. тому
а може подумати про інформаційну безпеку країни? може подумати про це і попросити на хрєн від керма загальнонаціональних каналів росіян і румунів???
ревізор;)
5698 дн. тому
мда, одна депресія на ТБ((( ТСН взагалі неможливо дивитися, там зараз не новини, а набір жовтих сюжетів((( Інтер, здається, поки тримається. більш-менш))
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду