Декілька речень на захист нового проекту Савіка Шустера

29 Вересня 2008
26946
29 Вересня 2008
10:54

Декілька речень на захист нового проекту Савіка Шустера

26946
Декілька речень на захист нового проекту Савіка Шустера
Щоби писати про власні враження від нової програми Савіка Шустера після серії статей на «ТК», треба пам’ятати про дві речі. Перша: фахово оцінити творіння пана Шустера можуть його колеги по цеху, а саме: ведучі його рівня, його масштабу. Друге: просто оцінити «Шустер live» може будь-хто з глядачів, бо програма для того й робиться, щоб її свідомо чи несвідомо оцінювали. Тим більше, це повинні робити Детектор медіа, адже критика взагалі – то опис відчуттів від почутого-прочитаного. Тобто, критик розповідає читачеві, наскільки той чи інший твір цікавий і чому, або нецікавий, і як він нецікавий. Для критика зовсім не обов’язково бути фахівцем рівня Шустера – згадайте відомого російського критика Бєлінського, який жодної літературної речі не створив, але мав величезний вплив на читачів та письменників. Отже, критик – це перш за все глядач. Але він, говорячи про ту чи іншу програму, розповідає не стільки про неї, скільки про себе. Бо така природа будь-якої оповіді.
 
На Шустерову прем’єру нещодавно відгукнулася Наталя Лигачова. Немаленькою, як їй завважили у коментарях, статтею. Наприкінці статті авторка заволала, що вона хоче, аби у щоденному ефірі їй зі знанням справи розказали, що робити з депозитними внесками, чого слід очікувати від наступних виборів, на яких фільмах / виставах можна отримати заряд позитивної енергії…
 
Знаєте, у моєму рідному Миколаєві поет Михалко Скаліцкі і я видаємо журнал. Часто чуємо: «зробіть картинки у журналі», «ви не так робите презентації», «вам треба більше спілкуватися із журналістами», «у вас неправильний критерій відбору текстів до журналу»… На це мій товариш Михалко завжди каже: робіть наш журнал ви. Одразу всі пропозиції відпадають. Самі собою.
 
Припустімо, Савік Шустер читає «ТК» або йому переповідають, що написали про нього на профільному сайті. Але не думаю, що він реагуватиме на подібні меседжі: тут ланцюжок «автор-критик-глядач», де критик розповідає / радить читачеві, що читати / дивитися, не працює. Телебачення дає глядачеві можливість розібратися самостійно, що дивитися, а що – ні. Тому можна бути дуже авторитетним критиком, але залишитися ні з чим: у даному випадку пан Шустер обійшов критика, напряму вийшовши на глядача, який дає рейтинг, а отже – рекламу, а отже – прибуток (якщо спиратися на те, що телебачення – це все ж таки бізнес).
 
До слова: там же, в кінці статті, пані Лигачова сказала, що хотіла б на такій програмі отримати вітаміни для душі, відчути просвітління від доторку до чийогось натхнення… Я одразу згадав джаз у програмі Шустера – у прямому ефірі, в прайм-тайм. Згадав поетів – у прямому ефірі, в прайм-тайм. Вибачте, але таких речей на вітчизняному телебаченні я давно не бачив. Шустер плюнув на «це не формат», «це не дасть рейтингів», «джаз та поезію треба показувати після першої ночі». Він просто зробив це.
 
Євген Проворний, Миколаїв
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Євген Проворний, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
26946
Читайте також
06.10.2008 11:32
«Телекритика»
Вадим Денисенко, ProUA
20 423
26.09.2008 13:22
Костя Гнатенко
35 141
18.09.2008 07:18
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
20 038
17.09.2008 13:55
Отар Довженко, для «ПіК України»
39 423
11.09.2008 09:23
Олександр Дубина
, для «Детектор медіа»
32 435
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
oleg
5689 дн. тому
Невігластво і ненависть-основна причина наших невдач.Траба випускати пар.Шустеру браво!
хтось
5689 дн. тому
Фахова оцінка це дуже добре, але є ще й... глядачі!!!... Знаєте, пересічному українцеві так "цікаво" знати - де саме перебуває Б. Обама... А ці ZАППІНГИ часто такі "цікаві" - от хоча б вчорашній!!!.... Дивишся і не розумієш - яку мету вони переслідують. Не смєшно і нє сурйозно! При усій повазі до пана Шустера і до його проектів - програми о 19:30 часто доволі нецікаві!
5691 дн. тому
"фахово оцінити творіння пана Шустера можуть його колеги по цеху, а саме: ведучі його рівня, його масштабу.", то есть свидоми идиоты с высокими окладами!))"програма для того й робиться, щоб її свідомо чи несвідомо оцінювали." Канэчно, свидомые свидить только и могут, а еще и воровать свидомо))) " не думаю, що він реагуватиме на подібні меседжі" Праильно, ведь ему побарану, какая судьба ждет всех украинцев всесте с Украиной, благодаря Савику :-))
wm
5691 дн. тому
Шустер і його команда - молодці. Я просто трохи в курсі про те, як і в яких умовах виходили перші програми /тому і накладки були/.Десь читав:"Ми зробили - як змогли, тепер ви зробіть краще за нас". А ляпати язиком...
5691 дн. тому
Шановний пане Євгене! Чи знаєте Ви, що таке "прайм-тайм"? Можливо, за вашим уявленням, час близько 1 ночі, коли в ефірі були джаз та поети і є прайм-таймом? Ви дуже помиляєтесь
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду