Вахтанг Кіпіані – Плюшкін із плюсом українського самвидаву

26 Вересня 2008
48168
26 Вересня 2008
10:20

Вахтанг Кіпіані – Плюшкін із плюсом українського самвидаву

48168
Вахтанг Кіпіані – Плюшкін із плюсом українського самвидаву
Хто б повірив, що самвидавці – герої, якби не Вахтанг Кіпіані? Звісно, вони би згадували свої минулі дні, розповідали б, яку колосальну роботу було зроблено, але неодмінно знайшовся б якийсь скептичний студентик, у якого ще молоко на губах не обсохло, і спитав би з юнацькою безпосередністю: «Чому я вам повинен на слово вірити? Докази у вас є?». І ось тут на сцену вийшов Вахтанг, котрий у Києво-Могилянській академії організував виставку самвидаву з власної колекції.
 
Якось автор цих рядків побував у Вахтанга вдома і на власні очі переконався, що той, наче Плюшкін, аркушик до аркушика, газетку до газетки, журнальчик до журнальчика, листівочку до листівочки наскладав цілу гору матеріалів українського самвидаву, котрий зайняв у нього значний шмат однієї з кімнат. Тільки на відміну від випадку гоголівського героя, Вахтангова колекціонерська скупість не позбавлена сенсу і навіть навпаки – має важливе значення.
 
На відкритті виставки Вахтанга зібралася купа народу, який оті підпільні видання випускав. Як сказав, виступаючи на відкритті, колишній дисидент Євген Сверстюк – коли вони писали свої твори, то знали точно, що можуть за них отримати – чи то до трьох років, чи то до дванадцяти. Він сказав, що самвидав – це була така література, яка сама себе поширювала. Себто її друкували у кількох примірниках, а потім вона розходилася у народі і сам народ її поширював. Він згадав випадок на суді дисидента Василя Овсієнка, котрий поширював самвидав. Суддя запитує його: «Кому ви давали підпільну літературу?». «Всім, хто бажав, – відповів Овсієнко. – Міг би і вам дати». «Мені ніхто не давав», – каже суддя. «Так я давав порядним людям», – сказав Овсієнко.
 
Але підпільна література часів Сверстюка й Овсієнка була явищем досить рідкісним. Вона виготовлялася на друкарській машинці і поширювалася серед відносно невеликої кількості людей. А ось під час перебудови в Радянському Союзі самвидав став масовим явищем. Активісти з усього Радянського Союзу їздили тоді до Литви й інших балтійських республік, котрі відкрили доступ до копіювальної техніки. Завдяки цьому країну накрила хвиля саморобних газет і журналів, що висвітлювали події з іншої, відмінної від хай навіть уже злібералізованої, але офіційної точки зору. Діти епохи інтернету сьогодні можуть скептично посміятися з отих недолугих газеток, котрі Кіпіані виставив у Могилянці, але свого часу вони справили на суспільство такий вплив, котрий можна порівняти з упливом від запровадження інтернету.
 
Певна річ, учасники презентації видивлялися творіння свої власних рук. Ставали біля них і згадували, як ховали в дорозі з Литви тиражі газет, аби їх не накрила міліція чи й навіть КДБ. Посадити на той час уже не посадили б, але збитків завдали би значних. Згадували покійних журналістів Олександра Кривенка і Сергія Набоку, котрі були одними з найактивніших видавців самвидавних газет. А журналістка з каналу «1+1» Леся Сакада-Островська принесла у подарунок Вахтангові якісь старі самвидавні газети, котрі у неї збереглися ще з початку 90-х років. Коли Вахтанг сказав жартома, що так повинні чинити всі порядні люди, хтось із присутніх, мабуть, відчув докір сумління… Хтось, але не автор цих рядків, бо все, що в мене було, – я вже давно віддав Кіпіані.
 
Юрій Луканов
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
48168
Коментарі
7
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
В.Липневий
5687 дн. тому
Кіпіані - молодець! Побільше б таких романтиків Української справи.
5692 дн. тому
А хто такий Трухманов?
click
5692 дн. тому
Микола Васильченко
Євген Проворний
5693 дн. тому
Не знаю нікого в Україні, хто б ще так серйозно вивчав вітчизняний самвидав. Подяка Кіпіані та Могилянці. ...Будь ласка, хоч хтось з коментаторів - підпишіться власним іменем, яке дали вам батьки...
Грузыя,мать, зовет
5693 дн. тому
А чому Кіпіані досі не в Грузії не з американською гвинтівкою Абхазію визволяє???
давид трухманов
5693 дн. тому
Не знаю, возможны ли сейчас у нас грузинские погромы, но такие как вахо делают друзей родины его папы члена ЦК КП ГССР грузинофобами. О Трухманове не говорю- крошка пипес цахес нахес. Поздравляю с ТВ-паноптикумом, смотрите ЕТО дальше хочь повылазьте
click
5693 дн. тому
Кіпіані збирає інфу про сміливі вчинки інших, але завжди боїться бути сміливим сам. Кругом, де він працював - лише спогади про його боягузство та любов до грошей. А друг Трухманов - це взагалі мерзотна істота.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду