Законопроект Прутніка про НТКУ та НРКУ ухвалено в першому читанні

26 Вересня 2008
15926
26 Вересня 2008
13:07

Законопроект Прутніка про НТКУ та НРКУ ухвалено в першому читанні

15926
Законопроект Прутніка про НТКУ та НРКУ ухвалено в першому читанні
Верховна Рада України ухвалила у першому читанні законопроект Едуарда Прутніка, Олени Лукаш (Партія регонів) і Андрія Портнова (БЮТ) №3140 «Про внесення змін до Закону України “Про телебачення і радіомовлення”» (щодо приведення окремих положень цього Закону у відповідність до Конституції України), за яким повноваження щодо призначення президентів Національної телекомпанії України та Національної радіокомпанії України переходять до парламенту.

Відповідно до проекту керівники Національної телекомпанії України та Національної радіокомпанії України призначаються на посаду і звільняються з посади Верховною Радою за пропозицією не менш як однієї третини народних депутатів України від конституційного складу Верховної Ради.

Раніше керівники Національної телекомпанії України та Національної радіокомпанії України призначалися на посаду і звільнялися з посади президентом за поданням Верховної Ради.

Також з закону вилучено норму, що персональний склад громадських рад НТКУ та НРКУ затверджується Верховною Радою України: 9 осіб – за поданням депутатських фракцій у Верховній Раді України, 4 особи – за поданням президента України та 4 особи – за поданням загальнодержавних об’єднань громадян, що діють у сфері виробництва і розповсюдження телерадіопрограм.

Національна телекомпанія України та Національна радіокомпанія України мають свої статути, які затверджуються постановою Кабінету Міністрів. Раніше статут визначався самими компаніями.

Відповідно до нової редакції організаційно-правовий статус Національної телекомпанії України і Національної радіокомпанії України може бути змінений лише на статус Суспільного телебачення і радіомовлення.

За це рішення проголосували 352 депутати. Проти ухвалення закону висловилась фракція «Наша Україна – Народна Самооборона».

Нагадаємо, що на останньому засіданні профільного парламентського комітету народні депутати підтримали законопроект №3140, хоча на думку медіаюристів він є антиконституційним, оскільки, згідно з Конституцією України, ані Президент, ані Верховна Рада не мають права призначати керівників НТКУ та НРКУ.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15926
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Тома, Житомир
5491 дн. тому
СКУНСЫ сами не знают чего хотят. А Прутник молодец. На пустом месте расшевелил государственные трк, они стали лучше работать, передачи стали разносторонними. ФМ-Радио вообще жару дает всем коммерческим.
5691 дн. тому
Раніше статут визначався самими компаніями. Цього ніколи не було!
DimOK
5692 дн. тому
А почему НУНС против? Президент Общественное телевидение обещал 4 года назад. Или ребята специально ставят себе палки в колёса?
ох
5692 дн. тому
Ох как бы принять Закон про массовую депортацию прутников в антарктиду
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду