«Гала-радіо» не збирається залишати ефір 19 вересня, але й не сплатить ліцензійний збір за новою методикою

18 Вересня 2008
20132
18 Вересня 2008
13:14

«Гала-радіо» не збирається залишати ефір 19 вересня, але й не сплатить ліцензійний збір за новою методикою

20132
«Гала-радіо» не збирається залишати ефір 19 вересня, але й не сплатить ліцензійний збір за новою методикою
Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення  не розглянула на засіданні 17 вересня питання щодо ліцензійного збору «Гала-радіо». Не дійшовши згоди щодо вартості ліцензії для «Гали» на засіданні 3 вересня, Нацрада перенесла розгляд  цього питання на тиждень – проте ані 10, ані 17 вересня це питання не було включено до порядку денного. Ситуація ускладнюється тим, що ліцензія на мовлення «Гала-радіо» закінчується 19 вересня, до 18 вересня збір за нову ліцензію має бути перераховано державі, інакше 20 вересня компанія має припинити мовлення.
 
Як уже повідомляла «ТК», 16 липня Нацрада подовжила ліцензію радіокомпанії «Гала», нарахувавши ліцензійний збір 4,7 млн. гривень. Сума, розрахована за новою методикою, щойно затвердженою Кабміном, майже в 10 разів перевищувала ту, на яку компанію розраховувала (орієнтовно 500 тисяч).
 
Проте «Гала-радіо» не збирається залишати ефір, але й не сплатить ліцензійний збір за новою методикою. Таку відповідь надав «Детектор медіа» юрист «Гала-радіо» Олександр Кожухов:
 
«”Гала” перерахувала на рахунок Держскарбниці суму ліцензійного збору, яку розрахувала самостійно за старими тарифами. Таким чином “Гала” виконала усі умови, передбачені законом України “Про телебачення і радіомовлення”, необхідні для подальшого мовлення. А саме: своєчасно подала заявку на подовження ліцензії і сплатила ліцензійний збір в повному обсязі, згідно із законодавством, що діяло на момент подовження ліцензії “Гала-радіо”, тобто на 16 липня 2008 року».
 
Суть суперечки компанії «Гала» та Нацради полягає в тому, що  юристи компанії, уважно прочитавши Закон «Про Кабінет Міністрів», звернули увагу на пункт, що визначає чинність урядових постанов (ст. 55), а саме що постанови Кабінету Міністрів набирають чинності «не раніше від дня їх опублікування». Як ідеться в листі «Гала-радіо» до голови Нацради Віталія Шевченка, постанову Кабінету Міністрів № 626 від 9 липня 2008 року було опубліковано в газеті «Урядовий кур’єр» 18 липня, а в «Офіційному віснику України» – 21 липня. Відтак, ліцензійний збір, вважають в компанії, «Галі» варто перерахувати за тарифами, які діяли на момент ухвали рішення – тобто за старими тарифами.
 
Однак в Нацраді наполягають на тому, що Нацрада мала застосовувати щодо «Гали» тільки нову методику розрахунку ліцензійного збору. На підтвердження своєї правоти «Гала» демонструє висновки Мін’юсту та Інституту законодавства.
   
На запитання, чому проблему «Гала-радіо» не було розглянуто на засіданні і чи не є це свідомим гальмуванням з боку регуляторного органу, що заганяє компанію в глухий кут, Ігор Курус, перший заступник голови Нацради, оголосив, що оскільки компанія «Гала» звернулася до міжнародних арбітражних органів, а саме ICSID (International Centre for Settlement of Investment Disputes), то Нацраді рекомендовано утримуватися від будь-яких коментарів щодо компанії до кінця розгляду справи. Як відомо, у своїй заяві в міжнародний арбітраж «Гала» оскаржує дії Нацради і вимагає від держави Україна компенсації $ 40 млн. Юристи вважають справу «Гала» в міжнародних судових органах безпрограшною.
 
Принагідно Ігор Курус повідомив журналістам, що Нацрада надіслала до Кабміну прохання переглянути окремі нюанси нової методики і зокрема визначитися щодо часу набуття чинності нових тарифів. Відповіді на цей лист Нацрада досі не отримала.
 
Якщо «Галі» вдасться довести, що дата вступу в дію нової методики – 18 липня, то на перерахунок ліцензійного збору очікуватиме ще 38 ТРО, які пройшли переліцензування на засіданнях Нацради 9 і 16 липня 2008 року і яким ліцензійний збір було нараховано за новою методикою.
 
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20132
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Одне з 39 ТРО
5653 дн. тому
"Гала" - дякуємо! Юристи - віват!!!
Болею за "Гала"
5707 дн. тому
ребята, удачи!!!!!
дмитрий харьков
5707 дн. тому
У ТИМОШЕНКО С ГОЛОВОЙ ЯВНО НЕ В ПОРЯДКЕ -ПОЧТИ 5 МЛН ЛИЦЕНЗИЯ -ЭТО ТАК ОНА ХОЧЕТ ЧТО-БЫ В УКРАИНЕ БЫЛО ОДНО РАДИО -РАДИО ЛАПША НА УШИ ОТ ЮЛИ-
невещатель
5707 дн. тому
"пусть миллионеры теперь скидываются в бюджет", сказали миллиардеры и подняли размер лицензионного сбора в 10 раз!!!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду