Вибори: хто купить українських журналістів? (РЕПЛІКА)

10 Вересня 2008
26324
10 Вересня 2008
15:28

Вибори: хто купить українських журналістів? (РЕПЛІКА)

26324
Видання The New York Post підтримало кандидатуру республіканця Маккейна на президентських виборах в США. Ця інформація викликала в мене інтерес з дуже простої причини: у нас теж незабаром вибори (якщо не дострокові парламентські, то президентські) і не менш важливо для суспільства, як будуть поводити себе наші медіа в такій ситуації.
Вибори: хто купить українських журналістів? (РЕПЛІКА)

Після Помаранчевої революції нам здавалося, що українські журналісти назавжди забудуть, що таке цензура. Але потім з’ясувалося, що життя не буває тільки чорним або тільки білим, а воно має різні відтінки. І хоч відомі темники сзникли, проте залишилися інші проблеми, які також часто не менше, ніж темники, впливають на редакційну політику ЗМІ: це і економічна цензура, і залежність бізнесу багатьох медіа власників, на жаль, від української політики.

Нещодавно в коментарі «ПіК України» Михайлина Скорик, голова Київської незалежної медіа профспілки, звернула увагу на дуже неприємну тенденцію: у багатьох редакціях вже зараз є теми-табу, є прізвища-табу. Про це журналісти поки що говорять тільки між собою, ніхто не наважується озвучити цю проблему вголос. А що буде далі. Коли політичні пристрасті сягнуть найвищої точки кипіння? Усі ми розуміємо, що буде. І в мене є сумніви, що цього разу будуть масові протести. Їх не буде через дуже просту причину: основні цінності зруйновані, усім хочеться жити сьогодні і бажано добре, у всіх є сім’ї, які потрібно годувати і т.д. І від усього цього накочується хвиля безвиході. Усе частіше від своїх колег, які пропрацювали в журналістиці вже років п’ятнадцять-двадцять, я чую слова розчарування в професії. Звичайно, молодь дещо по-іншому дивиться на всі події, вона ще не втомилася мріяти про зірковість (а якраз це культивують українські телеканали) і заради цієї зірковості готова на все.

Новий телесезон розпочався із закриття багатьох політичних програм (хіба телеканал «Україна» з Шустером вирізнилися). Це теж показник. Думається, таким чином власники хочут убезпечити себе від можливих конфліктів із владою. Нема програми – нема проблеми. Ніхто не зможе надавити та сказати, якого політика запросити і які питання ставити, які висновки робити чи не робити. Краще запустити чергову порцію «Танців» - з зірками чи без, це вже не має значення, головне подалі від політики і побільше гламуру. І так можна пересидіти, перетерпіти, а там, дивись, - щось і зміниться.

Друкованим ЗМІ буде важче, особливо загальнополітичним. Але не думаю, що хтось ризикне відкрито, як The New York Post, заявити про свою позицію. Як завжди, усі будуть розповідати, які вони незалежні, і у той же час друкувати джинсу, причому на гроші різних політичних сил. І з цим дуже важко боротися в тотально корумпованій країні. Адже потрібно водністю міняти правила гри на медіа ринку. І справа не тільки в етичних кодексах – їх у нас прописано чимало, тільки питання виконання стоїть. Справа у прозорому ринку розповсюдження друкованих ЗМІ, в прозорому ринку реклами (чого тільки вартує проблема відкатів), у реформі журналістської освіти і т.д. І ще один дуже важливий момент – це зберегти журналістську професію як таку, її престиж, її основні принципи як-то чесніть, об’єктивність, відповідальність за кожне слово… Адже тих. Хто може бути прикладом для молодих журналістів, практично нема.

А можливо, усе буде не так вже й погано? Хотілося б вірити…

Діана Дуцик, «ПіК України»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Діана Дуцик, «ПіК України»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
26324
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
грамотєйка Дуцик
5719 дн. тому
водністю міняти Адже тих. Хто
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду