Кінофестиваль «Відкрита ніч. Дубль 12» визначив переможців

29 Червня 2008
22776
29 Червня 2008
11:29

Кінофестиваль «Відкрита ніч. Дубль 12» визначив переможців

22776
Кінофестиваль «Відкрита ніч. Дубль 12» визначив переможців

В ніч із 28 на 29 червня у Києві відбувся традиційний кіновідеофестиваль «Відкрита ніч», який цього року отримав відповідну позначку «Дубль 12». На ньому були представлені ігрові, документальні та анімаційні роботи українських кінематографістів у короткометражному форматі. Участь у відкритті взяли міністр культури та туризму України Василь Вовкун, а також голова Держслужби кінематографії Ганна Чміль.

 Фестиваль був задуманий і проведений вперше 1997 року режисером Михайлом Іллєнком як огляд найцікавіших здобутків саме українського кіно, яке тоді переживало важкий час стагнації. Нині фестиваль є діючою лабораторією з перевірки нових ідей для вітчизняних кінематографістів. Тому учасниками конкурсної програми фестивалю стають переважно молоді митці. Цього року з понад 100 фільмів, поданих на конкурс, відбіркова комісія «Відкритої ночі» визначила 27 для участі у фестивальному показі. Також до конкурсу увійшли роботи, створені під час конкурсу «Мініаніма», проведеного за підтримки Студії дитячої анімації «Червоний собака».

 До журі фестивалю цього року увійшли: кінознавець з Росії Сергій Землянухін, кінорежисер Вадим Кастеллі, ініціатор Всеукраїнського конкурсу «Коронація слова», голова правління ЗАТ «Крафт Фудз Україна», Юрій Логуш,  голова Міжнародного благодійного фонду «Мистецька скарбниця» Тетяна Логуш, письменниця Марія Матіос, кінознавець з Польщі Ґжеґож Пеньковськи, художник, директор Інституту проблем сучасного мистецтва Віктор Сидоренко, керівник театральної студії «Дах», продюсер «Гогольфесту» Влад Троїцький, представник Українського фонду культури у США та Канаді Роман Лунь, письменниця та журналіст Катерина Хінкулова. До них приєднався також журналіст Дмитро Десятерик, переможець конкурсу аналітичних матеріалів про попередній фестиваль. Головою журі обрали керівника інтернет-проекту «Детектор медіа» Наталію Лігачову.

 З першими променями сонця 29 червня журі назвало переможців: 
  • Гран-прі «Відкритої ночі» – студентський ігровий фільм «Отроцтво», реж. Дмитро Сухолиткий-Собчук
  • Приз за кращий неігровий студентський фільм – «Гастролі», реж. Сергій Веклич
  • Призи за кращий ігровий студентський фільм – «Як тата і мамо розпрощалися у три раунди», реж. Максим Буйніцкі, «Вирвані листки», реж. Мар'ян Бушан
  • Диплом ігровому студентському фільму – «Клятва», реж. Марина Врода
  • Приз за кращу професійну операторську роботу –Володимир Галицький, фільм «Закон»
  • Приз за кращу студентську операторську роботу –Артем Рижиков, фільм «Троє в кімнаті»
  • Приз фільмам Кампусу талантів «Мініаніма» – «Маланка» – реж. Сергій Мельниченко, «Смугастий крокодил» – реж. Ольга Семак, «Мрії» – реж. Ольга Юрасова
  • Приз за кращу режисуру – «Страта», реж. Андрій Марченко та «Як тата і мамо розпрощалися у три раунди», реж. Максим Буйніцкі.
  • Приз Оргкомітету - «Сумна пригода», реж. Слава Феофілактов
  • Приз за краще акторське виконання – Ілля Маловічко, фільм «Вирвані листки»
  • Спеціальний приз фільмам «Закон», реж. Віталій Потрух та «Одне бажання або різдвяна казка», реж. Олександр Биков
  • Приз глядацьких симпатій за підсумками інтерактивного голосування через SMS-повідомлення (274 голоси) присуджено студентському ігровому фільму «Троє у кімнаті», реж. Анастасія Титова.

Переможці отримали традиційні дипломи фестивалю, виготовлені у вигляді неодмінного атрибуту кінозйомок – дошок-«хлопавок».

 «Відкрита ніч» є найменшим і найоригінальнішим з українських кінофестивалів – він триває короткої червневої ночі просто неба на літописній горі Уздихальниці, поряд із відомою пам’яткою архітектури – Замком Ричарда, що на Андріївському узвозі. Цього року там зібралося близько 500 глядачів. Одночасно вже четвертий рік глядачами фестивалю стає багатомільйонна телеаудиторія: всю програму фестивалю у прямому ефірі транслює Перший національний канал. Одночасно проходить інтерактивне голосування для визначення фільму-переможця на Приз глядацьких симпатій. Цього року через велику кількість бажаючих подивитися фестивальну програму паралельно також з’явилося ще кілька переглядових майданчиків: у столичному кінотеатрі «Київ», у клубі села Старі Петрівці, що під Києвом та на фестивалі «Трипільське коло», який проходив у Ржищеві.

 Засновник кінофестивалю «Відкрита ніч» та його арт-директор Михайло Іллєнко оголосив під час відкриття фестивалю, що розпочинає роботу над новим фільмом. Це буде яскрава екранізація біографії одного українського селянина з Полтавщини, що під час Великої вітчизняної став льотчиком-винищувачем, а завершив свій життєвий шлях у якості вождя племені північноамериканських індіанців. До речі, так співпало, що саме 29 червня Михайло Іллєнко відзначив свій день народження, і отримав від журі величезний торт і чимало подарунків. 

 

Прес-служба фестивалю: opennight@gmail.com, 8-066-215-95-46 – Дмитро

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
22776
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду