«Зовсім небагато часу залишилося до того моменту, коли екрани телевізорів так і залишаться чорними»

22 Липня 2008
20166
22 Липня 2008
16:35

«Зовсім небагато часу залишилося до того моменту, коли екрани телевізорів так і залишаться чорними»

20166
«Зовсім небагато часу залишилося до того моменту, коли екрани телевізорів так і залишаться чорними»

- Сергію Юлійовичу, як відомо, Антимонопольний комітет назвав надто поспішною дату переходу на цифровий формат, вказану Національною радою по телебаченню й радіомовленню в ліцензії компанії «Воля». Що ви можете сказати про цю заяву АМКУ?

- Це не є компетенцією АМКУ - визначати придатність або непридатність обладнання чи технологій. Хоча думаю, що АМКУ дійсно хотів би розібратися й у цьому. На жаль, змушений констатувати, що рівень поінформованості, компетентності й професіоналізму - у кожному з органів - все-таки на досить низькому рівні. Тому ми вітаємо будь-яке бажання розібратися, оскільки впевнені, що професіоналізм переважить.

 

- Та все ж, чи готові ви перейти до кінця року на цифрову технологію?

- Безумовно, ми змогли б це зробити. Адже строк переходу обумовлений насамперед економічними факторами. Наприклад, строк експлуатації аналогового обладнання, що встановлювалося ще в 2002 році, - 5 років. Ми ж не хочемо залишити своїх споживачів без послуг? Тобто, що буде відбуватися: обладнання виходить із ладу; оператор нам не гарантує стабільність його роботи і якість послуг, що надаються, аналогове обладнання знімається з виробництва. Далі є два шляхи - замовляти індивідуально, тобто за фактом організовувати виробництво аналогового обладнання «під нас», що, у свою чергу, позначиться на цінах послуг, які ми змушені будемо пропонувати споживачам за пакети телевізійних програм в аналоговому форматі. Я не знаю, хто візьметься продавати пакет з ефірних програм без зміни якості картинки й звуку за 50-60 гривень. Або другий шлях - погодитись, що якість послуг, які ми пропонуємо, - жахлива, і ми її не контролюємо. Тоді, пробачте, що пропонувати споживачеві? Можливо, нам видадуть рекомендації, як це зробити, - ми будемо раді почути. Ми не можемо собі дозволити жоден із цих двох шляхів.

 

- Як відбувається заміна обладнання?

- Оператор, що є власником мережі й має ліцензію на її технічне обслуговування, ще в 2003 році запропонував нам поетапний план, який передбачає спочатку встановлення цифрового обладнання з можливістю паралельного надання послуги в аналоговому й цифровому форматах, а потім виведення з мережі застарілого аналогового обладнання. Зараз аналогове обладнання вже починає давати збої. До речі, за інформацією технічних фахівців оператора, ці збої частішають через чутливість аналога до перешкод, а оскільки в місті на сьогодні радіочастотна ситуація погіршується, то, відповідно, перешкоди посилюються. Тому на тих сегментах мережі, де обладнання вже вичерпало свій фізичний і моральний ресурс, воно виводиться в першу чергу. Так, власне, в 2007 році й було складено план переходу, за яким ми рухаємось.

 

- Яка на сьогодні ситуація з переходом? Як ви вивчаєте задоволеність абонентів та їх поінформованість?

- На сьогодні близько 60% (приблизно 300 тисяч) передплатників послуги доступу до телевізійних програм одержують її саме в цифровому форматі. Гадаємо, ще 40% (приблизно 200 тисяч) за 6 місяців, що залишилися до кінця року, виберуть пакет і передплатять цю послугу. Як вивчаємо? Запитуємо, замовляємо маркетингові дослідження, телефонуємо, проводимо фокус-групи. Що ж до поінформованості, то на сьогодні майже 90% наших абонентів, котрі ще користуються аналоговою технологією, знають, що таке цифрова технологія, і знають її переваги: висока якість зображення, широкий вибір пакетів, велика кількість телепрограм. Така поінформованість пояснюється саме нашою кропіткою багаторічною роботою з інформування. Близько 88% найближчим часом планують вибрати й замовити цифровий пакет чи пакети. А вибирати є з чого - зараз ми пропонуємо 9 пакетів телепрограм, включаючи тематичні.

 

- Які проблеми виникли чи виникають?

- Спочатку ми орієнтувалися, насамперед, на інформування тільки своїх абонентів, яким завчасно висилаються повідомлення з точною датою переведення на цифровий формат: з ними ведеться робота виїзних бригад, по будинках ходять технічні консультанти, які розповідають про послугу й індивідуально інформують людей, на під'їздах висять оголошення тощо. Ми не врахували, що є близько 1% людей, які без нашого відома (читай - незаконно) були підключені до нашої мережі. І для них ситуація відсутності картинки була несподіванкою, оскільки при виведенні аналогового обладнання припиняється подача аналогового сигналу. Саме цим був обумовлений сплеск звернень у різні державні інстанції в січні по Троєщині. Адже в компанію вони звернутися не могли - вони не вступали з нами в жодні договірні відносини й не платили за послуги. На жаль, наші держоргани найчастіше не розбираються з тим, чи є громадянин абонентом, і вже тим більше - сумлінним, чи виконував він свої зобов'язання з оплати за спожиті послуги. Ми врахували цей урок у березні й прийняли рекомендації, у тому числі з боку АМКУ. Зараз через ЗМІ ми сповіщаємо всіх жителів. Крім того, ми забезпечуємо додаткову кількість людей, які працюють поряд із будинками й консультують людей. Ми постійно працюємо з оператором телекомунікацій для того, щоб його робота була планомірною, а не хаотичною. Тобто заздалегідь узгоджуються плани робіт, які також надсилаються, у тому числі й в АМКУ, і в Київміськадміністрацію, щоб київський міський кол-центр знав про запити жителів і міг допомагати й реагувати, а також у Нацраду з телебачення й радіомовлення. Після цього відповідна ділянка мережі відпрацьовується спільно провайдером і оператором телекомунікаційної мережі, й потім починається етап підготовки наступного сегменту.

Зворотний зв'язок постійно аналізується й обробляється. Нині провайдер забезпечує понад 120-130 чоловік, котрі працюють щодня у виїзних бригадах, і така ж кількість людей постійно працює в оператора.

 

- Які плани щодо переходу на цифровий формат в інших містах вашої присутності? Яка тарифна політика?

- У вересні поточного року плануємо запустити у Львові послугу доступу до телевізійних програм у цифровому форматі. Там будуть паралельно існувати два формати: аналоговий і цифровий. Необхідно забезпечити абонентам вибір: запустити нові тематичні пакети, аналогічно тому, як це зараз пропонується в Києві. Потім забезпечити до 2012 року поступове виведення з експлуатації старого аналогового обладнання й перевести мережу повністю на цифровий формат. Вартість пакетів буде аналогічна нашим. Завдання - насамперед, задовольнити потреба абонентів у тематичних пакетах і забезпечити їм можливість вибору при формуванні планів передплати. Крім того, львів'яни мають унікальну можливість використати наш досвід. До речі, вони приїжджають і проходять у нас у Києві тримісячне стажування.

 

- Наскільки мені відомо, рівень інформованості населення про планований перехід (відповідно до міжнародної Женевської угоди, підписаної Україною в 2006) з аналогового на цифрове ефірне мовлення до 2015 року дуже низький. Як ви оцінюєте державну політику з інформування населення про зміни, що відбуваються?

- Я згодний із вашими оцінками рівня поінформованості людей. Зовсім небагато часу залишилося до того моменту, коли екрани телевізорів так і залишаться чорними. Мені прикро констатувати, що на сьогодні з боку державних органів недостатньо активно, м'яко кажучи, проводиться така робота. Ми змушені визнати, що особливо в невеликих містах люди взагалі нічого не знають ні про яку Женеву-2006 і думають, що це все вигадки й такого не було. Оскільки до останнього року - поки ми не почали бити у дзвони й кричати, що треба щось робити, - взагалі нічого не відбувалося. По телебаченню про це взагалі не говорять - хоча саме по телебаченню й треба про це говорити. Особливо про ті труднощі, з якими зіштовхнулися при переході інші країни.

А якщо зараз це не обумовлювати й не попереджати людей, а також не готуватися до вирішення можливих проблем, то пізніше нерозуміння й невдоволення може вилитися в масові протести.

 
Довідка
Сергій Юлійович Бойко

Народився 1 січня 1970 року в місті Новомиргород Кіровоградської області.

З березня 2002 року займає посаду президента групи компаній «Воля».

 
Євгенія Ведмідь, інформаційне агентство «Українські Новини»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Євгенія Ведмідь, ІА «Українські Новини»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20166
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду