Сьогодні Олександрові Кривенку мало б виповнитись 45

13 Травня 2008
5514
13 Травня 2008
17:34

Сьогодні Олександрові Кривенку мало б виповнитись 45

5514
Сьогодні Олександрові Кривенку мало б виповнитись 45
Сьогодні Олександрові Кривенку – відомому українському журналісту, редактору, медіа-менеджеру і громадському діячу – мало б виповнитись 45 років.
 
Автокатастрофа на трасі «Київ-Чернігів» у ніч на 9 квітня 2003 року перервала нитку його життя. Автомобіль «Фольксваген Гольф», пасажиром якого був Сашко, а водієм – співробітник МЗС Грузії Ґізо Ґодзелідзе, зійшов з дороги і врізався в дерево; обидва загинули. Олександра поховали у Львові на Личаківському цвинтарі. У нього залишилось чотири доньки.
 
Олександр Кривенко народився 13 травня 1963 року у Львові. 1987-го закінчив Львівський Університет ім.Івана Франка, філологічний факультет, працював на кафедрі української літератури. Кривенко був одним з організаторів та активістів Товариства Лева. З квітня 1989 року – організатор і редактор газети «Поступ». Брав участь у створенні «Меморіалу», Руху, ТУМу. Був делегатом установчого з'їзду Руху.  З липня 1991 по квітень 1995 року Кривенко був головним редактором львівської газети «Post-Поступ». Від травня до листопаду 1995 року працював головним редактором інформаційних програм – «Вікна», «Вікна у світ» – Міжнародного медіа-центру «Інтерньюз», у 1996 році став головним редактором Телевізійного інформаційного агентства «Вікна».

1996 року Кривенко був членом Експертної ради при Прем'єр-міністрі України, був радником прем'єра. У 1996-97 роках був заступником керівника прес-служби Кабінету Міністрів України. Майже у той же період Кривенко був членом Політради Народно-демократичної партії України. З лютого 1998 до червня 1999 року Олександр працював головним редактором «Телевізійної служби новин» Студії «1+1». У березні 1999 року став головним редактором тижневика ПіК, у грудні 2000 року звільнився. З червня 2001 року Кривенко був президентом громадської організації «Хартія 4». З березня того ж року виконував обов'язки директора україно-польського журналістського клубу «Без упереджень». Був членом президії Громадського комітету опору «За правду», а також віце-президентом Асоціації українських письменників. Протягом декількох місяців 2002 року Кривенко виконував обов'язки прес-секретаря об'єднання опозиційних політиків «Форум національного порятунку». В останній рік життя обіймав посаду президента «Громадського радіо». Був автором публіцистичних творів, які значною мірою визначали світогляд тогочасної демократично спрямованої української інтелігенції.

Колеги пам’ятають Сашка Кривенка – людину, що багато в чому випередила свій час і побачила не лише проблеми сучасної йому України, але й її перспективи; людину, яка для багатьох українських журналістів була другом, для багатьох – вчителем і взірцем для наслідування.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5514
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Orest
5832 дн. тому
Сашко Кривенко: "Мені, як і багатьом, з ким знаюся, ближче розуміння України як частки власного "я", аніж себе як частки України. Люблю Україну в собі, а не себе в Україні. Звідси вимогливість - комусь може здатись упереджена - до вітчизни. Вимогливість часами нищівна. Але поблажливість до самого себе, до власних ґанджів нікому не приносила користі. Пізнавши себе (а відтак Україну в собі), прагнеш удосконалитися, а відтак покращуєш світ. Я надто ціную себе, аби не прагнути стати мудрішим, поряднішим і багатшим. Я надто люблю Україну, аби миритися з недоумством, лицемірством і бідністю в її народі. "Я не люблю її з великої любови",- повторюю за Франком..."
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду