Операція «Нацизм»

28 Квітня 2008
25312
28 Квітня 2008
13:39

Операція «Нацизм»

25312
Операція «Нацизм»
Днями по «Первому каналу» (Росія)  показали сюжет звичного останнім часом змісту. Київський кореспондент каналу Віталій Кадченко різкими і красивими штрихами змалював реалії окупованого незрозуміло якими нацистами міста.
 
Іграшки-Гітлери тут, виявляється, надзвичайно ходовий товар. «В красивой подарочной упаковке - хит весенних продаж в Києве», стверджує чесний і неупереджений російський журналіст.
 
Висота цих іграшок - аж сорок сантиметрів. Коштують 250 доларів, зроблені в Китаї. У Адольфа Алоїзовича - три костюми, кепочка з гакенкройцом і, здається, навіть рухається щелепа. Знято красиво - чорна коробка, золоті цифри, розкадровочка аксесуарів - чобітки, шкіряний плащик з пов'язкою, чорні окуляри а-ля Джон Леннон. Кіно, та й годі.
 
Ну просто, як висловилася одна з глядачок, «набір посуду для дівчаток, російськомовні немовлята і рецепт, як з них борщ варити».
 
Те, що російські телеканали повернулися в пізні 70-ті, очевидно - навіть найбільш ангажовані українські медіа у порівнянні з сусідськими виглядають на британське ВВС.
 
Але от сама ВВС здивувала. 23 квітня вона також показала репортаж про ляльку-Гітлера. Передерши все до ниточки - і розкадровочку наці-лялі, і стурбований тон, і навіть синхрон «експерта», котрий регулярно заробляє на гнилі помідори від вдячних читачів в одній з українських газет, де спеціалізується на історичному бруді.
 
Сюжет кореспондента ВВС Джейн Хадден починається словами «Чи ця іграшка стане обов'язковою для кожної української дитини?».
 
Не будемо придиратися до тисячі помилок, зроблених в сюжеті - наприклад, до прирівнювання сувенірної лавки в київському Глобусі з дорогими цяцьками до магазину іграшок.
 
Або - скільки українців можуть дозволити собі таку наці-цяцю. Їсти, мабуть, перестануть, аби доці таке купити.
 
Відеоряд - лице Гітлера, перемонтоване з, наприклад, українським МЗС-ом чи дзвіницею Софії. Як то кажуть, виключте звук і розкажіть, про що сюжет. Такий випадок з «передиранням» чужого сюжету - не винятковий: ледарі-журналісти трапляються у всіх країнах.
 
Лялька в сувенірному магазині – ідіотизм, на котрий повинна була відреагувати міліція. Не варто, втім, вважати Україною винятком.
 
Популярний Інтернет-аукціон EBAY на перший же ж запит по слову "Гітлер" видає 1799 різних позицій - марки, монети, поштові відкритки, журнали, скульптурки, американські подарункові видання «Майн Кампфу» 1940 року в чудовому стані. Каравул?
 
І це тільки те, що на виду – тіньовий європейський ринок нацистської атрибутики успішно собі існує. Британський принц Вільям якось з'явився на вечірку у виді нациста - ну не сам же ж він шив собі цей одяг, правда?
 
Масована російська кампанія по формуванні іміджу України як нацистської держави триває.
Її мета - підготувати суспільні настрої як в Україні, так і за кордоном, щоб потім кинути весь символьний спадок сталінської пропаганди проти несміливих спроб примирити українців між собою. Щоб вдарити зі всіх сторін.
 
Ідея максимум, мабуть - звернення Європарламенту щодо небезпеки нацизму в Україні. В хід іде все підряд - від персональної «пацифікації» Ющенко до ляльок, знятих прихованою камерою.
 
Основний удар відбудеться 9 травня, а поки триває «артпідготовка». І британський мовник ганебно підігрує в цьому російській імперській політиці. Вкотре Україну показують очима сусідських пропагандистів.
 
І так буде доти, доки ми самі не станемо першоджерелом. ВВС чомусь же ж не показують польські чи угорські реалії через нарізочку з сюжетів «Первого канала», правда?
 
Можливо, скоро нам «Первый канал» покаже правду про те, як класно продаються Гітлери в британській столиці. Колеги з ВВС, чи покажете ви це в своїх новинах?
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Остап Кривдик, для «Української правди»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
25312
Коментарі
8
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Moscow blackout
5859 дн. тому
Ваньки, вам еще не надоело? Эта хреновина стоит $250, продается в сувенирной лавке, а не в детском магазине. Даже для вашего подотдела очистки это еще деньги, так что высасывайте дальше "сенсации", можно не только из пальца.
русский
5859 дн. тому
Хохло-нацыки, дайте достойный ответ Рашке, отыщите в ней Героя России СС-овца или нацистские игрушки в столице, а так, ваши вопли негодования к коллеге свидетельствуют только о том, что вас не его сюжет озлобил, а неприятие русскими вашей нацистской сути.
DimOK
5860 дн. тому
Украинская правда меня разочаровала. Гитлер капут
otar
5860 дн. тому
DimOK, здається, що вам і не дано щось зрозуміти, якщо ви не помітили, що це матеріал з "Української правди" у рубриці "Дайджест", а не стаття "Телекритики". Щодо "замовності" статті, то вас тим більше шкода - ви живете у світі, де все замовне :)
DimOK
5860 дн. тому
P.S. Так Телекритика, я так и не понял из вашего заказного материальчика: так в Киеве что, Гитлер не продаётся уже? А?
DimOK
5860 дн. тому
Тысячи ошибок в сюжете? И об этом пишет телекритика? Не смешите мои тапочки.. И тапочки моей бабушки тоже не смешите, коллеги))
sea
5860 дн. тому
Вчимося у китайців з сусідньої новини - http://www.telekritika.ua/news/2008-04-28/38132
RFT
5860 дн. тому
Цей же сюжет було показано у четвер в ефірі новин 1 ізраїльського державного телеканалу. Картинка взята з російського 1 каналу, при цьому логотип відсутній. Значить, що відео взято легально від московських колег. Судячи з тексту за кадром, ізраїльтян приголомшив саме факт продажу ляльок Гітлера в Києві, але росіяни, передаючи відео, їм так і не пояснили, що сюжет цей не простий, а як завжди з прицілом на паплюження української влади, яка, мовляв, реабілітує нацизм. В Ізраїлі ідеологічного прицілу не розкусили, але все одно це наглядно демонструє війну Москви проти України на фронті ідеології.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду