Нацрада готова відмовитись від стандарту цифрового телебачення MPEG 2

22 Квітня 2008
22112
22 Квітня 2008
10:52

Нацрада готова відмовитись від стандарту цифрового телебачення MPEG 2

22112
Нацрада готова відмовитись від стандарту цифрового телебачення MPEG 2
Ігор Курус, перший заступник голови Нацради України з питань телебечення і радіомовлення, не відкидає можливості, що Україна відмовиться від змішаної моделі переходу на цифрове мовлення «MPEG 2 + MPEG 4», а переходитиме одразу на більш сучасний стандарт стиснення MPEG 4.
 
Відповідаючи на запитання «ТК», чи може він спростувати чи підтвердити, що так звані «соціальні мультиплекси» МХ-1, МХ-2, МХ-3, в яких отримали місця усі загальнонаціональні телеканали і мовлення в якому мало вестися у стандарті MPEG 2, будуть переведені на MPEG 4, пан Курус наголосив, що необхідно зачекати відповідного рішення Нацради, але такий варіант розглядається.
 
На можливий перегляд рішення вплинуло ринкове падіння цін на сет-топ-бокси, цифрові перетворювачі сигналу – якщо на момент розробки програми їх ціна коливалася  у межах 150 доларів США, то на сьогодні цей сет-топ-бокс коштує у межах 50 доларів США. Таку модель було презентовано учора в інформаційному агентстві «Укрінформ», і якщо експертиза підтвердить надійність окремих електронних вузлів, сказав Ігор Курус, то Нацрада готова переглянути свої погляди щодо соціального стандарту цифрового телебачення.
 
«Нас завжди  приваблював розвинутіший стандарт MPEG 4, який передбачає інтерактивні сервіси, ніж набагато консервативніший MPEG 2. Але зупиняла вартість сет-топ-боксів для населення. 50 доларів – це є саме та вартість сет-топ-бокса, яку ми закладали до нашої програми, а отже, я вважаю, питання про соціальний стандарт може бути переглянуте», - сказав пан Курус.
 
Розгляд питання щодо перегляд соціального стандарту цифрового телебачення може бути винесене на найближчі засідання Нацради.
 
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
22112
Коментарі
11
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
BanderaS
5840 дн. тому
народ про шо ви перечитесь!!! хто хоч трохи займаєся обробкою відео (хоч би з тої самої miniDV камери) знає шо нормальної якості MPEG-2 в PAL то картинка 720х576 точок 25 кадрів в секунду з черезстрочною розгорткою разом з стереозвуком то приблизно 6000 кілобіт в секунду (записують один фільм на односторонній однослойний DVD диск 4,7 Гб), а солідної якості MPEG-2 в PAL то картинка 720х576 точок 25 кадрів в секунду з прогресивною розгорткою разом з стереозвуком то приблизно 11000 кілобіт в секунду (записують один фільм на односторонній двохслойний DVD диск 8,5 Гб). шоб закодувати таку саму якість в MPEG-4 (PAL 720х576 точок 25 кадрів в секунду з прогресивною розгорткою разом з стереозвуком в MPEG-1 Layer 3 256kbps) треба приблизно 2000 кілобіт в секунду (один фільм буде займати 1,4 Гб, на односторонній однослойний DVD диск 4,7 Гб влізе з фільми) а якшо в студії повичищати фільтрами артефакти всякі то картинка буде як на MPEG-2 з прогресивною розгорткою. а в MPEG-4 можна закодувати картинку PAL 1920х1080 точок 25 кадрів в секунду з прогресивною розгорткою шо в принципі неможливо в MPEG-2. а якшо дивитися відео закодоване в MPEG-4 з невичищеною картинкою 512х384(288) на рідкокристалічному телевізорі з матрицею навіть 1366х768 а не 1920х1080 то якості стопудово не побачиш, а якшо катинка 1920х1080 вилизана в студії та на тому самому телевізорі от тоді можна побачити шо де яка якість і дурних питань шо краще MPEG-2 чи MPEG-4 вже не буде.
царь
5847 дн. тому
MPEG4 уже сегодня, после правок (сегодня это уже не чистый MPEG4 а H.264) не в два раза, а только в полтора экономичнее в части битрейта по сравнению с MPEG2. А зрителю как-раз и важно, какая цифирка будет стоять на коробочке! Потому что зритель уже сегодня хочет записать программу с эфира, и если MPEG2 он может скол угодно писать-перемонтировать-сархивировать на DVD, то с H.264 он этого не сможет сделать в ближайшие четыре-пять лет. Кроме того, если бы вы имели LCD телевизор и видели всю эту фиктивную "экономию" 4-го мпега в сравнении со 2-ым, вы бы увидели, что это просто градиентный мрак! Это вы только на бабушкином кинескопном ящике по композитной комутации ничего не видите в видео MPEG4. А подключите приёмник к LCD по HDMI порту, по тому самому, по которому телевидение и будет называться "цифровым"(!) и вы всё увидите. Увидите, что битрейт MPEG4 нужно подымать до уровня битрейта того самого MPEG2, если не хотите видеть градиентный муар и весёленькие артефакты вокруг движущихся объектов. Экономия MPEG4 даёт некоторый эффект только когда речь идёт об аналоговых телевизорах у потребителя, или если это HDTV, где на одном канале сразу эта экономия компрессии заметна. Но HDTV - частность и массово, на всех потребителей, о нём на Украине говорить более чем рано!
тузик
5847 дн. тому
to Retser. Да страна то есть, только вам невдомёк что страна и государство - две разных вещи. Страна - данность, а государство - дело рукотворное, как человецы установят, таким оно и будет. И что самое главное - поддерживать его существование нужно, постоянно, иначе исчезнет. И если оно только в кризисы опускается всё глубже, и всем оно в реальности мешает, за исключением избранных, то рано или поздно оно рухнет. К счастью большинства. Какое после этого новое(ые) государство(а) появится(вятся), это уже вопрос времени.
Retser
5848 дн. тому
Хватит уже повсюду сомневаться в украинской государственности. успокойтесь! Есть такая страна, была и будет всегда!
Внутрішній Голос
5848 дн. тому
Та правильно все Ігор Федорович сказали. Можу підкинути ще пару тез для роздумів: - виробники обладнання (не сет-топ боксв, а того, професійного, що "по інший бік ефіру") вже років 3-4 не вкладають грошей у вдосконалення MPEG-2 як технології. А це значить, що за кілька років купити високоякісне обладнання буде ніде (про Вельмишановного Глибинного Китайського Виробника - мовчу, можливо він іще пару років протримається), і доведеться-таки переходити на MPEG-4 до 2015р., АЛЕ, маючи вже величезну базу несумісного абонентського обладнання. І зробити це буде НАБАГАТО складніше, ніж зараз. - Всі нормальні країни впроваджують MPEG-4 задля того, щоб максимально ефективно використовувати лімітований натуральний ресурс - радіочастоти (зменшення потреби у 2 рази - це дуже суттєва цифра для тих, хто вміє рахувати гроші в державному масштабі). І кінцева ціль у всіх одна - вивільнити максимум смуги від існуючих аналогових ТВ-каналів, щоб потім продати(ліцензувати :) ) ці частоти для інших користувачів, здебільшого не телевізійних. А користувачу(рядовому, не царю), врешті-решт, не важливо, яка цифра намальована на тій коробочці, з якої телебачення показує, аби картинка пристойна і ціна не дуже кусалась...
Дадонъ -- вернись в палату
5848 дн. тому
у тебя реальная рассинхронизация началась на фоне украинофобии -- уже притулил и Бендеру к мпегу4. Ясно дело бесы мерещаться, но каким боком это относится к теме статьи совсем не понятно -- все эти "глубокомысленные" умозаключения не более чем шизоидный синдром, когда любая тема так или иначе сводится к Бендере и проклятым националистам (ну или еще к чему-нибудь, смотря кто на чем "повернут"). А читать же серьезно твой псевдотехнический бред нельзя, потому что -- результат ЕСТЕСТВЕННЫХ ФИЗИОЛОГИЧЕСКИХ НЕОБХОДИМОСТЕЙ :-)))))
Эгус Кабулус
5848 дн. тому
А производитель этих сет-топ-боксов, которые были презентованы, не Квант-Эфир часом?) Если да, то значит всё идёт по плану..по плану Нацрады по монополизации цифрового вещания в Украине)
царь Дадонъ
5848 дн. тому
Действительно, при чём здесь РОНА, или в России полицаев и власовцев уже приравняли к ветеранам ВОВ, а Власову присвоили звание Героя России? Тонкая материя состоит в том, что насколько нежизнеспособна украинская государственность, настолько же неспособные тупицы командуют ей и её институциями. Видите ли, вы не специалист, и объяснить вам интеграционные возможности MPEG4 (а точнее, отсутствие таковых) по сравнению с MPEG2, просто невозможно. Ну если совсем уже для дураков, то поинтересуйтесь, существует ли хотябы один девайс работающий с потоком MPEG4, который может вести запись, монтаж, временной сдвиг контента? Как зритель вы конечно можете уже сегодня видеть пакетные трансляции MPEG4, но чтобы его универсировать, сделать способным на обмен потоками, файлами, редактирование, перегоны, сборосы, инкапсуляцию и пр. ЕСТЕСТВЕННЫЕ ПРОИЗВОДСТВЕННЫЕ НЕОБХОДИМОСТИ, это MPEG4 просто не может! И НЕ СМОЖЕТ! Это смогут следующие уровни его эволюции. И появятся они ещё нескоро! И стоить будут немеряно! Примерно так как сегодня соотносится профессиональный кодер Tandberg с дешёвым корейским или китайским аналогом. Всё то же, но одна функция улучшена, и разность в цене на порядок. Но снова вернувшись к "свидомым" реалиям можно не удивляться, в стране, которая сознательно разваливает и пропивает свою индустрию, по курсу: одна Криворожсталь = полторы иномарки для партийного лидера, для такой "нации" пределов идиотизма нет. Курус, смелее, дураков на этой планете любят!
калькулятор
5849 дн. тому
царь, у Вас реальна шиза. до чого тут Бандера до MPEG4??? почитайте краще про діяльність РОНА у роки Другої Світової війни та кількість росіян, які співпрацювали з фашистами тоді. Плюс подивіться на кількість неонацистів в Росії та в Україні. А потім ще проведіть дослідження щодо того, якою мовою спілкуються київські скінхеди. Ви здивуєтесь, але це російська. Тому не треба сюди вплітати такі тонкі матерії. А щодо MPEG4, то цим форматом нормально користуються інші країни, без жодних нарікань. Єдина проблема, яка в нас може бути - це прозорість та "логічність" конкурсу на отримання місць в мультиплексах.
царь Дадонъ
5849 дн. тому
Никакой "интерактивности" в MPEG4 НЕТ! Вся интерактивность существует в мультиплекс-потоках как дополнительные сервисы, дополнительные потоки, и никаким образом не связано с компрессией самого видеосигнала, зачем Курус бредит и вводит в заблуждение общественность? А вот то что недоработок в MPEG4 сегодня масса, что реально существует рассинхронизация видео и звука, что стандарт не разрабатывался как вещательный, что проблем там просто ТЬМА, про это Курус не знает? А знает ли Курус, каких размеров роялти-отчисления за MPEG4 в сравнении с MPEG2? А самое главное, - каковы они будут когда MPEG4 начнут испраавлять, устранять все его недостатки, подгонять под вещательный стандарт? Сколько оборудования вещателям придётся снова менять? Кто это всё оплачивать будет? А со стороны потребителя, замена сет-топов сколько раз будет и в какую цену? MPEG4 - наркотическая зависимость и лохотрон для такой страны как Украина, которая скоро не то что технологии и оборудование, скоро уже гвозди импортировать начнёт! В разлагающейся, деградирующей и анти-индустриальной стране как раз и реализуются колониальные технологии, хоть то по технологической зависимости, хоть то навязывание ей инфляционных долларовых займов, подсадку на ГМО-продукцию и т.п. Но курусы - свидомые шизоиды, экономику и демократию по бандеровским фашистским конституциям разучивали, чё ещё можно от них ожидать!
калькулятор
5849 дн. тому
невже це означає, що в нас буде не 26 цифрових каналів, а 40? і що, знову конкурс на отримання цифрових ліцензій на якому пролетять всі великі медіа холдинги?;) чи може причина в тому, що ніхто не хоче купувати "переможців" конкурсу в МХ4? ;)))
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду