Пентагон маніпулював громадською думкою через незалежних експертів

21 Квітня 2008
10976
21 Квітня 2008
16:24

Пентагон маніпулював громадською думкою через незалежних експертів

10976
Пентагон маніпулював громадською думкою через незалежних експертів

Адміністрація президента Джорджа Буша і Пентагон приховано використовували незалежних військових аналітиків, які працюють для американських ЗМІ, щоб схилити громадську думку на свою користь. 

Про це пише у сьогоднішньому номері американська газета The New York Tіmes. Видання посилається на 8000 сторінок секретних документів, електронних повідомлень, стенограм бесід і зустрічей з Пентагону, які потрапили до його розпорядження.
 
У цих документах військові аналітики недвозначно названі силою, на яку можна покластися у тому, щоб донести позицію адміністрації до мільйонів рядових американців під виглядом власної думки.
 
Для цього аналітикам розкривали секретну інформацію, у тому числі розвіддані. Потім фахівці "транслювали" отримані відомості на широку аудиторію.
 
Деякі з них, як пише The New York Tіmes, підозрювали, що отримані ними відомості недостовірні або ж тенденційні, проте, продовжували займатися свого роду пропагандою, побоюючись, що у протилежному випадку їх позбавлять джерела інформації.
 
Сама ідея використовувати військових аналітиків, що виступають на телебаченні й у пресі, у своїх цілях виникла в Пентагоні ще в 2002 році, після терактів 11 вересня. Тоді перед адміністрацією Буша постала необхідність переконати громадську думку в необхідності війни в Іраку, початок якої більшість американців не схвалювали, пише The New York Tіmes
 
Автором подібного методу впливу на громадськість була Тоні Кларк, яка займала на той час посаду заступника міністра оборони Доналда Рамсфелда зі зв’язків із громадськістю. На її думку, вплив військових аналітиків на аудиторію був тим ефективнішим, що багато хто з них були відомі своїм критичним ставленням до адміністрації Буша, зазначає американське видання.
 
На кожного з аналітиків було зібрано досьє, що включає їхню біографію, ділові зв’язки й опис позиції, яку вони займали щодо питання про майбутню війну в Іраку. Більшість з аналітиків співробітничалася з телеканалами FOX News, NBC і CNN, а крім того також із телеканалами CBS і ABC, резюмує The New York Tіmes.
 
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10976
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Нам ніззя
5871 дн. тому
От смішні! У нас в Україні всі аналітики - давно заангажовані, по обидва боки барикад. Тому їм ніхто і не вірить! У нас же аналітиком не призначать допоки твою кандидатуру Балога чи Льовочкін не схвалять. Тому і нас незалежних аналітиків і немає. Тому у нас розмови в телевізорі такі дебільні, бо кожен з депутатів двох таборів тупо і нагло доводять, що це вони праві, а не противники! Ніякої філігранності! Піховшек, ти де? А-ну, вилазь із новим ток-шоу! Країні бракує твоєї філігранності!
Ми це вже пережили
5872 дн. тому
Невже не пам'ятаєте? "Тема важлива та актуальна. Аналітики вважають, що...бла-бла-бла". Чи ви з нового натовпу, тих, хто не пам'ятає Кучму?
USA
5872 дн. тому
шикарно! філігранна робота! а чому в нас так не вміють? москалі і ті навчились, а ми все печерними методами користуємось... чому в Україні ніхто не вміє нормально з масами працювати в інтересах країни?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду