Від Нового каналу вимагають не бити білявок

12 Квітня 2008
14268
12 Квітня 2008
20:37

Від Нового каналу вимагають не бити білявок

14268
І взагалі, припинити ієрархізувати поняття чоловічого та жіночого у культурі.
Від Нового каналу вимагають не бити білявок
Тернопільський журналіст і голова громадської організації «Адаптаційний чоловічий центр» Володимир Ханас звернувся до голови правління ЗАТ «Новий канал» Ірини Лисенко із відкритим листом, у якому висловив протест проти намірів каналу випустити в ефір шоу «Побий блондинку». Лист розміщено в інтернет-щоденнику журналіста. Нагадаємо, про те, що Новий канал придбав формат Beat The Blonde, стало відомо 8 квітня.
 
«Оригінальна версія цього шоу Beat the Blonde перекладається українською не як «Побий блондинку», а «Виграй у блондинки».  Але і у такому вигляді таке шоу ображає людську гідність української жінки, принижує роль жінок у суспільно-культурному житті країни, підриває норми моралі та порушує засадничий принцип сучасної демократії – принцип гендерної рівності», - зазначає у своєму листі пан Ханас. На його думку, така практика є дискримінацією жінок за ознакою статі.
 
«Звертаю Вашу увагу на те, що Україна ратифікувала Конвенцію ООН «Про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок», а з 1 січня 2006 року набув чинності Закон України Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків (№ 2866-IV). Його метою є „досягнення паритетного становища жінок і чоловіків у всіх сферах життєдіяльності суспільства шляхом правового забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, ліквідації дискримінації за ознакою статі…”. Ст. 6 цього Закону прямо забороняє дискримінацію за ознакою статі, а Ст. 3 серед основних напрямів державної політики щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків наголошує на «захисті суспільства від інформації, спрямованої на дискримінацію за ознакою статі». Таку дискримінацію Закон визначає як „дії чи бездіяльність, що виражають будь-яке розрізнення, виняток або привілеї за ознакою статі, якщо вони спрямовані на обмеження або унеможливлюють визнання, користування чи здійснення на рівних підставах прав і свобод людини для жінок і чоловіків” (Ст. 1)», - обґрунтовує свої претензії журналіст, який готовий звернутись до відповідних інституцій, уповноважених забезпечувати гендерну рівність.

«Окрім того, Закон України „Про рекламу” (№ 270/96 із змінами від 11.07.2003 №1121-IV) також забороняє розміщення «реклами, що містить твердження, які є дискримінаційними за ознаками походження людини, її соціального і майнового стану, расової та національної належності, статі, освіти, політичних поглядів, ставлення до релігії, зображень, що ображають людську гідність», тощо. Хочу також звернути увагу, що п 3.7. Вашого статуту « не допускає дискримінації. Не допускається у передачах пропаганди винятковості, зверхності або неповноцінності осіб…..», - пише Володимир Ханас. Він вимагає від каналу відмовитись від трансляції шоу та пропонує допомогу своєї організації у наданні консультацій для працівників Нового, аби запобігти трансляції «сексистських матеріалів, базованих на гендерних стереотипах, що поляризують та ієрархізують поняття чоловічого та жіночого у культурі, формуючи патріархальну гендерну систему».
 
«ТК» намагатиметься з’ясувати позицію Нового каналу щодо цього звернення.
 
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14268
Коментарі
8
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
брюнетка
5861 дн. тому
Щиро бажаю Андрієві (комент 14.04.2008 09:23:23) в наступному житті народитися жінкою неарійської раси, у якої в голові замість стереотипів - мізки. тоді й побачимо, чи потрібна йому буде толерантність.
malibu
5861 дн. тому
Щиро дякую пану Ханасу за ентузіазм у боротьбі за гендерну рівність в Українському суспільстві!
Andriy2
5862 дн. тому
Можу порекомендувати щонайменш п'ять претенденток на участь у проекті. Сподіваюсь шоу буде дуже гарне!!! Так тримати "Новий канал"!!!!
Андрій
5862 дн. тому
Пан Ханас явно хворий на дуже небезпечну хворобу - толерастія називається. Хоча, потрібно визнати, переклад і справді неправильний. А патріархальна система відносин між статями, це - добре. Бо рівність статей - суть маразм. Різні за функціями не можуть бути однаковими. :) До речі, пропоную для забезпечення "гендерної рівності" перейменувати слово "Батьківщина" на "Матьківщину". Щоб бува кого не образити.
2Богдан
5863 дн. тому
Кому дивна? По Вашому це нормально в принципі бити жінку? Незалежно від кольору волосся? Ну... український джентельмен - шо тут скажеш...
Богдан
5863 дн. тому
Фанат чого? Блондинок?
параноя тихо косить
5863 дн. тому
Обожжже. До чого тут Тимошенко???))) І яке замовлення???) Тут же ж цілком ясно, що чувак просто фанат.
Богдан
5863 дн. тому
Дивна реакція на "проблеми" блондинок. Пан Ханас прихильник Юлі Тимошенко, чи просто на замовлення іншого каналу працює?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду