detector.media
12.04.2008 20:37
Від Нового каналу вимагають не бити білявок
Від Нового каналу вимагають не бити білявок
І взагалі, припинити ієрархізувати поняття чоловічого та жіночого у культурі.
Тернопільський журналіст і голова громадської організації «Адаптаційний чоловічий центр» Володимир Ханас звернувся до голови правління ЗАТ «Новий канал» Ірини Лисенко із відкритим листом, у якому висловив протест проти намірів каналу випустити в ефір шоу «Побий блондинку». Лист розміщено в інтернет-щоденнику журналіста. Нагадаємо, про те, що Новий канал придбав формат Beat The Blonde, стало відомо 8 квітня.
 
«Оригінальна версія цього шоу Beat the Blonde перекладається українською не як «Побий блондинку», а «Виграй у блондинки».  Але і у такому вигляді таке шоу ображає людську гідність української жінки, принижує роль жінок у суспільно-культурному житті країни, підриває норми моралі та порушує засадничий принцип сучасної демократії – принцип гендерної рівності», - зазначає у своєму листі пан Ханас. На його думку, така практика є дискримінацією жінок за ознакою статі.
 
«Звертаю Вашу увагу на те, що Україна ратифікувала Конвенцію ООН «Про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок», а з 1 січня 2006 року набув чинності Закон України Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків (№ 2866-IV). Його метою є „досягнення паритетного становища жінок і чоловіків у всіх сферах життєдіяльності суспільства шляхом правового забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, ліквідації дискримінації за ознакою статі…”. Ст. 6 цього Закону прямо забороняє дискримінацію за ознакою статі, а Ст. 3 серед основних напрямів державної політики щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків наголошує на «захисті суспільства від інформації, спрямованої на дискримінацію за ознакою статі». Таку дискримінацію Закон визначає як „дії чи бездіяльність, що виражають будь-яке розрізнення, виняток або привілеї за ознакою статі, якщо вони спрямовані на обмеження або унеможливлюють визнання, користування чи здійснення на рівних підставах прав і свобод людини для жінок і чоловіків” (Ст. 1)», - обґрунтовує свої претензії журналіст, який готовий звернутись до відповідних інституцій, уповноважених забезпечувати гендерну рівність.

«Окрім того, Закон України „Про рекламу” (№ 270/96 із змінами від 11.07.2003 №1121-IV) також забороняє розміщення «реклами, що містить твердження, які є дискримінаційними за ознаками походження людини, її соціального і майнового стану, расової та національної належності, статі, освіти, політичних поглядів, ставлення до релігії, зображень, що ображають людську гідність», тощо. Хочу також звернути увагу, що п 3.7. Вашого статуту « не допускає дискримінації. Не допускається у передачах пропаганди винятковості, зверхності або неповноцінності осіб…..», - пише Володимир Ханас. Він вимагає від каналу відмовитись від трансляції шоу та пропонує допомогу своєї організації у наданні консультацій для працівників Нового, аби запобігти трансляції «сексистських матеріалів, базованих на гендерних стереотипах, що поляризують та ієрархізують поняття чоловічого та жіночого у культурі, формуючи патріархальну гендерну систему».
 
«ТК» намагатиметься з’ясувати позицію Нового каналу щодо цього звернення.
 
«Детектор медіа»
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY