Збірник рецептів від страйку

11 Квітня 2008
22717
11 Квітня 2008
12:15

Збірник рецептів від страйку

22717
Збірник рецептів від страйку

На досвіді боротьби європейських журналістів із непоступливими працедавцями й урядом побудований «профспілковий посібник для тих, хто хоче працювати у кращих умовах», що його наприкінці минулого року видала Незалежна медіа-профспілка України. «Колективні переговори у засобах масової інформації» – назва книжки. І водночас це рецепт від передстрайкових ситуацій, що можуть виникати в редакціях.

 

«Без колективної угоди шведський журналіст заробляв би десять крон на місяць – приблизно вісім українських гривень», – пише Фредерік Нейман, активіст Шведської профспілки журналістів, організації з понад 100-річною історією. Виявляється, у Швеції немає законодавчо встановленої мінімальної заробітної плати, тому про свої оклади й гонорари журналістам доводиться домовлятися – у цьому й суть переговорів. «Колективна угода регулює години роботи, компенсацію понаднормової праці, роботу у святкові дні, що журналіст може, а що не може робити (етичні правила), авторське право тощо», – пояснює пан Нейман. Чому працедавці та власники ЗМІ у Швеції погоджуються обговорювати такі питання з рядовими співробітниками колективу? «По-перше, поки вона чинна, страйкувати заборонено, і, по-друге, заборонено працювати для будь-якої іншої медіакомпанії (винятки можуть бути зазначені у спеціальному пункті угоди та погоджені з головним редактором)», – пояснює Фредерік.

 

В Україні, як правило, працедавець домовляється з найманим журналістом про суму зарплати й обсяг завдань, а от обговорювати зі всім колективом такі питання, як години роботи і компенсацію за понаднормову працю, у нас не прийнято. Але з розвитком медіаринку потреба обговорювати ці важливі для кожного найманого журналіста пункти лише зростатиме. Адже охочих як оголосити страйк, так і знайти спосіб його уникнути більшатиме. У цьому випадку книжка, впорядкована Сергієм Гузем у співавторстві з профспілковим юристом Ігорем Вороном, стане в нагоді.

 

Електронний варіант посібника можна переглянути тут.

 

Михайлина Скорик, Незалежна медіа-профспілка

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Михайлина Скорик, Незалежна медіа-профспілка
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
22717
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду