Майор Мельниченко: Викриття Кучми залежить лише від одного свідчення

28 Березня 2008
13831
28 Березня 2008
12:33

Майор Мельниченко: Викриття Кучми залежить лише від одного свідчення

13831
Колишній охоронець екс-Президента України Леоніда Кучми, майор запасу Микола Мельниченко, відомий тим, що вів записи в кабінеті Кучми, відповів на запитання УНІАН. Розмова з паном Мельниченком відбувалася в його офісі, у центральній частині Києва, розташованому неподалік від президентського фонду Леоніда Кучми «Україна».
Майор Мельниченко: Викриття Кучми залежить лише від одного свідчення

Миколо Івановичу, Ви нещодавно написали заяву на ім’я т.в.о. голови СБУ Валентина Наливайченка, у якій заявили, що відмовляєтеся від охорони співробітників спецпідрозділу СБУ “Альфа”. То СБУ більше Вас не охороняє?

 

Я офіційно написав заяву Наливайченкові, де аргументував: що доки не будуть виконані певні умови, я не можу перебувати під охороною «Альфи».

 

Поки Генпрокуратура України не зробить низку певних кроків, я не бачу сенсу моїм опонентам іти на фізичне знищення мене. Вони можуть вдатися до цього тільки тоді, коли Президента не буде в адвокатом Леоніда Кучми.

 

Чи не боїтеся виступати з такими заявами – відразу проти колишньої влади й теперішньої?

 

Я нічого не боюся, бо я офіцер, я давав присягу. Незважаючи на те, які це будуть прізвища, я називатиму речі своїми іменами.

 

Це ще раз підтверджує, що я не боявся ні Кучми і не боюся Ющенка, бо правда на моєму боці. Якби це була якась завуальована гра, якби ті факти, які я надав, були недостовірні чи зібрані незаконним шляхом, я міг би боятися. Також поводився б набагато толерантніше до нинішньої влади, але оскільки вона покриває минулу злочинну владу, по-іншому я не можу.

 

Я оперую тільки фактами, тому мені нічого боятися.

 

Отже, охорони у Вас немає?

 

Фізичної охорони в мене зараз немає...

 

СБУ проводить стосовно мене комплекс оперативно-розшукових дій. Я не можу підтвердити чи спростувати те, що за мною шляється негласне спостереження. Воно здійснюється, я переконаний, що інформація, звідки я вийшов чи куди зайшов, фіксується.

 

Генпрокуратура зараз має прийняти рішення: чи ми рухаємося далі у справі про вбивство Георгія Гонгадзе, чи зупиняємо слідчі дії.

 

Якщо поставлені мною умови виконуватимуться, то я наполягатиму, аби охорона була. А як не буде пришвидшення слідчих дій, то мені охорона не потрібна.

 

Питання про пришвидшення слідчих дій – принципове питання, тому що їх можна було завершити давним-давно.

 

Ви кажете, що Президент повинен надати свідчення. А що власне Ющенко має розказати слідству?

 

Свідчення Ющенка дуже цінні. Аби стовідсотково пересвідчитися, чи Ющенко адвокат Кучми, чи ні, він повинен дати свідчення... (Виймає з портфеля записник і просить його не фотографувати. – Авт.). Є один файл запису розмови Кучми з багатьма людьми від 10 травня 2000 року. Це безперервний файл – тривалістю 3 години 35 хвилин.

 

Ющенко зайшов до Кучми тоді, коли диктофон писав уже три години. З Кучмою розмовляв 35 хвилин. Він може дати свідчення щодо цих 35 хвилин... Чому це важливо? Тому що на 46-ій хвилині цього файлу Кучма, спілкуючись з Литвиним, говорили про долю Гонгадзе.

 

Отже, завдання експертів полягає в тому, аби зіставити фразу Кучми, яка сказана на 46-ій хвилині в розмові з Литвиними, з розмовою після третьої години, коли він зустрічався з Ющенком. (Очевидно, щоб довести, що записи – не підробка. – Авт.).

 

10 травня з Кучмою розмовляли Литвин, який був главою Адміністрації Президента, Сергій Осика, який зараз нардеп від БЮТ. Він розмовляв з 51-ої хвилини до однієї години 10 хвилин. Потім до Кучми приходили Волков, а також один піар-технолог. Йому від Кучми була дана команда, що по Донецьку депутатом має пройти Раїса Богатирьова. Кучма назначав мерів різних міст... На цьому ж файлі Кучма спілкувався з начальником своєї охорони Володимиром Ляшком – 5 хвилин, з Володимиром Горбуліним – 10 хвилин.

 

Ці всі люди можуть надати свідчення, але найбільше я сподіваюся на Віктора Ющенка.

 

Робота експертів полягає тільки в тому, аби звірити голос Кучми під час розмови з Литвиним і під час розмови з Ющенком. Тоді експерти дадуть стовідсоткову гарантію. Робиться роздруківка файлу, звіряється фактаж...

 

Про що розмовляли Леонід Кучма й тодішній прем’єр-міністр Віктор Ющенко?

 

Про зростання ВВП, якісь там поставки...

 

Ющенко мав би прослухати свою розмову і підтвердити: так, ця розмова справді мала місце.

 

Тому й важливо, щоб він дав свідчення. Тоді це буде сигнал для спільноти, сигнал для мене, що він не є адвокатом Кучми.

 

Нинішня влада, схоже, робить усе для того, аби Кучма не був притягнутий до кримінальної відповідальності. Щоб у казну України не були повернуті вкрадені мільярди доларів.

 

Чи всі записи Ви надали слідству?

 

У нас з генпрокуратурою була домовленість, що я надаватиму стільки доказової бази, скільки це потрібно. Але я не видаватиму все відразу. Так, я надав запис від 10 травня 2000 року, а Генпрокуратура має відпрацювати повністю всі слідчі дії з цього запису. Якщо вони будуть відпрацьовані, я надам інші. Усе поетапно...

 

Щоб не було такого, що працівники Генпрокуратури потім відмовляться від своїх слів.

 

Така ситуація була, наприклад, 2 листопада 2006 року… Віктор Шокін (екс-заступник генпрокурора) та Роман Шубін (екс-керівник головного слідчого управління Генпрокуратури) казали, що майор Мельничекно, тобто я, не дав їм жодного запису.

 

Я роблю таким чином, аби унеможливити маніпулювання моїми свідченнями та доказами.

 

Я також надав копії записів від 3 липня 2000 року, де Кучма обговорює з Литвиним, Кравченком, Деркачем (колишніми міністром внутрішніх справ та головою СБУ) долю Гонгадзе. Також надав запис спілкування Кучми з Ющенком, де вони обговорюють статтю Юлії Мостової (у “Дзеркала тижня”? – Авт.) – хто який має ступінь впливу на ЗМІ. Кучма висловлює своє роздратування...

 

А Ви не пробували зараз зустрітися з Віктором Ющенком чи з Юлією Тимошенко?

 

Для чого?! Під килимом я їх не переграю, я можу зробити це тільки публічно. Кулуарно вони можуть щось пообіцяти, але так нічого й не зроблять.

 

Чи не здається Вам, що час, коли Ви могли щось зробити вже минув? Ніхто зараз не реагує на Ваші заяви, нікого не дивують факти, які Ви відкриваєте. І взагалі, хіба це реально, аби Віктор Ющенко давав якісь свідчення?

 

Ющенко на Майдані сам вигукував: «Кучму геть, Кучму за грати!» Казав, що Україна 14 років була під режимом Кучми…

 

(Замислився. – Авт.) Я робив і раніше все, що тільки міг, але всі мої кроки блокувалися.

 

Справа в тому, що люди, які прийшли до влади – їм чхати на все. Вони не бояться не виконувати ті обіцянки, які вони давали людям, бо знають, що про це з них ніхто не спитає.

 

Якщо вони Кучмі надали гарантії, то нехай вийдуть і скажуть, за що їх надали, чому. Тоді це буде чесно й правильно.

 

Зараз вони хочуть показати світовій спільноті, що розслідування у справі вбивства Гонагадзе триває, а насправді все робиться для того, аби Кучма не був притягнутий до кримінальної відповідальності.

 

І хто ж має прийти до влади, аби довести цю справу до кінця?

 

Чесні люди, для яких існує поняття честь.

 

Як на мене, то Ви не реаліст…

 

Раніше я сподівався, що до влади прийде Володимир Радченко – коли велася дискусія щодо його кандидатури на посаду в Президенти в 2004 році...

 

Переконаний у тому, що наступним президентом має бути людина, у якої є поняття офіцерська честь.

 

Навіть Георгій Омельченко сказав, що при сьогоднішній владі реальний убивця Гонгадзе з його спільниками не будуть притягнуті до кримінальної відповідальності.

 

Це так гидко усвідомлювати!

 

Справа Гонгадзе триває вісім років, три з них – при нинішній владі.

 

Якби це була неправда, вони б давно все спростували. То чому вони не погоджуються на міжнародну експертизу? Я наголошую, що нехай проводиться міжнародна експертиза за участю Ради Європи, за участю тих людей, на які погодяться потерпілі. І тільки туди я надам записи.

 

Я наполягав і наполягаю на тому, щоб слідчі дії, за тими доказами, які я надав, були підтверджені або спростовані, а це може відбутися тільки тоді, коли Ющенко дасть свідчення.

 

Ми повинні рухатися крок за кроком: я надав записи – будь ласка, відпрацюйте їх. І ми рухатимемося далі. Аби не було такого, що я надав масив інформації, а потім якийсь «кишеньковий» прокурор, який залежить від чиїхось капризів, проводитиме слідчі дії чи не проводитиме.

 

Вам зараз не погрожують?

 

У дану секунду, ні. Зараз у мене немає такої інформації, що мені погрожують. Раніше була інформація щодо замахів на мене і що мене хотіли викрасти.

 

Цей офіс належить Вам?

 

Скажемо так: це офіс, де я працюю. Я його орендую.

 

Скільки за нього сплачуєте?

 

Комерційна таємниця.

 

Днями у відділенні міліції помер свідок у справі про отруєння Ющенка. Сказали, що від серцевого нападу…

 

В Україні діагноз «серцева недостатність» став найдієвішим методом усунення свідків. З таким діагнозом помер водій КамАЗу, що врізався у машину В’ячеслава Чорновола... У спецслужб є пристрої, за допомогою яких відбувається вбивство людей із таким діагнозом. У зв’язку з цим я рекомендую Сацюку (ще один свідок у справі отруєння Ющенка. – Авт.) в Україну не повертатись.

 

Розмовляла Оксана Климончук, УНІАН

Фото УНІАН

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Оксана Климончук, УНІАН
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13831
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду