Мирослава Ґонґадзе: «Є ще Кучма, Литвин, Мороз»

22 Березня 2008
10689
22 Березня 2008
21:08

Мирослава Ґонґадзе: «Є ще Кучма, Литвин, Мороз»

10689
Мирослава Ґонґадзе вважає, що теперішня влада не виконала обіцянки до кінця розслідувати вбивство її чоловіка.
Мирослава Ґонґадзе: «Є ще Кучма, Литвин, Мороз»
На 12 років позбавлення волі засудили колишніх співробітників міліції Миколу Протасова та Валерія Костенка. На рік більше дістав Олександр Попович. 15 березня Апеляційний суд Києва визнав їх, а також генерала міліції Олексія Пукача, який перебуває у розшуку, винними у вбивстві журналіста Георгія Ґонґадзе.
 
Суд встановив, що Ґонґадзе задушили паском до штанів 16 вересня 2000 року у лісі поблизу села Сухоліси Білоцерківського району Київської області.
 
Адвокати засуджених уже заявили, що попадуть апеляцію до Верховного Суду України, бо вирок, на їхню думку, занадто суворий. Вдова журналіста Мирослава Ґонґадзе, яка живе зараз у Вашингтоні, розповіла „Новинареві”, що вона думає про рішення суду.
 
- Апеляційний суд Києва засудив виконавців убивства Георгія Ґонґадзе. Як ви прокоментуєте вирок?
– Я вважаю, що це рішення юридично доводить: за часів Кучми підрозділи та окремі представники міліції виконували замовні політичні вбивства. Тоді багато політиків, незручних журналістів гинули за нез’ясованих обставин. Причини їхніх смертей так і не розкрили.
 
Вирок 15 березня – це лише перший крок. На жаль, цей судовий процес мав би стати початком низки судових процесів, кримінальних справ проти багатьох високопосадовців і міліціонерів. Зараз на лаві підсудних сиділи лише троє. Але ви розумієте, яка велика машина працювала, щоб підготувати таке вбивство. Там було понад 30 міліціонерів, і всі вони під час слухань свідчили у суді. Але ніхто не порушував проти них кримінальних справ, бо вони лише слідкували і нібито не перевищували своїх службових повноважень. Але, відверто кажучи, вони таки чинили злочин.
 
- Президент Ющенко заявляв, що розслідування вбивства Ґонґадзе – справа честі для України. Як ви оцінюєте роль Президента у цій справі?
– Я віддаю належне Президентові. Відразу після революції знайшли виконавців. Щоправда, вони і так були відомі, просто їх нарешті заарештували. На жаль, теперішня влада в Україні, як я розумію, вирішила обмежитись цими трьома нещасними міліціонерами. Я не бачу політичної волі Віктора Ющенка довести справу до кінця, як він мені неодноразово обіцяв.
 
Я розчарована, бо не можу більше нічого сподіватись від цих людей. Президент Ющенко має час підписати указ про нагородження орденом Ярослава Мудрого Михайла Потебенька [Генпрокурора на день убивства Ґонґадзе]. Депутати від Блоку Юлії Тимошенко мають час подати прохання про присудження звання заслуженого юриста України судді Марії Приндюк, яка насправді випустила генерала Олексія Пукача з-під варти. Але вони не мають часу приділити більше уваги розслідуванню справи щодо замовників убивства, яке досі веде Генпрокуратура.
 
- Коли ви востаннє спілкувалися з Ющенком?
– Я підтримую контакт з Секретаріатом Президента. Безпосередньо з Ющенком я не спілкуюся.
 
- Чи не здається вам вирок суду надто м’яким?
– Ні, навпаки. Для цих обвинувачених ми просили менший вирок, 10 років. Треба розуміти, що ці люди стали заручниками. Принаймні двох із них всліпу використали і наказали їм здійснити цей злочин. Звичайно, вони могли не підкоритися. На судових процесах, відповідаючи на мої запитання, вони показали, що були не в стані прийняти правильне рішення. І тому я вважаю, що не вони, а організатори цього злочину мають дістати справжнє покарання – довічне ув’язнення.
 
- Що ви відчуваєте до засуджених?
– Логічно я розумію, що це люди, які вбили мого чоловіка. Але я не маю до них ні ненависті, ні жалю. У мене до них абсолютно нейтральне ставлення.
 
- Як просувається справа щодо замовників убивства? Хто з генпрокурорів зробив найбільше для розкриття цієї справи?
– Справа ніяк не просувається. Саме тому я так емоційно висловилася у бік Президента. Всі генпрокурори використовували цю справу у власних політичних інтересах. Єдині, хто щось зробив, – це слідча група, яка сім років працювала над справою і якій вдалося зібрати достатньо доказів для того, щоб принаймні передати до суду частину справи про виконавців. Коли генпрокурором став Олександр Медведько, цю слідчу групу розформували одразу після того, як справу про виконавців передали до суду. Я думаю, що це було зроблено спеціально, щоб втратити всі напрацювання. Мені розповідали про хід справи заступник генпрокурора Микола Голомша і слідчий Олександр Харченко. Але відтоді минуло більш ніж півтора року. Я думаю, достатньо, щоб запитати, що було зроблено. Поки що я не бачу жодного результату. Співпраця з майором Миколою Мельниченком також безрезультатна.
 
- Чому Мельниченко не віддає у прокуратуру диктофон і плівки з записами з кабінету Кучми?
– Мені дуже важко сказати чому. Він ставить різні умови, зокрема – якщо лише міжнародні експерти будуть працювати у цій справі. Такі експерти вже є, але він не дає плівки. Я вважаю, що можна облишити питання автентичності цих плівок і принаймні перевірити обставити, про які йдеться на них. Зокрема, перевірити факт, коли Володимир Литвин розмовляє з Президентом Кучмою про мене та Олену Притулу: от, мовляв, вони здійняли галас. Литвин у записі радить через телебачення сказати, що в Україні пропадають сотні людей, але чомусь саме про Ґонґадзе так багато говорять. Є така розмова на цих записах. Потім я особисто бачила на Першому національному телеканалі програму „Сім днів”, у якій ведучий буквально повторює слова Литвина на плівці, які той казав Кучмі. А потім йде сюжет про те, як багато людей пропадає в Україні. На плівках було ще чимало інших фактів злочинів. Чому не перевірити їх? Чому не допитати Литвина і Кучму?
 
- Ви контактуєте зараз з Мельниченком?
– Зараз – ні. Я спілкувалася з ним, доки сподівалась, що він надасть записи, коли в суді розглядали справу про журналіста Олексія Подольського. На нього напали у той самий спосіб, що й на Георгія. Він також копав яму, його побили, але залишили живим. На плівках Мельниченка є епізод розмови тодішнього міністра внутрішніх справ Кравченка і Кучми про цей випадок. Я просила Миколу свідчити в суді у цій справі. На жаль, він цього не зробив. Я його шукала, телефонувала, давала контакти Подольського, зробила все можливе, щоб організувати його свідчення. Він зателефонував мені лише на другий день після того, як був оголошений вирок у справі Подольського. Після цього я зрозуміла, що не можу розраховувати на нього. Тому я з ним зараз не спілкуюся.
 
- Чи достатньо плівок Мельниченка, щоб висунути звинувачення Леонідові Кучмі?
– Ні. Те, що на плівках, мають підтвердити інші факти. Сьогодні це ще можна зробити. Вже немає генерала Кравченка, і ми не знаємо, де Пукач. Але є ще Кучма, Литвин, Мороз, який дуже багато речей знає, але нічого не розповів.
 
- Ви виграли справу проти України у Європейському суді. Розкажіть, яку компенсацію ви отримали і на що її витратили?
- У 2006 році мені виплатили 100 тисяч євро. Я думаю, це мінімальне, що Україна могла зробити. Ці гроші я не витратила. У мене двоє дітей, яких треба годувати, а потім навчати. Навчання в американському університеті коштує щонайменше 38 тисяч доларів на рік. Можете порахувати, на скільки мені цих грошей вистачить.
 
- Ваші доньки розпитують про батька?
- Ні. Вони насправді намагаються відсторонитись. Зараз їм по 10 років, і для них це дуже важко, вони не хочуть про це говорити. Я намагаюся пом’якшити ситуацію, але мені так само важко. От уже третій день поспіль вони слухають, як я даю коментарі і навіть не маю часу приготувати їм сніданок. Складно усвідомити, що батька вбили. А зараз уже юридично закріплено, що його вбила держава Україна. Для дитячої психіки це важко.
 
- Чи плануєте ви повернутись в Україну? За яких умов це могло б статися?
- Не знаю. Я серйозно планувала повернутися, навіть уже склала валізи. Однак коли я поїхала на два тижні в Україну, зрозуміла, що не зможу там сприяти розслідуванню справи Георгія, навіть якби я працювала в уряді чи в медіа. Тому я вирішила залишатись поза Україною. Ну і діти. Ми переїхали до США після страшного шоку. Багато людей цього переїзду не розуміють. Але, можливо, зараз, коли вони почують, як міліціонери душили Георгія, зрозуміють, наскільки важко мені й дітям жити в державі, яка це зробила, і усвідомлювати, що кожен міліціонер на вулиці може зробити те саме з тобою. Діти тут довго пристосовувалися. Зараз знову виривати їх зі звичного середовища і повертати в Україну я не вважаю розумним. Тому, швидше за все, мої діти виростуть тут. Можливо, потім я буду готова повернутися.
 
- Вам пропонували працювати в уряді?
- Так, я отримувала такі пропозиції. Не буду говорити, від кого, це вже не має значення, бо я відмовила.
 
- Чи буде в Україні пам'ятник Георгію Ґонґадзе?
- Мер Києва Леонід Черновецький планував поставити пам’ятник. Але перш за все в Україні має бути могила Георгія. Зараз завдання завершити процес про виконавців, адже попереду ще Верховний Суд, будуть апеляції адвокатів засуджених. Потім мусимо похоронити ці нещасні кістки, а далі вже будемо думати про пам'ятники.
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Олександра Доценко, «Новинар»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10689
Читайте також
30.03.2011 09:52
Сергій Лещенко, «Українська правда»
38 350
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
WSG
5883 дн. тому
Мирославо, Ваше життя продовжується і в ньому повинно бути ще багато місця для радощів
Журналіст
5884 дн. тому
Вічна пам"ять...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду