Ігор Курус: Дискусія щодо врегулювання мовного питання обіцяє бути гарячою

20 Березня 2008
21003
20 Березня 2008
08:25

Ігор Курус: Дискусія щодо врегулювання мовного питання обіцяє бути гарячою

21003
Ігор Курус: Дискусія щодо врегулювання мовного питання обіцяє бути гарячою
Національна рада з питань телебачення та радіомовлення, ухваливши на засіданні 19 березня 2008 року зміни до «Рекомендацій щодо визначення мови програм і передач в програмних концепціях ТРО, які ведуть мовлення на території України або претендують на отримання ліцензії», зокрема рекомендувала виробництво власних програм українських мовників провадити тільки державною мовою. 
 
Відповідаючи на брифінгу на запитання «Детектор медіа» щодо того, як Нацрада реагуватиме на власні програми українських телеканалів іншими мовами, зокрема на «Подробности» («Інтер») чи російськомовні випуски новин в ефірі 5-го каналу, голова Нацради Віталій Шевченко пояснив:
 
«Подібне рішення приймали не ми, а ще попередній склад Нацради. Проте і в наших рекомендаціях залишився пункт, який читається так: «Відповідно до рішення національної ради від 27 червня 2002 року «Щодо ведення мовлення телерадіоорганізаціями України», програми власного виробництва ведуться державною мовою». Натомість наступний абзац починається: «Іншими мовами програм власного виробництва можуть послуговуватися...» і так далі...».
 
На зауваження кореспондента «ТК», що далі ідуть слова «в місцях компактного проживання національних меншин» (тобто весь абзац звучить так: «Іншими мовами програм власного виробництва можуть послуговуватися в місцях компактного проживання національних меншин, що потрапляють під дію ратифікованих в Україні положень Європейської хартіх регіональних мов або мов меншин. Обсяги цих програм визначаються національною радою і зазначаються в ліцензіях на мовлення».), а запитання стосувалося загальнонаціональних каналів і того, які саме санкції будуть застосовуватися до цих каналів за власне виробництво недержавною мовою, пан Шевченко відповів: «Щодо санкцій – ми нічого нового не придумаємо, бо в нас дуже вузький інструментарій санкцій (попередження і штраф – «ТК»). Інших ми не маємо. Очевидно, що в цих випадках ми будемо застосовувати саме ці санкції, якщо будемо бачити і помічати ознаки порушень. Окрім того, цей документ ми прийняли за основу, якщо будуть інші слушні пропозиції достатньо обґрунтовані, то ми їх врахуємо».
 
Ігор Курус, перший заступник голови Нацради, на прохання прокоментувати цей пункт «Рекомендацій...», також обмежився акцентом щодо дискутивності мовного питання в цілому: «Ми розмістимо цей документ на сайті, отримаємо всі скарги і пропозиції, потім будемо приймати рішення, а вже потім будемо трактувати окремі пункти. Зараз ми прийняли рішення за основу, а як воно буде в остаточній редакції – вирішиться в процесі дискусії, яка обіцяє бути гарячою».
 
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21003
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
ттпт
5894 дн. тому
сборище {CENSORED} эта нацрада. как и вся власть в этом убогом заповеднике свидоухих
я теж українець
5896 дн. тому
Не ,,чужа",а РОДНАЯ для половины украинцев.
Українець
5897 дн. тому
Підтримую українізацію українського телепростору! Набридла чужа мова на українському телебаченні.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду