ООН стурбована проявами расизму в українських ЗМІ

13 Березня 2008
25152
13 Березня 2008
10:45

ООН стурбована проявами расизму в українських ЗМІ

25152
ООН стурбована проявами расизму в українських ЗМІ

Організація об'єднаних націй стурбована випадками пропаганди в українських засобах масової інформації нетерпимості й ненависті на ґрунті расизму. Про це сказано в повідомленні центра новин ООН, повідомляють «Українські новини».

 

 Як повідомляється, спеціальний доповідач з питання права на свободу думок й їх вільне вираження Амбейї Лігабо представив учасникам 7-ї сесії Ради з прав людини доповідь про результати відвідування України (у травні 2007 року).

Зокрема, він висловив стурбованість випадками пропаганди в українських ЗМІ нетерпимості й ненависті на ґрунті расизму й рекомендував Україні при підготовці журналістів приділяти належну увагу їх професійній етиці й необхідності поваги прав людини.

 

Він також зазначив, що один із найпомітніших недоліків інформаційного середовища України - поширення непрофесійних публікацій і залежність від політичного й економічного лобіювання.

 

Водночас, Лігабо зазначив, що Україні вдалося досягти помітного прогресу в зміцненні демократії й становленні громадянського суспільства.

 

Разом з тим, вважає він, багато ще має бути зробити для забезпечення більшої незалежності ЗМІ.

 

Він вказує на обмеження прав журналістів в Україні.

 

«Багато журналістів й інших представників ЗМІ в Україні стали жертвами насильства з боку збройних осіб і неформальних груп, які, за твердженнями, стосуються певних органів державної безпеки», - сказано в доповіді Лігабо.

 

Доповідач вказує на випадки, коли на журналістів чинився тиск й залякування з боку місцевої влади, вони притягувалися до судової відповідальності. При цьому він додає, що ті, хто винні в насильстві проти журналістів в Україні, часто залишаються безкарними.

 

У відповідь на це представник України Володимир Василенко спростував ряд висновків доповідача й закликав не клеїти на Україну ярлик расистської держави.

 

З його слів, в Україні після 2004 року були початі рішучі заходи із заборони цензури й створенню всіх умов для вільного вираження думок і волі преси.

 

При цьому він зазначив, що багато з висновків доповідача обґрунтовані та його рекомендації будуть враховані українським урядом, і запросив спецдоповідача до співпраці з українськими установами для підготовки більш збалансованої й адекватної доповіді.

 

Раніше, наприкінці січня, ООН вказувала активну участь України в діяльності Ради ООН з прав людини в забезпеченні основних свобод і прав людини й втіленні принципів верховенства права в життя.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
25152
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду