Про НАТО як про показ мод

29 Лютого 2008
12450
29 Лютого 2008
12:33

Про НАТО як про показ мод

12450
Вадим Кастеллі у фільмі «НАТО: свій чи чужий?» говорить невимушено, дотепно і легко.
Про НАТО як про показ мод
Почуваюся, наче Лев Толстой. Ну не цілковито – так, щоб мене до божевільні, не дай Боже, не запхали. А лише якби бородатий класик дожив до нашого часу, сидів босоніж перед телевізором і дивився знятий за його романом багатосерійний фільм Сергія Бондарчука «Війна і мир». Так само і я сидів (правда, не босоніж) перед «ящиком» і дивився десятисерійний документальний серіал Вадима Кастеллі «НАТО: свій чи чужий?» за моїм із Веронікою Маковій сценарієм.
 
Утім, залишімо наївним телеглядачам або сварити нас із Веронікою за продажність американцям, або хвалити за тактовну роз’яснювальну роботу. А доскіпливим і професійним читачам «Детектор медіа» я, поклавши руку на серце, чесно повідомлю: фільм знято не за сценарієм, а за мотивами сценарію. Ми з моєю співавторкою не мали змоги проїхатися всіма натовським місцями і тому створили лише стовбур, на який потім режисер і автор Вадим Кастеллі, будучи на місці, нанизував усі необхідні «іграшки». Отож, коли фільм вам сподобався, то моя участь у ньому мінімальна.
 
Це я до того, що він і швець, і жнець, і на дуді гравець. Йому довелося не просто озвучувати матеріал, а ще й дозбирувати його, вишукувати інші підходи, коли придумані в Києві не виправдовували себе. Словом, був він і режисером, і репортером. Я стежив за ним як за ведучим і думав: покажи мені оту всю купу серйозних синхронів просто так, без об’єднуючого начала, і я на другій-третій хвилині просто заснув би. А оцим об’єднуючим началом став саме він – Вадим Кастеллі. Підводки, відводки, якісь репліки чи коментарі по ходу він ліпив з такою невимушеною дотепністю, з такою легкістю, наче ішлося не про «агресивний, ворожий військовий блок» та інтриги навколо нього, а про насичений радістю і щастям перший бал Наташі Ростової. Це при тому, що він не оминув і такі серйозні й трагічні речі, як, наприклад, бомбування Югославії.
 
До речі, про бали, точніше про покази мод – ця тема теж далеко не чужа Кастеллі. Кілька років тому він у передноворічний день і новорічну ніч зробив з Рима шоу мод із перервами. Перший національний тоді перебував у далеко не найкращому становищі. Шеф-редакторка «Детектор медіа» Наталя Лигачова написала після того показу, що Вадим порятував честь Першого національного.
 

Існують уявлення, що ведучому достатньо мати привабливу фізію, вміти так-сяк в’язати слова докупи – й аудиторія полюбить його відданою любов’ю. Все так, та не зовсім так. Все ж повинна бути присутня у ведучому така річ, яку називають банально – загальний рівень культури чи загальний життєвий досвід. Навіть якби у фільмі про НАТО Вадиму не доводилося демонструвати свої знання англійської, французької й італійської мов, то за ним все одно відчувалося б, так би мовити, культурне нутро. Відчувалося, що за ним іще щось є, наприклад, зняті свого часу дві ігрові кінокомедії «Подарунок для Маргарет Тетчер» і «Вперед, за скарбами Гетьмана». А ще в нього чуття добрячого хорта, який іде по сліду – розкішна риса для репортера, зокрема телевізійного. Ось таке поєднання загальної культури, режисерського і репортерського таланту – явище надзвичайно рідкісне для нашого телебачення. Дуже прикро, що Кастеллі з’являється на екрані набагато рідше, ніж на це заслуговує його талант.

Мені здається, що навіть люті противники НАТО дивилися наш фільм із повагою. Бо інтелект ведучого не викликає шаноби тільки в повних ідіотів. А серед глядачів українського телебачення – дуже хочеться вірити – подібних істот не спостерігається. Хіба що деякі телевізійні ведучі, котрі три рази з’явилися на екрані – і вже почуваються такими ж знаменитими, як Наполеон. До речі, Лев Толстой описав його як маленького, жалюгідного чоловічка. Може, це він не лише конкретну особу мав на увазі, а загалом типаж?

Юрій Луканов

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12450
Коментарі
6
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Джейсон Моубли
5954 дн. тому
Этот фильм надо показывать чаще по разным каналам украинского ТВ. Пока в основной своей массе население о НАТО практически ничего не знает, кроме домыслов, слухов, фрагментов речей проплаченных Москвой деятелей и борзописцев, таких как Юрий Селиванов с Киваловского канала "Академия" (Одесса) и прочих юродивых Витренко. Нужно информировать людей, а не только делать громкие пустые заявления. Опыт Словакии нужно взять за образец, IMHO.
***
5969 дн. тому
Вы хоть представляете, чем чревато запустить на ТВ такого профи как Кастелли? Это ж какими пигмеями на его фоне вмиг окажутся голые короли и прынцессы нашего голубого экрана - пиховшеки, джангировы, бельские, ромы чайки, яны конотопы, хрысти бондаренко и пр. и пр. Это ж будет полный капут!
Dusya
5969 дн. тому
Очередная большая жаба задавила, господа. Если интелигентные , образованные люди с хорошей речью и манерами не нужны на нашем ТВ, то нужно им зарабатывать деньги?? Работа переводчиком - это что, позор??? Это хуже, чем убогую джинсу за 100 баков в эфир гнать? А вы сколько языков знаете? Посоревнуетесь с Кастелли? Думаю, если рядом с Янеком хоть один образованный человек появляется, то это только на пользу всем.
{{{
5970 дн. тому
-----------Дуже прикро, що Кастеллі з’являється на екрані набагато рідше, ніж на це заслуговує його талант.--------- Зато он часто мелькает рядом с Янеком, как переводчик! Деньги не пахнут!
vm
5971 дн. тому
Кастелли действительно, хорт, идущий на запах зеленых денег. За эти самые деньги он докажет даже, что черное - это самое настоящее белое. Многолетний выпестованный грантоед.
Маша
5971 дн. тому
Кастелли - несостоявшийся, увы, гений нашего ТВ. Вадик, может, придешь когда-нибудь на большой канал со своими идеями - которые, уверена, у тебя есть?!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду