Олександр Баранов (Держдеп зв’язку): Треба розмежувати повноваження Мінтрансзв’язку та Нацради

15 Лютого 2008
10170
15 Лютого 2008
17:29

Олександр Баранов (Держдеп зв’язку): Треба розмежувати повноваження Мінтрансзв’язку та Нацради

10170
Олександр Баранов (Держдеп зв’язку): Треба розмежувати повноваження Мінтрансзв’язку та Нацради
Без державної програми розвиток цифрового телебачення в Україні неможливий, зазначали учасники конгресу «Україна на шляху до інформаційного суспільства», який сьогодні відбувся в Українському домі, у Києві.
 
Затримка з програмою відбувається через різне бачення фахівцями шляху розвитку цифрового телебачення в Україні. Учасники зібрання визначили два головних протиріччя: у якому стандарті розвивати «цифру» (MPEG-2 чи MPEG-4) та хто опікуватиметься цифровою інфраструктурою(приватні компанії чи державний Концерн РРТ). Головні опоненти – Мінтрансзв’язку та Національна рада з питань телебачення та радіомовлення.
 
За словами директора Державного департаменту з питань зв’язку та інформатизації Олександра Баранова, Мінтрансзв’язку готовий надати програму розвитку цифрового телебачення, але останнім часом Нацрада понад усе намагається проштовхнути свої пропозиції і таким чином гальмує процес розгортання «цифри» у державі. Олександр Баранов вважає, що проблема потребує негайного вирішення на найвищому державному рівні і головне при цьому – розмежувати повноваження всіх учасників процесу.
 
«Нацрада порушує законодавство, надаючи частоту не мовникам, а бізнесменам, які потім просто перепродаватимуть місця у мультиплексі. Це питання має вирішувати Національна комісія з регулювання зв’язку», – зазначив він.
 
Нагадаємо, Київський обласний господарський суд днями заборонив Нацраді проводити конкурс на право мовлення у загальнонаціональному мультиплексі, який має працювати у стандарті MPEG-4. А перед цим Нацрада визначила провайдера й оператора цієї мережі. Ці функції має виконувати «Українська цифрова телемережа».
 
Невдоволені діями Нацради і представники кабельних мереж, які готові взяти активну участь у розвитку цифрового телебачення, але наразі змушені відбиватися від подвійного ліцензування. Юлія Молчанова, генеральний директор Спілки кабельного телебачення України, впевнена, що кабельникам вдасться схилити шальки терезів на свій бік.
 
«Ми звертаємося до всіх владних інституцій з тим, щоб вилучити зі сфери дії Закону України “Про телебачення і радіомовлення” поняття суб’єкта регулювання “провайдер програмної послуги” – як такого, що запровадив заборонене цим же законом подвійне ліцензування операторів телекомунікацій. Ми не проти універсальної програмної послуги, яку запровадила Нацрада, але в Європі до неї входить 5 каналів, а у нас від тринадцяти до вісімнадцяти. І навіщо ліцензувати транзитерів телепрограм, якими є кабельні оператори? У демократичний державі такого підходу не має бути».
 
Наразі «ТК» сподівається отримати коментарі з цього приводу від представників Нацради.
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10170
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
DoctoR
5923 дн. тому
Если Нацраду вовремя не остановить все пойдет в распродажу и государство вместе с Концерном РРТ останется в качестве сторожа для оборудования коммерсантов. А про ОДТРК и коммунальные ТРК можно будет забыть - они просто не выдержат условий, которые им создадут.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду