«Джинса» не зникне ніколи!

7 Лютого 2008
17154
7 Лютого 2008
13:23

«Джинса» не зникне ніколи!

17154
«Джинса» не зникне ніколи!

Це не простий заголовок, це крик душі, хоч як це патетично звучить. «Джинса» була і буде, принаймні її уже не викорінити із регіональних новин , де вона зараз активно процвітає. В цьому я пересвідчилась на власному досвіді.

 

Я навчаюсь на відділенні журналістики Харківського націнального університету ім. В. Н. Каразіна. На другому курсі стажувалася на одному з харківських каналів. Власне там і дізналась про існування «джинси». Перед зйомкою мені повідомили: їдемо на «джинсу». Що воно таке, зізнаюсь, уявлення не мала, але згодом зрозуміла: після зйомки нашу знімальну групу добряче накормили, а потім уже розказали, які синхрони давати в ефір, про що і про кого розповідати, а наостанок дали ще кілька «добрих» порад як зробити сюжет.Як виявилося згодом – це були друзі власника каналу, які наполегливо «рвалися» до влади. В результаті з'явився сюжет про те, які вони «добрі», а я почала розчаровуватись в новинарній тележурналістиці.

 

З того часу минуло два роки. Я пишу диплом на тему «Джинса в новинарних випусках як протиріччя професійним стандартам». На вибір теми мене наштовхнула Детектор медіа, яку я завжди охоче читаю. Написати вам мене змусив сьогоднішній день, проведений в одному з харківських ньюзрумів, де я проходжу практику. Отож, я врішила зняти сюжет, придумала актуальну, гостру і головне соціально значущу тему як для життя Харкова, але редактор коректно мені пояснив, що «з цією організацією ми дружимо», тому зняти сюжет про те, які вони «погані» він мені не дозволить. Власне, я й очікувала цієї відповіді, оскільки знала кому «співає дифірамби» цей канал. Але що мене найбільше вразило, сталося через годину, кои цей же редактор змушував відмовитися досвідченого репортера від зйомки цікавого, але неоплаченого сюжету, а натомість поїхати на якусь виставку, оскільки її організовували знову ж таки «друзі каналу».

 

Коли я подумаю, що мені рано чи пізно прийдеться робити «джинсу», а від цього в регіональних новинах, як я зрозуміла, не втечеш, в мене зникає будь-яке бажання реалізувати себе як репортер. Адже «джинса» - це не творчість, це «журналістська проституція», неповага до глядачів і все інше не менш негативне.

 

Людмила, м. Харків

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Людмила
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17154
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Люда
5923 дн. тому
Величезне дякую Знавцю! Але з мовою Вам теж потрібно попрацювати -- не "стикнешся", а "зіткнешся".
Прохожий
5924 дн. тому
Людмила, не слушайте вы этих прожженных той-терьеров демократии. Лучше прочтите Павлива http://www.telekritika.ua/daidzhest/2008-02-07/36369
знавець
5924 дн. тому
Юний максималізм - це дуже добре. Але коли стикнешся з реальністю,зрозумієш, що частину грошей,зароблених на "джинсі" цілком можна витрачати на те, щоб робити соціально важливі матеріали, за які не платять, та й інші матеріали класний профі вміє робити так, щоб і сказати те, що хоче, і "друзів каналу" при тому не образити. Та насамперед треба визначити для себе: ти хочеш щось сказати заради того, щоб сказати, чи підняти проблему задля її вирішення? Якщо друге, та власні амбіції навчитися в шухлядку відкладати - все вийде, і людям зможеш допомагати ефективно, і жити при цьому пристойно. І поважатимуть тебе і колеги, і глядачі. Тож вчіться, Людочко!І почніть з мови, бо в українській немає слова "накормили", а є "нагодували".
xxx
5924 дн. тому
Абсолютно согласен с предыдущим коментом Бедная наивная девочка, с тебя сняли розовые очки :)))) это будет полезно. Джинса действительно будет всегда, к этому надо привыкнуть... се ля ви )
бідна дівчинка
5924 дн. тому
"Любовь приходит и уходит, а кушать..." Коли хочеш жити, не замислюючись над тим, як витратити останню копійку, побіжиш на "джинсу" дуже швиденько, щоб ніхто не добіг першим. і це стосується не лише "регіональщиків". цей лист - ідеалізація професії. з часом пройде...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду