СУП поділився корисною площею

7 Лютого 2008
19952
7 Лютого 2008
11:11

СУП поділився корисною площею

19952
СУП поділився корисною площею

Компанія СУП продала ексклюзивні права на розміщення реклами в українському сегменті Livejournal Українському медіахолдингу. Партнери планують зайняти до кінця року до 5 % ринку інтернет-реклами завдяки українській аудиторії блог-сервісу. Експерти мають сумнів, що контракт стане прибутковим для обох сторін.

 

Минулої п’ятниці було оголошено про укладання договору між компанією СУП та Українським медіахолдингом. Останній став ексклюзивним володарем прав на розміщення реклами в українському сегменті Livejournal. Як повідомив координатор СУП в Україні Арсеній Фінберг, компанія розглядає можливість відкриття представництва в Україні, але поки що їй достатньо представника в особі УМХ.

 

Як повідомив “Хрещатику” маркетинговий директор СУП Бенджамін Вегг-Проссер, компанія одразу обрала в якості українського партнера УМХ, не розглядачи інші варіанти, переважно тому, що із топ-менеджментом були досягнуті певні домовленості одразу після купівлі Livejournal ltd. у американської Six Apart.

 

За експертними прогнозами Всеукраїнської рекламної коаліції, обсяг українського ринку інтернет-реклами за підсумками 2007 року становив приблизно $9 млн, ще майже $3 млн — доходи від контекстної реклами, які отримують переважно пошукові системи на кшталт Google, Yandex, Begun чи Мета.

 

Видавець регіональних проектів УМХ Євген Савін зазначив, що український ринок інтернет-реклами тільки розвивається. “Тому ми не захопимо ці $12 млн, а доповнимо їх”,— відзначив пан Савін.

 

Холдинг планує у перші місяці зайняти до 5 % ринку інтернет-реклами. Це пояснюється тим, що сьогодні в українському Livejournal відбувається 10—12 млн рекламних показів на місяць, за даними УМХ. “Згідно із заявленою ціною у $5 за тисячу показів одного банера, обсяг доходу може скласти $50—60 тис. на місяць залежно від кількості показів”,— повідомив Євген Савін.

 

За словами директора напрямку new media Українського медіахолдингу Віталія Гордуза, у зв’язку із підписанням контракту із СУП, доходи УМХ від інтернет-реклами планують збільшити на 30—40 %: “Але це дуже-дуже маленька частинка загального доходу від реклами, тому що основний доход отримуємо від реклами на радіо та у друкованих ЗМІ”.

 

Livejournal є однією з перших соціальних мереж та блог-платформ у світі та найбільш популярною після Liveinternet платформою у країнах СНД. Кількість його користувачів становить 14,8 млн. За даними статистики livejournal. com, Україна посідає шосте місце за кількістю користувачів “Живого журналу”. В Україні їх зареєстровано 68 429, утім, враховуючи те, що активних користувачів ЖЖ лише 12%, компанія планує заробити не більше, аніж на 10 тис осіб. При цьому, як повідомив Арсеній Фінберг, майже 10 тис. заходів на ЖЖ щодня здійснюють користувачі, що не мають аккаунту ЖЖ.

 

Директор дослідницької компанії Coretex Media Research Agency Андрій Колесник вважає, що прогнози обсягу доходів УМХ від роботи в ЖЖ є надто оптимістичними. “Так, вони уклали ексклюзивний контракт, але це не означає, що вони одразу почнуть на цьому заробляти, адже цифри у цьому сегменті поки мізерні, а прибутки стануть вагомими лише за років два”,— зазначив він. Експерт вважає, що компанія таким чином прагне просто розширити свою присутність на ринку. “Клієнти неохоче розміщують рекламу в Інтернеті здебільшого тому, що їм незрозуміла система з переходами. До того ж, зважаючи на кількість українських користувачів ЖЖ, виходить вузький сегмент ринку”,— додає Андрій Колесник.

 

В тему

 

УМХ планує у середині лютого відкрити новий інтернет-портал. У компанії стверджують, що портал конкуруватиме як з інформаційними ресурсами, так і з соціальними мережами. Розробкою сайту займається компанія, яка до цього вже створила для УМХ портали Хайвей та Хайблоггер. “У чистому вигляді аналогів у сайта немає. Окремі модулі, використані у проекті, можна зустріти на Google News, Google Reader, Digg.com, Facebook, Blogger.com і навіть Wikipedia”,— зізнався “Хрещатику” директор компанії Fine Web Дмитро Дубілет. Конкурентами нового порталу стануть також інтернет-ЗМІ. “Хоча ті можливості, які вони надають нині,— дуже мізерні”,— додав пан Дубілет.

 

“Зростання рекламних бюджетів у Інтернеті стримує відсутність чіткої системи виміру та дослідження аудиторії. Так званої валюти на цьому ринку поки що немає”,— стверджує виконавчий директор Всеукраїнської рекламної коаліції Максим Лазебник. Все-таки експерт прогнозує дворазове збільшення бюджетів, які клієнти спрямовуватимуть на контекстну рекламу, та 45 % приріст банерної реклами.

 

Попри те, що учасники угоди не розголошують деталі контракту, обидві сторони зазначають, що для кожної проект є надзвичайно прибутковим.

 

Утім, майбутні конкуренти скептично ставляться до таких заяв. “Ми не боїмося конкуренції, адже за останній рік з’явився не один інтернет-ЗМІ, але лідером ніхто з них не став”,— вважає головний редактор Korrespondent.net Юлія Мак-Гаффі. А головний редактор інформаційного агентства “Ліга бізнес інформ” Лідія Ігнатова здивувалася схожості адрес нового порталу (times.ua) та сайту щоденної електронної газети “Сей час” (times.liga.net).

 

Довідка “Хрещатика”

 

Livejournal (“Живий журнал”, або ЖЖ) — інтернет-сервіс для розміщення онлайнових щоденників (блогів), що припускає можливість публікації записів і коментарів до них читачами. Сервіс заснував 18 березня 1999 року американський програміст Бред Фіцпатрік. У 2005 році компанія Six Apart придбала Danga Interactive — керуючу компанію Livejournal. Нерекламні доходи Livejournal (за платні аккаунти) становлять майже $4,5 млн на рік.

 

Російська компанія СУП заснована в 2006 році Ендрю Полсоном (засновник ВД “Афіша”) і структурами бізнесмена Олександра Мамута (колишній радник голови адміністрації президента РФ, екс-голова ради директорів інвестиційної компанії “Тройка-Діалог”). Їй належать права на підтримку та розвиток Livejournal, а також спортивний сайт championat. ru. До складу компанії входять рекламне агентство по роботі з соціальними медіа +Sol і агентство повного циклу Victory S. A.

У жовтні 2006 року СУП підписав ліцензійну угоду з Six Apart, отримавши права на обслуговування кириличного сегменту Livejournal, який становить 28 % від загальної щомісячної аудиторії Livejournal.

На початку грудня 2007 року СУП придбала у американської Six Apart усі права на інтернет-сервіс Livejournal за суму у майже $30 млн.

Для управління і розвитку Livejournal СУП заснував американську компанію Livejournal Inc., зі штаб-квартирою в Сан-Франциско. Команду, яка працювала на Livejournal в компанії Six Apart, перевели в Livejournal Inc.

 

Наталя Моденова, «Хрещатик»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Наталя Моденова, «Хрещатик»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19952
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду