ТРК «САТ плюс» подає апеляцію на рішення суду у справі за позовом мера Слов’янська

24 Січня 2008
18417
24 Січня 2008
15:19

ТРК «САТ плюс» подає апеляцію на рішення суду у справі за позовом мера Слов’янська

18417
ТРК «САТ плюс» подає апеляцію на рішення суду у справі за позовом мера Слов’янська
ТРК «САТ плюс», інтереси якого представляє керівник правого центру Незалежної асоціації мовників Тетяна Фоміна, та журналіст Наталія Попова подають апеляцію на рішення Слов’янського районного суду у справі за позовом мера Слов’янська Валентина Рибачука про спростування недостовірної інформації та відшкодування моральної шкоди, завданої честі та діловій репутації у розмірі 100 тисяч гривень
 
Як уже повідомляла «Детектор медіа», 26 грудня 2007 року міськрайонний суд Слов’янська ухвалив рішення про часткове задоволення позову міського голови Валентина Рибачука до місцевої телекомпанії «САТ плюс» та журналіста Наталії Попової, зобов’язавши відповідачів спростувати поширену інформацію та виплатити міському голові 80 тисяч гривень у якості компенсації моральної шкоди.
 
Конфлікт між журналісткою та телекомпанією розпочався у травні минулого року. Декілька років тому у місті Слов’янську було відкрито меморіал «Алея слави» – стенди з фотографіями Героїв війни та видатних земляків. Але навесні 2006 року вандали розгромили ці стенди. Журналісти міста неодноразово привертали увагу влади до цього факту. Проте до Дня перемоги, коли ветерани мали проходити повз цю Алею на мітинг, нічого зроблено не було. Отож, у своєму репортажі Наталія дозволила собі різкі висловлювання на адресу міського голови.
 
«Хочу обратиться к совести наших депутатов, нашего городского головы, где она? Вы можете говорить, что не хватает денег, бюджетных статей для восстановления этих стендов. Но когда мы утром идем мимо исполкома и смотрим на Ваш джип, Валентин Леонидович, который Вы сдали в аренду нашему городу и за который город платит деньги, то невозможно поверить, что денег на аренду этого джипа не хватило бы на восстановление стендов», - заявила журналістка під час сюжету.
 
За словами журналістки, вона очікувала, що після цього міський голова нарешті виділить кошти на ремонт алеї. Проте Валентин Рибачук вирішив вчинити інакше: як він висловився в інтерв’ю одній із місцевих газет, « решил поставить их на место».  Він подав позов, у якому вказав, що поширена інформація була недостовірною, оскільки, по-перше, Алею слави було відремонтовано, а, по-друге, його джип «Лексус» був зданий місту не в оренду, а переданий у безкоштовне користування за договором позички, отже, ніяких грошей на оренду місто не витрачає.
 
Насправді ж, за словами Тетяни Фоміної,  людина, яка підписувала договір позички машини від імені міськвиконкому, не мала на це повноважень. Крім того, насправді «безкоштовне» користування автомобілем обійшлося місту у немаленьку суму, адже воно повинне було сплачувати за бензин та технічне обслуговування авта. За законом міський голова не може брати у службове користування автомобіль, який коштує більше 60 тисяч гривень, а ціна автомобіля мера - 80 тисяч доларів.
 
За словами Наталії Попової, люди у місті обурені поведінкою міського голови: «Всі дуже нас підтримали. Зараз до нас часто приходять пенсіонери та кажуть,  що готові віддавати хоча б 10 гривень кожного місяця, щоб якось нам допомогти». Колеги з місцевих ЗМІ також на їхньому боці, проте інформаційної війни міському голові поки що ніхто не оголошував. «Будь-які акції протесту зараз можуть бути сприйнятті, як тиск на суддів. Ми не хочемо отримати ще один судовий позов», - остерігається Наталія Попова.
 
На думку голови НАМ, секретаря НСЖУ Тетяни Котюжинської, таке рішення проти журналістів суд міг винести на початку 90-х років, але для наших часів це вже нонсенс. Останнім часом, за словами пані Котюжинської, кількість позовів та сума відшкодувань значно зменшилася, адже політики вже зрозуміли, що подобні скандали можуть ще більше зашкодити їхньому іміджу.
 
Ольга Ліцкевич, «Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18417
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду