Росія може повністю заборонити рекламу сигарет

10 Січня 2008
20767
10 Січня 2008
09:12

Росія може повністю заборонити рекламу сигарет

20767
Росія може повністю заборонити рекламу сигарет
Уряд РФ на засіданні в четвер заслуховуватиме доповідь міністра охорони здоров'я і соціального розвитку Тетяни Голікової про проект федерального закону «Про приєднання до Рамкової конвенції Всесвітньої організації охорони здоров'я з боротьби проти тютюну». Про це повідомляє «Главред» із посиланням на «РИА «Новости».
 
«Кожна країна, відповідно до своєї конституції або конституційних принципів, вводить повну заборону на всю рекламу, стимулювання продажу і спонсорство тютюнових виробів», – ідеться в конвенції, яку було прийнято ще у травні 2003 року на 56-й сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров'я.
 
Цей документ став офіційним визнанням того, що куріння тютюну є глобальною загрозою для населення всього світу. На сьогодні до Конвенції приєдналися 172 країни, включаючи Євросоюз. Росія перебуває в числі небагатьох країн, які не ратифікували конвенцію, передає
Норма про повну заборону реклами тютюну має бути виконана стороною - учасницею конвенції протягом п'яти років.
 
За даними ВООЗ, сьогодні у світі кожні шість секунд помирає одна людина від захворювань, пов'язаних із курінням тютюну, а щорічно з цієї причини вмирають 5 мільйонів чоловік. Якщо тенденції наростання поширеності куріння не знижуватимуться, то, за прогнозами, до 2020 року щорічно передчасно помиратимуть 10 мільйонів чоловік, а до 2030 року паління тютюну стане одним з найсильніших чинників, що призводять до передчасної смерті.
 
«Зміст положень конвенції цілком відповідає національним інтересам Росії, і прийняття конвенції сприятиме формуванню здорового способу життя і зміцнення здоров'я нації», – йдеться у прес-релізі.
 
За словами заступника глави комітету з охорони здоров'я Держдуми Миколи Герасименка, в 2006 році від хвороб, спричинених палінням, померло 400 тисяч росіян. При цьому виробництво сигарет у Росії щорічно збільшується. До 1995 року Росія виробляла близько 200 мільярдів сигарет щорічно. Споживання складало 250 мільярдів сигарет. У 2006 році було вироблено 413 мільярдів, а споживання склало 375 мільярдів сигарет.
 
Якщо Росія ратифікує конвенцію, то протягом трьох років їй треба буде вжити заходів, щоб упаковка і маркування тютюнових виробів не стимулювали продаж тютюнового виробу будь-яким шляхом, який є помилковим чи обманним, або що справляє неправильне враження про його характеристики, вплив на здоров'я.
 
Конвенція набуде чинності через 90 днів дати після здачі на зберігання документів про ратифікацію, прийняття, затвердження або приєднання. Враховуючи, що приєднання до конвенції вимагатиме прийняття нових і зміни чинних законів, рішення про приєднання підлягає прийняттю у формі федерального закону.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20767
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду