«Кіна» не буде. Віктора Ющенка просять зупинити війну за «Укртелефільм»

19 Листопада 2007
31300
19 Листопада 2007
13:10

«Кіна» не буде. Віктора Ющенка просять зупинити війну за «Укртелефільм»

31300
Війну на «Укртелефільмі» охолодили морози. На цей час найстаріша кіностудія країни, за яку борються Держтелерадіо (в особі Едуарда Прутніка) і трудовий колектив (на чолі з Олегом Біймою), повільно руйнується й не опалюється. Зате тривають нескінченні судові позови.
«Кіна» не буде. Віктора Ющенка просять зупинити війну за «Укртелефільм»

Очевидно, не варто в подробицях нагадувати історію цього конфлікту. Про нього й так безліч текстів — і на сайтах, і в газетних підшивках. Група Олега Бійми останнім часом виграла кілька судів. Однак, природно, на кожен суд є своя апеляція. Суд, який мав розглянути питання відновлення Олега Бійми на посаді директора студії, перенесено, бо юристи поки що не встигли ознайомитися з великою документацією у цій справі. Втім, деякі студійці вважають, що це лише зовнішній привід. А головна причина — зрозумілі очікування ключової фігури в багатьох поточних питаннях... Тобто фігура нового прем’єр-міністра. Пан Прутнік, як відомо, з «почту» прем’єр-міністра нинішнього. І щодо команди Олега Бійми керівник Держтелерадіо непохитний.

Але тим часом на «Укртелефільм» уже зайшли представники ТРК «Україна» (за якою маячить орденоносний Донецьк). І телевізійники на лівобережній студії на повну силу знімають «Дуель» — програму Олександра Мельничука. Отож зараз на «Укртелефільмі» і «нові люди», і чотири пости охорони. І центральний вхід забарикадований. І, відповідно, новий бухгалтер. А ще нерозв’язне питання з трудовими книжками деяких студійців. Їх як завезли в невідомому напрямку, так досі знайти не можуть.

Однак «неугодні» укртелефільмівці щодня приходять до студії, намагаються зайти туди (це, правда, не виходить), зате вони відмічаються... Сподіваючись, що колись видадуть зарплату. І вже готують свої позови в суди на новопризначеного директора Ігоря Кошару — за те, що вигнаним грошей не платять.

Тим часом світочі української культури та духовності намагаються достукатися до президентського секретаріату — з текстом відкритого листа. Сподіваються, що Віктору Андрійовичу «не байдужа доля українського кіно — і на словах, і на ділі». Володимир Яворівський, Микола Жулинський, Іван Драч, Марія Матіос, Євген Станюкович, Богдан Ступка, Лесь Танюк, Борис Олійник та багато інших ніби запитують у президента: «Чи може така політика Держкомтелерадіо України не бентежити нас, лишаючи байдужими до подальшої долі студії «Укртелефільм», з якою пов’язане і наше творче життя. Бо студія — не лише колишні здобутки, а і майбутнє України, якій так бракує українського фільму, що має пропагувати наше слово, дух, виховувати нашу юнь. Звертаємося до вас, вельмишановний пане президенте, з проханням не дозволити зруйнувати славетну студію...»

І ще одна цитата з цього самого тексту: «...дії керівництва Держкомтелерадіо однозначно спрямовані на заволодіння територією студії (2, 7 га на березі Русанівської протоки) і більше ніж 60 млн. грн.., які студія і її колектив мають одержати від реалізації комерційного проекту (будівництво адміністративно-житлового комплексу). Згідно з рішенням трудового колективу ці кошти планувалося використати на технічну модернізацію і реконструкцію студії, підвищення заробітної плати, реалізацію кількох цікавих проектів і, зрештою, створення на базі «Укртелефільму» Студії дитячих і юнацьких фільмів...»

 

Леся Ільєнко, «Дзеркало Тижня»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Леся Ільєнко, «Дзеркало Тижня»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
31300
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду