В Україні немає інформаційних воєн – є проблема непрофесіоналізму

15 Жовтня 2007
8402
15 Жовтня 2007
16:07

В Україні немає інформаційних воєн – є проблема непрофесіоналізму

8402
В Україні немає інформаційних воєн – є проблема непрофесіоналізму
Інформаційні війни не загрожують національній безпеці України. Такий висновок зробили учасники круглого столу, який відбувся в прес-центрі «Главред-медіа» 15 жовтня 2007 року.
 
Більшість експертів не погодилися з темою заходу – «Інформаційні війни в України: новітня історія та найближче майбутнє», оскільки вважають, що в Україні немає інформаційних війн. «Інформаційна атака», «інформаційний вплив» – так вони пропонують означувати ті медіаспецоперації, які реалізуються у вітчизняному медіапросторі.
 
Основним предметом обговорення став короткометражний документальний Андрія Кашпора про небезпеку інформаційних війн в Україні. У своєму виступі він зазначив, що Україна історично була країною порубіжжя, на її території відбувалися конфлікти, в першу чергу ідеологічні. У фільмі він запропонував новий термін «айварник» – від англійського I war.
 
У більшості експертів склалося враження, що пан Кашпор своїм фільмом пропонував послуги з підготовки таких айварників – професійних воїнів-журналістів, які могли би брати участь у інформаційних війнах. Зокрема, політолог Вадим Карасьов вважає, що в Україні не все так погано, як випливає з фільму пана Кашпора. Наявність у нас брудних технологій має певне позитивне значення, оскільки політики вже стежать за тим, аби не забруднити свою репутацію. «У нас є недовиробництво правил, тому й існує перевиробництво стратегій, в тому числі інформаційних», – сказав Вадим Карасьов.
 
Генеральний директор інформагенції «Інтерфакс-Україна» Олександр Мартиненко заявив, що інформаційна війна не може існувати без справжньої війни. А оскільки в Україні війни немає, то й про наявність інформаційної говорити не варто. Він вважає, що в конфліктах, пов’язаних із рейдерством, про які також ішлося у фільмі, один кваліфікований юрист зробить більше, ніж армія «айварників».
 
Шеф-редактор інтернет-видання та журналу «Детектор медіа» Наталія Лигачова погодилася, що тема інформаційних воєн в Україні сьогодні неактуальна, оскільки у політичному розвитку країни є реальний прогрес. «Про информационную войну можно говорить тогда, когда одна политическая или бизнес-сила имеет монопольное владение средствами массовой информации страны. Вести информационные войны внутри страны, где есть плюрализм СМИ, почти невозможно. Можно говорить о конкуренции, а не о войне. На самом деле, у нас сейчас идет война непрофессионализма журналистов с собственным народом. Они ретранслируют информацию, не донося сущности этой информации, которая нужна для ответственного выбора», – сказала пані Лигачова.
 
На думку директора Української філії Інституту країн СНД Володимира Корнілова, термін «захист інформаційного простору» є небезпечним для свободи слова. А шеф-редактор проекту «Великі українці» Вахтанг Кіпіані продемонстрований фільм назвав «фільмом-симулятором». «Закликаю журналістів відчувати бридливість до недоброякісної інформації», – сказав пан Кіпіані.
 
Світлана Остапа, «Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8402
Читайте також
07.11.2007 17:51
Петро Бурковський, Сергій Черненко
для «Детектор медіа»
13 706
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду