Ціла бочка поезії

8 Жовтня 2007
14392
8 Жовтня 2007
08:52

Ціла бочка поезії

14392
Ціла бочка поезії
4 жовтня у столичному клубі «Бочка» відбулася презентація першої фундаментальної антології поезії двотисячників «Дві тонни». Власне, що за риба така оті «двотисячники», зрозуміло не одразу і не всім.
 
Довелось спитати в професіонала, так би мовити, – письменниці Оксани Забужко: «Я дуже не люблю цього механічного поділу на декади. Вісімдесятники, дев’яностики, двотисячники... По-моєму, це рецидив радянського мислення п’ятирічками. А якщо ви про молодих письменників, то вони, на щастя, дуже різні, й серед них є не тільки пошукувачі шоу-бізнесових технологій в літературі, а й цілком притомні талановиті люди, чиї дебюти вселяють ентузіазм».
 
Як зазначає видавництво «Маузер», засновниками якого є представники цього молодого покоління поетів, антологія «Дві тонни» об’єднує під однією обкладинкою понад тридцять найкращих молодих авторів України – лауреатів літературних конкурсів, авторів власних книжок та публікацій у часописах, учасників нарад, семінарів та фестивалів, в тому числі закордонних.
 
Олег Романенко, засновник видавництва: Ідея видання такої книги витала в літературному повітрі пару років точно – оскільки покоління двотисячників вже існує. Хтось обов’язково зробив би її найближчим часом, ми встигнули перші.
 
У «Бочку» набилось не так вже й багато людей, що добре. Вийшла така собі затишна вечірка з пивом, вином, гаряче-свіжою поезією та справжньою, живою, теплою й драйвовою музикою.
 
Концепція антології «Дві тонни» обертається навколо числа 2000: двотисячні роки, поети-двотисячники, 2000 кілограмів сукупної живої ваги поетів, представлених в антології, 2000 примірників – наклад книги, 2000 копійок – її промо-ціна. Навіть початок презентації було призначено на 20.00 не випадково.
 
На презентації автори антології читали, що природно, свої поезії. Читали найкраще ті, хто читав гучніше. Ну, власне, в тому і є  специфіка поетичних читань у клубах – хто перекричить шанувальників, той і крутіший. Цього разу таким виявився Богдан-Олег Горобчук, поет молодий, проте гарячий. Звісно ж, не прогавив свого шансу покричати й Павло Коробчук, переможець українсько-російського слему та просто гарний поет. Завершував презентацію подільський фундаментал – гурт «Пропала грамота» – улюбленці літературної тусівки. Грали хлопці, чесно кажучи, як ніколи, очевидно, вирішивши довести поетам, що й вони можуть публіку захоплювати. Натхнення додавала й близькість виходу нового альбому «Цейво», адже на цих вихідних у Кам’янці-Подільському буде його урочиста презентація.
 
Книжку ж можна було придбати на вагу – видавці її продавали зі старих радянських вагів зразка «Тюмень». 2000 копійок – по копійці за кілограм поезії – ціна не надто висока. Організатори приймали паперові гроші і навіть валюту. З приводу чого, мабуть, Богдан-Олег Горобчик, упорядник антології, був такий щасливий: «Гламур гламуром, але антологія мене продовжує щиро радувати…»
 
Купити «Антологію» після презентації можна буде у мережі "Книжковий супермаркет", у книгарнях "Знання", "Смолоскип", "Абзац", "Науковій думці". Щоправда, не з терезів та не за 20 грн. Плануються тури-читання поезій у містах України, зокрема, у Харкові, куди «двотисячників» запросив «девяностик» Сергій Жадан.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Олег Алексєєв
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14392
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду