Найкращий засіб поширення інформації – місцеві ентузіасти, - Завен Баблоян

5 Жовтня 2007
21676
5 Жовтня 2007
17:59

Найкращий засіб поширення інформації – місцеві ентузіасти, - Завен Баблоян

21676
Найкращий засіб поширення інформації – місцеві ентузіасти, - Завен Баблоян
Про те, що найкращим засобом поширення інформації про сучукрліт на Сході є не ЗМІ, як можна було би подумати, а місцеві ентузіасти, заявив сьогодні, 5 жовтня, піар-менеджер видавництва «Фоліо» Завен Баблоян під час презентації проекту «Лівий берег».
 
Проект являє собою промо-тур трьох сучасних українських письменників різних поколінь – Юрія Андруховича, Сергія Жадана та Любка Дереша – Лівобережжям (чи, радше, Сходом) України. У ході туру східноукраїнському читачеві буде представлено книгу «Трициліндровий двигун любові», випущену видавництвом «Фоліо» за підтримки книжкового клубу «Клуб сімейного дозвілля».
 
Як зауважили учасники презентації, спочатку виникла ідея туру, а вже потім було вирішено підкріпити поїздку новою книжкою. До неї увійшли вибрані твори названих авторів, які досі не публікувалися в окремих виданнях. Так, Юрій Андрухович включив свої найстаріші твори – «Зліва, де серце», «Незначна пригода з демобілізованим», «Королівські лови» та інші. Він означив їх як найжорсткіші з написаних ним речей.
 
Любко Дереш розповів, що свої твори він добирав за принципом подорожі – оскільки від самого початку ішлося про промо-тур, він добирав тексти, пов’язані з мандрівками Україною та Європою. Тексти Сергія Жадана (його на прес-конференції не було) обертаються, очевидно, довкола теми «індастріал». Утім, «індастріал» залишається ключем до розуміння усієї книжки, оскільки первинно назва туру так і звучала – «Література індастріал» – і передбачала поїздки індустріальними містами України.
 
Наразі тур охопить Суми (6 жовтня), Полтаву (7 жовтня), Дніпропетровськ (8 жовтня), Запоріжжя (9 жовтня), Донецьк (10 жовтня) та Луганськ (11 жовтня). У зв’язку з коригуванням концепції, з переліку було виключено Кривий Ріг та містечко Щастя Луганської області, натомість з’явилися Суми та Полтава, які аж ніяк не є втіленням індустріальності. (Жартуючи з приводу відмови від поїздки до містечка Щастя, Завен Баблоян сказав: щастю, як завжди, зашкодив брак грошей.)
 
Розповідаючи про зародження ідеї (ініціатором її був Сергій Жадан), Юрій Андрухович розповів, що пошуки назви для книжки тривали ледь не півтора місяці. При цьому було важливо, аби вона відображала потрійну сутність книжки. «Мені особисто подобався Потрійний захист від карієсу”, але в решти, мабуть, не було таких глибинних стоматологічних переживань і назву відкинули», – зауважив він.
 
Відповідаючи на запитання журналістів стосовно способів залучення аудиторії, Завен Баблоян підкреслив, що в даному випадку велику роль відіграють місцеві ентузіасти, котрі домагаються усіх потрібних дозволів та збирають аудиторію, поширюючи інформацію про презентацію серед зацікавлених українською літературою. «Вони мають таку саме вагу, як автори та видавці книжки», – підкреслив піар-менеджер видавництва «Фоліо».
 
Інший учасник прес-конференції, директор книжкового клубу «Клуб сімейного дозвілля» Олег Шпільман, визначив мету акції так: «На Сході багато українських читачів, які сумують за українською книжкою. Їм треба провести навігацію». Загалом, усі зійшлися на тому, що головна мета акції все-таки не просвітницька, а інформаційна: східному читачеві треба представити авторів, про котрих вони з тих чи інших причин мало знають і тому не читають. І справа навіть не в мові – там і російськомовних українських авторів читають мало.
 
Зрештою, як підкреслив директор видавництва «Фоліо» Олександр Красовицький, самі видавці найбільш зацікавлені в тому, щоби їх авторів знали не лише у столиці.
 
Катріна Хаддад, «Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21676
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду