Студентські ЗМІ: криза в новому поколінні?

21 Вересня 2007
13056
21 Вересня 2007
17:56

Студентські ЗМІ: криза в новому поколінні?

13056
Лише третина студентських газет вважає себе незалежною від адміністрацій університетів, і майже жодне з цих видань не є прибутковим бізнес-проектом. Вони публікуються українською мовою та виховують більше майбутніх журналістів, ніж профільні факультети. Чого не вистачає студентській пресі України – в дослідженні, проведеному Студентською радою Києва.
Студентські ЗМІ: криза в новому поколінні?

Більшість газет, що видаються у ВНЗ України – офіційні і створюються адміністрацією. Як правило, студентам ці друковані органи здаються нецікавими, тож найактивніші з них ініціюють видання власних, студентських ЗМІ. За приблизними оцінками довгожителей журналістики, зі студентської преси народжується така ж кількість професійних журналістів, яка випускається з профільних факультетів та інститутів. Протягом 2007 року Студентська рада Києва досліджувала сучасний стан студентських ЗМІ.

 

Лише 53% редакцій студентських газет мають у власній команді студентів, які вчаться на журналістів. Переважно студентські газети видають друго- та третьокурсники, які вже освоїлись зі студентським життям, але ще не почали писати диплом або працювати. До офіційної реєстрації у студентських видань доходить не завжди, 57% з них існують без реєстрації.

 

Цензура та фінансування – дві найголовніші проблеми молодих видавців. Лише 37% з них стверджують, що вони є незалежними від впливу адміністрації ВНЗ, усі інші констатують – газета прискіпливо читається керівництвом вишу. Для незалежності видавцям не вистачає тренінгів та якісної допомоги, у першу чергу з навичок заробітку грошей (63%) та видавничого процесу (37%).

 

Молоді видавці відмічають, що в ідеальній студентській газеті доходи від реклами мають становити лише 43,5%, у той час як від продажу має надходити 20%, від адміністрації – 10%, а спонсорські внески повинні складати 20%. Але, на жаль, лише 19% видань заявляє, що реклама забезпечує більше 10% доходів редакції. 69% газет не розміщує рекламу взагалі: через відсутність дозволу адміністрації та небажання рекламодавців мати справу з невеликими виданнями.

 

Проведене дослідження дозволяє констатувати факт, що в медіа-просторі України ще не з'явилася прибуткова ніша для студентських локальних видань, і вони можуть існувати лише за наявності підтримки недержавного сектору та адміністрацій ВНЗ.

 

Повні результати дослідження можна завантажити за адресою:

http://studnews.in.ua/wp-content/uploads/studpress-survey-results.doc

 

Студентська рада Києва

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Студентська рада Києва
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13056
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду