detector.media
21.09.2007 17:56
Студентські ЗМІ: криза в новому поколінні?
Студентські ЗМІ: криза в новому поколінні?
Лише третина студентських газет вважає себе незалежною від адміністрацій університетів, і майже жодне з цих видань не є прибутковим бізнес-проектом. Вони публікуються українською мовою та виховують більше майбутніх журналістів, ніж профільні факультети. Чого не вистачає студентській пресі України – в дослідженні, проведеному Студентською радою Києва.

Більшість газет, що видаються у ВНЗ України – офіційні і створюються адміністрацією. Як правило, студентам ці друковані органи здаються нецікавими, тож найактивніші з них ініціюють видання власних, студентських ЗМІ. За приблизними оцінками довгожителей журналістики, зі студентської преси народжується така ж кількість професійних журналістів, яка випускається з профільних факультетів та інститутів. Протягом 2007 року Студентська рада Києва досліджувала сучасний стан студентських ЗМІ.

 

Лише 53% редакцій студентських газет мають у власній команді студентів, які вчаться на журналістів. Переважно студентські газети видають друго- та третьокурсники, які вже освоїлись зі студентським життям, але ще не почали писати диплом або працювати. До офіційної реєстрації у студентських видань доходить не завжди, 57% з них існують без реєстрації.

 

Цензура та фінансування – дві найголовніші проблеми молодих видавців. Лише 37% з них стверджують, що вони є незалежними від впливу адміністрації ВНЗ, усі інші констатують – газета прискіпливо читається керівництвом вишу. Для незалежності видавцям не вистачає тренінгів та якісної допомоги, у першу чергу з навичок заробітку грошей (63%) та видавничого процесу (37%).

 

Молоді видавці відмічають, що в ідеальній студентській газеті доходи від реклами мають становити лише 43,5%, у той час як від продажу має надходити 20%, від адміністрації – 10%, а спонсорські внески повинні складати 20%. Але, на жаль, лише 19% видань заявляє, що реклама забезпечує більше 10% доходів редакції. 69% газет не розміщує рекламу взагалі: через відсутність дозволу адміністрації та небажання рекламодавців мати справу з невеликими виданнями.

 

Проведене дослідження дозволяє констатувати факт, що в медіа-просторі України ще не з'явилася прибуткова ніша для студентських локальних видань, і вони можуть існувати лише за наявності підтримки недержавного сектору та адміністрацій ВНЗ.

 

Повні результати дослідження можна завантажити за адресою:

http://studnews.in.ua/wp-content/uploads/studpress-survey-results.doc

 

Студентська рада Києва

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY