Медіаексперти не радять транслювати політичний відеоролик ПСПУ «Зраду геть!»

21 Вересня 2007
8390
21 Вересня 2007
16:09

Медіаексперти не радять транслювати політичний відеоролик ПСПУ «Зраду геть!»

8390
Медіаексперти не радять транслювати політичний відеоролик ПСПУ «Зраду геть!»

Незалежна експертна рада з питань діяльності мас-медіа під час виборів не рекомендувала телеканалам показувати відеоролик ПСПУ. Про це повідомив голова ради директор Інституту Медіа Права Тарас Шевченко на прес-конференції, яка відбулася 21 вересня в інформагенції «Інтерфакс-Україна».

 

«Це вперше, коли Експертна рада приймає рішення про заборону політичної агітації. У відеоролику Зраду геть! є фраза: Вони говорять: ми – за незалежність, а самі відроджують фашизм. Саме вона стала ключовою для прийняття експертами негативного висновку», – зазначив Тарас Шевченко. Під цей текст зображено марш вояків УПА та бійку молодиків у чорному з червоно-чорними повязками на рукавах.

 

Далі в ролику зявляються спотворені, але легко впізнавані логотипи декількох політичних сил. Наприклад, під логотипами «Нашої України», «Народної самооборони» та БЮТ написано «Наша юморина», «Народний самообман» та «Бзик Юлії Тимошенко».

 

Експерти вважають, що цей ролик ПСПУ порушує норми пункту 5 статті 71 Закону «Про вибори народних депутатів України». Демонстрація маршу вояків УПА і бійки молодиків є подальшою спекуляцією на тему статусу УПА під час Другої світової війни, яку можна розцінити як розпалення національної ворожнечі. Поширення таких матеріалів, на думку експертів, має ознаки злочину, передбаченого статтею 161 ККУ, а саме – «умисні дії, спрямовані на розпалювання національної ворожнечі». Також цей ролик розповсюджує завідомо недостовірні відомості про окремі партії і блоки виборчого процесу.

 

Відеороликам Партії вільних демократів, СПУ та КПУ(о), які теж розглядала Експертна рада, пощастило більше. Експерти вважають, що ТРО не має підстав для відмови їм у розміщенні рекламних роликів із підстави змісту.

 

Окрім запитів щодо відеороликів, Незалежна експертна рада з питань діяльності мас-медіа, отримала ще запит від виборчого блоку «КУЧМА» щодо мови політичної реклами, а саме – чи можна транслювати політрекламу на ТРО Криму російською мовою. Експерти вважають, що можна. Окрему думку висловила член ради Тетяна Котюжинська. Вона загалом підтримала висновок колег, але аргументувала іншими правовими нормами (текст відповідних рішень можна прочитати на «ТК»).

 

Нині на розгляді Експертної ради запити 5 каналу і телеканалу «Україна» щодо відео- та радіороликів Партії регіонів. Крім того, члени ради з власної ініціативи розглянуть відеоролик КПУ.

 

Світлана Остапа, «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8390
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду