Результати дослідження IFES: українці незадоволені змінами, а ЗМІ довіряє 61%

17 Вересня 2007
5113
17 Вересня 2007
20:43

Результати дослідження IFES: українці незадоволені змінами, а ЗМІ довіряє 61%

5113
Результати дослідження IFES: українці незадоволені змінами, а ЗМІ довіряє 61%

Більшість наших громадян не сподіваються, що позачергові вибори приведуть до політичної стабільності в Україні. Про це свідчить звіт останнього дослідження IFES (Міжнародний фонд виборчих систем), штаб-квартира якого знаходиться у Вашингтоні. Це 16-те опитування громадської думки, яке фонд проводить в Україні.

 

З результатів дослідження видно, що загалом відповіді українців тісно пов’язані з їхніми політичними уподобаннями. Наприклад, виборці на заході України песимістичніше налаштовані щодо того, наскільки вільно і чесно пройдуть вересневі вибори. Проведення позачергових виборів підтримують 58% українців, серед яких прихильники і БЮТ, і Партії регіонів.

 

Більшість дорослих українців (58%) вже налаштовані голосувати, 27% ймовірно підуть голосувати. Це свідчить про те, що приблизно 70 % виборців прийдуть на виборчі дільниці.

 

Результати дослідження IFES вказують на те, що більшість українців нічого не чули про жодну з двох ключових поправок до виборчого законодавства, прийнятих Верховною Радою України при підготовці до виборів 30 вересня. 53% не знають про те, що для того, щоб результати виборів були визнані дійсними, повинні проголосувати мінімум 50% зареєстрованих виборців. А про те, що на дострокових виборах заборонене заочне голосування, не знають 65% опитаних.

 

Відповідаючи на запитання щодо змін у важливих питаннях за минулий рік, українці схильні казати, що протягом цього періоду відбулося погіршення. Наприклад, більшість опитаних вважає, що відбулося зниження рівня політичної стабільності. 83% наших громадян незадоволені економічною ситуацією, 82% – політичною, 61% – зовнішньою політикою України. Переважна більшість опитаних стверджує про високий рівень корупції, особливо в закладах охорони здоров’я, правоохоронних органах, закладах освіти, а також у Верховній Раді (68%), Кабінеті міністрів (62%), Секретаріаті президента (55%).

 

З-поміж політичних лідерів українці більше схильні довіряти прем’єр-міністру Віктору Януковичу (49%). Дещо нижчий рівень довіри до президента Віктора Ющенка – 44%, а лідеру БЮТ Юлії Тимошенко довіряють 41% опитаних. Крім того, більшість висловлює довіру засобам масової інформації (61%) та армії (53%), місцевим органам самоврядування.

 

Отримавши низку тверджень, які могли б визначити, що означає жити в демократичній країні, українці більш за все схильні казати, що це означає захист прав людини. Половина опитаних також згадують як ознаку демократії відсутність корупції на офіційному рівні. Менше згадують свободу слова, свободу волевиявлення та свободу віросповідання, оскільки вважають, що вони у нас уже є.

 

Незважаючи на те, що 63% українців цікавляться політикою, все ж 59% ніколи не перевіряли списки виборців з метою подивитися, чи вони зареєстровані. Рівень залучення українського суспільства до висловлення своїх поглядів щодо важливих проблем знизився порівняно з листопадом 2005 року. Також менш помітною стала діяльність громадських організацій. Тільки 20% українців обізнані з неурядовими організаціями, які діють в їх регіонах, 50% не обізнані, а 17% взагалі не знають, що таке неурядова організація.

 

Що ж до ставлення до політичних партій, то 54% опитаних вважають, що вони перш за все обслуговують свої власні інтереси, а на людей звертають увагу тільки під час виборчих кампаній. 65% переконані, що від політичних партій потрібно вимагати розкривати джерела їхніх доходів.

 

Менеджер із досліджень Ракеш Шарма, який презентував останній звіт IFES, зазначив, що українці загалом задоволені пропорційністю представлення політичних сил у ЗМІ. А ось щодо об’єктивності інформації, то у них виникають сумніви. На запитання «ТК» щодо якості політичної телевізійної реклами, чи сильно вона відрізняється від американської, Ракеш Шарма відповів, що якість із кожними виборами стає кращою. «Вона не сильно відрізняється від нашої, відчувається вплив американських політтехнологів», – зазначив пан Шарма.

 

Звіт «Громадська думка в Україні перед виборами Верховної Ради 2007 року» буде скеровано до штаб-квартири Міжнародного фонду виборчих систем до Вашингтону, де його опрацюють. Детальніше з висновками дослідження можна буде ознайомитися на початку жовтня 2007 року.

 

Світлана Остапа, «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5113
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду