За героями «Останнього коміка» спостерігатимуть 24 години на добу

13 Вересня 2007
15149
13 Вересня 2007
15:01

За героями «Останнього коміка» спостерігатимуть 24 години на добу

15149
За героями «Останнього коміка» спостерігатимуть 24 години на добу

Менше десяти днів залишилося до заселення фіналістів проекту «Останній комік» у спеціальний будинок, де вони перебуватимуть двадцять чотири години на добу. 12 вересня керівники проекту та члени журі зібралися в клубі «Дежавю», щоби підбити попередні підсумки, розповісти, як відбувалися регіональні кастинги, та презентувати міні-фільм про них. Протягом кількох тижнів вони встигли побувати в Донецьку, Одесі, Дніпропетровську, Харкові та Львові, де передивилися кілька сотень потенційних гумористів.  

 

Продюсер проекту Андрій Партика вважає це шоу актуальним для нашої країни, бо досі молодим талантам у сфері жартів не було, де себе показати: «У нас на каналі склалася традиція робити гумористичні шоу. Свого часу ми з режисером-постановником Олександром Даругою зробили сітком “Леся+Рома”. А цього року я був одним із тих, хто побачив формат Last Comic Standing на Канському телевізійному ринку. Чотири сезони цієї програми з успіхом пройшли на каналі NBC в Америці, тому ми вирішили спробувати реалізувати це шоу в Україні. Адже всі ми робимо цей проект не за гроші, а з любові. Ми сподіваємося зробити відкриття цієї осені». 

 

Єдиною відмінністю цього шоу від західного аналогу буде мова та українські герої. Але керівники проекту не переймаються тим, що це черговий запозичений проект, а не вигаданий у нас: «Світ глобалізується, тому ми би хотіли принести найкращу світову практику в Україну».  

На думку одного з членів журі Сергія Сивохи, цей проект – хороша можливість проявити себе людям з вулиці: «Коли я грав у КВН, після концерту до нас підходили люди та казали: “Ви, звичайно, молодці, але в нас на роботі є Сашок. Він так смішно жартує! Його б до вас!” Отож, тепер усі Сашки та Васьки можуть спробувати свої сили. Хай доведуть, на що здатні». 

 

Першим містом, де проходили кастинги, був Харків. Як розповів Віктор Андрієнко, який був головою журі в цьому місті, люди на той момент не були готові до того, що їм доведеться робити: «Меня, буквально, бросили на гвозди. На второй день пришлось вызывать людей из Запорожья, чтобы поднять уровень кастинга». Не менш важке відчуття на першому етапі охопило й Андрія Партику: «Був момент, коли ми, справді, злякалися, що нічого не вийде. Навіть хотілося сказати: “Все, стоп”. Ми побачили справді багато смішних жартів».  

 

Тим, хто прийшов на кастинг, справді було нелегко. З десятої ранку 50-60 чоловік чекали кілька годин, аби потім виступити перед порожнім залом. Багато хто жалівся на відсутність аудиторії, з якою можна було би працювати. Адже перед ними стояло завдання розсмішити не пересічну публіку, а маститих професіоналів у сфері гумору. Але, за словами члена журі Бориса Барського, в журі був тільки один критерій «смішно – не смішно»: «Якщо ти подивишся в кінотеатрі якийсь артхаусний фільм і нічого не зрозумієш, то можна збрехати. З гумором такого не вийде».  

 

На власні очі побачити, як відбувався кастинг, журналісти мали змогу, переглянувши міні-фільм про це. Щоправда, як зазначив Андрій Партика, туди переважно увійшли номери учасників, яких не буде у півфіналі.  

 

«Я не знаю, хто з каналу готував фільм, але це якийсь чорний піар. Насправді все буде набагато смішніше», – після перегляду продюсер шоу помітно зніяковів. Як він розповів «Телекритиці», серед конкурсантів переважна більшість – молоді люди чоловічої статі. Участь у шоу вимагає на декілька тижнів покинути роботу та родину, а людям старшого та середнього віку важче це зробити: «Ми сподіваємось, що вони спробують свої сили у другому сезоні програми. Коли побачать, як усе відбувається».  

 

Також він зазначив, що жодних заборон стосовно мови виконання та політичного забарвлення жартів у них не було. Наприклад, у Донецьку, відомому своїми особливостями, членам журі найбільше запам’ятався жарт про Юлю Тимошенко: «У Юли Тимошенко родился внук. Он ей не понравился. Перероды назначены на такую-то дату». 

 

24 вересня тридцять учасників шоу зійдуться у півфіналі, після якого залишиться тільки десять чоловік. Вони і потраплять до спеціального будинку, де цілодобово перебуватимуть під наглядом операторів та редакторів. Тож умови життя там будуть максимально наближені до тих, що зазвичай існують у подібних реаліті-шоу. Єдина відмінність – за ними можна буде спостерігати тільки під час прямих ефірів програми, яка йтиме щонеділі. Включень в інші дні або трансляції в Інтернеті творці шоу наразі не планують.   

 

Учасникам, які вже потрапили до фіналу, почнуть допомагати досвідчені автори та гумористи. Але жодних спеціальних тренувань для них не планується.  

 

«Якщо ми почнемо підтягувати всіх учасників до одного рівня, втратиться дух змагань. Починаючи з п’ятої програми, кожен випуск буде закінчуватися турніром лузера з тим суперником, якого він сам собі обере. Тут усе залежатиме від того, хто кого пересмішить. Учасники мають показати значну кількість імпровізації та непідготовленого гумору», – вважає Андрій Партика. Не буде особливих вимог і до амплуа кожного учасника. Він може постійно бути в одному образі, якщо він вдалий та кумедний, або ж показувати себе в різних.

За словами Віктора Андрієнка, учасники абсолютно різні. Є гарні актори з поганим матеріалом, а є погані актори, які вміють вигадувати влучні жарти. У кожного є час, щоб підготуватися до півфіналу: «В Харкові один чоловік сам за два дні зробив дуже гарний номер. Ми тільки підказали, як його можна доробити. Головне – не показувати чужий матеріал. Глядач сам обиратиме, які жарти йому подобається, за допомогою дзвінків та смс».  

 

Прем’єра шоу «Останній комік» відбудеться на ICTV в неділю, 16 вересня, о 19:20. Усього заплановано одинадцять епізодів. Перші три програми глядачі зможуть спостерігати, як відбувалися попередні кастинги, а далі на них чекають змагання коміків у прямому ефірі. Остання програма вийде в ефір 25 листопада.  

 

Ольга Ліцкевич, «Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15149
Читайте також
09.11.2007 11:27
Андрій Кокотюха
для «Детектор медіа»
14 274
26.09.2007 10:19
Любовь Цыбульская
для «Детектор медіа»
17 274
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду