detector.media
23.08.2007 18:15
Михайлина Скорик: КНМП не мала підстав відмовити Ганні Герман у її бажанні стати членом профспілки

23 серпня голова Незалежної медіа-профспілки України та представники регіональних осередків НМПУ оприлюднили заяви, в яких засуджують рішення Київської незалежної медіа-профспілки щодо включення до лав останньої народного депутата V скликання Ганни Герман. «ТК» звернулась по коментарі до пані Герман.

 

«Я вступила до профспілки, бо вважаю, що захист прав журналістів в Україні зараз набуває більшої ваги, ніж навіть минулого року. Я вважаю, що мої зусилля із захисту прав журналістів будуть ефективнішими, якщо я буду працювати разом із моїми колегами-журналістами у профспілці, яка справді багато зробила для захисту журналістів. І це дасть мені можливість краще відчувати ті проблеми, які мають журналісти», - сказала вона. На запитання про підстави, на яких вона подала заяву про вступ до КНМП, Ганна Герман відповіла: «У статуті йдеться про те, що, якщо ти маєш журналістську освіту, то, навіть не працюючи журналістом, можеш бути членом профспілки. У душі я залишаюсь журналістом. Це професія, від якої не втечеш, хоч на які посади тебе призначають».

 

Нагадаємо, зараз Ганна Герман є кандидатом у депутати за списком Партії регіонів.

 

Тим часом голова Київської незалежної Медіа-профспілки Михайлина Скорик надала «ТК» свій коментар, у якому пояснює рішення щодо прийняття Ганни Герман до КНМП. Наводимо цей коментар у повному обсязі.

 

Михайлина Скорик, голова Комітету Київської незалежної Медіа-профспілки 

- Медіа-профспілка у Києві з повагою ставиться до думки колег, хоча лист-протест голови Незалежної медіа-профспілки Сергія Гузя заскочив членів комітету Київської незалежної Медіа-профспілки зненацька. Адже обидві організації перебувають в одному офісі, Сергій був у курсі всіх переговорів, він був присутній на зборах комітету, який приймав рішення, брав участь у дискусії і різких застережень не висловлював.

 

Події розгорталися так: у серпні Ганна Герман вирішила вступити до нашої організації. Які її особисті мотиви – запитайте в неї. Розмову з Герман ми мали разом з членом комітету Кирилом Хорошиловим. Вона сказала: «Маю бажання». Ми відповіли: «Пишіть заяву, ми її розглянемо на комітеті».

 

Засідання комітету відбулося  у вівторок, 21 серпня, о 18.30. На ньому був присутній Сергій Гузь. Рішення звучало так: «Київська незалежна Медіа-профспілка не має вмотивованих підстав відмовити Ганні Герман в прийнятті її до членів КНМП. Комітет (в чотири голоси – «за», один «утримався») проголосував за:

 

прийняття її за умов сплати вступного внеску

 

оприлюднення цього рішення після обговорення з представниками Наглядової ради профспілки».

 

При цьому ми керувалися такими міркуваннями: членами Медіа-профспілки є діючі політики (наприклад, Андрій Шевченко і Сергій Штурхецький) і власники засобів масової інформації  (Володимир Ар’єв і Олександр Клименко). Згідно зі статутом, вони не мають права входити в ЖОДНІ керівні органи профспілки, але можуть бути рядовими членами професійної організації. Про це ми одразу попередили Ганну Герман.

 

Можна не поділяти її політичних поглядів і критично ставитися до її діяльності як політика. Але подвійний стандарт в оцінці членства у професійній спілці перетворює нас із журналістів на політиканів.

 

Почитайте її біографію, подивіться її журналістські тексти. Статус народного депутата, по закону, зберігає за нею попереднє місце роботи і не забороняє займатися творчою діяльністю. Реалії київської журналістики такі, що багато членів профспілки – ба, часто найактивніші профспілковці – стають піарниками, прес-секретарями, політиками, а потім знову повертаються до фаху. У нашому статуті чітко не виписано, як нам діяти з такими людьми.

 

Що ж до грошей, то Київська незалежна медіа-профспілка не отримувала їх на свої поточні рахунки. Вони надійшли на спеціальний рахунок для допомоги незаконно звільненим працівникам ЗМІ, відкритий Єгором Соболєвим ще в листопаді 2004 року. Рахунок – цільовий, тож не може бути використаний ні на що інше. Перераховані гроші не накладають на нас жодних зобов’язань перед Партією регіонів і Ганною Стеців-Герман, Андрієм Клюєвим і Василем Горбалем персонально. Про це ми інформували кожного благодійника.

 

Давайте краще порушимо ці два питання і запросимо всіх охочих до їх обговорення. Наприклад, пропоную призначити зустріч 27 серпня о 18.00 – дзвоніть 8-095-306-70-53. А втілити в життя напрацьовані пропозиції можна буде на найближчому з’їзді Київської незалежної Медіа-профспілки і Незалежної медіа-профспілки України, які мають відбутися до кінця року. 

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY