Ігор Лубченко – комунальним ЗМІ: «Подумайте, чи цікаво вам самим те, що ви пропонуєте своїм читачам»

31 Липня 2007
7037
31 Липня 2007
16:14

Ігор Лубченко – комунальним ЗМІ: «Подумайте, чи цікаво вам самим те, що ви пропонуєте своїм читачам»

7037
Ігор Лубченко – комунальним ЗМІ: «Подумайте, чи цікаво вам самим те, що ви пропонуєте своїм читачам»

31 липня на засіданні секретаріату Національної спілки журналістів України розглянули питання про кризовий матеріальний стан деяких комунальних газет та шляхи його подолання. Для того, щоб отримати об’єктивне уявлення про ситуацію, до розмови були запрошені редактори обласних, міжрайонних та районних газет.  

 

Як стало зрозуміло з їхніх виступів, сьогодні більшість редакцій не мають коштів для придбання паперу, оплати поліграфічних та комунальних послуг, обов’язкових платежів, заборгували виплату зарплати. Окремі районні газети стоять на межі закриття. Насамперед це стосується зовсім маленьких бідних районів, де можливість заробляти самостійно практично відсутня, а дотації з бюджету не покривають і  десятої частини необхідних витрат.  

 

Але все ж таки присутні зійшлися на тому, що найчастіше причиною кризи стає власне небажання колективів змінюватися відповідно до вимог часу. Редактори більшості з цих видань не бажають заглиблюватися в економіку газети та не поспішають використовувати успішний досвід колег із інших ЗМІ.  

 

«Тенденція така, що прибуток від передплати та продажу буде поступово зменшуватися. Вихід у тому, щоб знаходити рекламу. Але проблема в тому, що замовникам із Києва нецікава районна газета з накладом у дві–три тисячі екземплярів. А ось створений на основі кількох таких газет спільний додаток тиражем у кілька сотень тисяч – це вже зовсім інше питання», - підказав варіант вирішення фінансової проблеми голова НСЖУ Ігор Лубченко.  Крім того, він висловив незадоволення контентом, який зараз пропонують комунальні ЗМІ. Вони не порушують актуальних питаннь, які цікавлять жителів міста чи району, не публікують матеріалів на захист громадянських прав, у них відсутня гостра критика на адресу місцевих політиків і чиновників. Усі журналістські жанри в таких виданнях зведені до офіційних новин, звітів з нарад та привітань зі святами.  

 

«Скільки разів ми збирали редакторів та просили створити концепцію районної газети. Сядьте у суботу та перечитайте номери свого видання за останні півроку, а потім подумайте, чи цікаво вам самим те, що ви пропонуєте своїм читачам», -  звернувся до присутніх Ігор Лубченко.   

 

Як зазначив голова НСЖУ, роздержавлення неминуче відбудеться: «Це станеться у найближчі два–три роки. І чим скоріш, тим краще. Отож, уже зараз комунальні ЗМІ повинні вчитися заробляти гроші самостійно». 

 

Більш детально ці питання будуть розглянуті на Всеукраїнських зборах комунальних ЗМІ, що відбудуться в листопаді – грудні цього року.  

 

Ольга Ліцкевич, «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7037
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду