Євро-2012: Висунуто умови телетрансляцій

27 Липня 2007
10118
27 Липня 2007
12:24

Євро-2012: Висунуто умови телетрансляцій

10118
Євро-2012: Висунуто умови телетрансляцій

У четвер, 26 липня, УЄФА висунула умови телетрансляції Євро-2012.

Однією з умов УЄФА для трансляції футбольних матчів Євро-2012 в Україні буде використання національними каналами серед інших і нового телеформату - телебачення високої чіткості (ТВЧ або HDTV). Поки ще жоден з вітчизняних мовознавців у ньому не освоївся. Однак у цьому напрямку працюють. Такі ж кроки здійснюють і кабельні оператори.

Щоб з’ясувати, чи відомо, хто буде транслювати матчі Чемпіонату Європи з футболу, які будуть проходити в Україні та Польщі, і які умови висуває УЄФА до організаторів турніру, Хрещатик звернувся з відповідними питаннями до президента Національної телекомпанії Віталія Докаленка.

"Усі права на трансляцію належать УЄФА, - пояснив він. - Повинен відбутися тендер, що визначить, хто в Україні буде показувати футбольні змагання. Якщо Перший Національний, то НТКУ поставить перед керівництвом держави питання про модернізацію технічної бази телекомпанії. Адже однією з умов є трансляція матчів ще й у новому для нас форматі, зокрема йдеться про так зване телебачення високої чіткості".

Найбільш близько в Україні до формату високої чіткості підійшла група компаній Поверхность-тв. Чотири тижні тому цю інформацію поширив сайт Детектор медіа. Йшлося про наміри Поверхности подати заявку на ліцензію щодо створення двох ТВЧ-каналів: одного - спортивного, а другого - кіношного. Утім, чи буде транслювати Поверхность матчі Євро-2012, в офісі цієї компанії не відповіли, пояснивши, що попереду ще багато часу.

У розмові з кореспондентом Хрещатика президент Волі Сергій Бойко заявив, що вони вже почали тестувати телеканали ТВЧ. Поки що європейські, оскільки немає вітчизняних.

Однак послугами кабельних операторів в Україні на 1 січня 2007 року охоплено лише 15 відсотків домогосподарств (за даними Національної комісії регуляції зв’язку). Тому важливо, щоб телесигнал високої чіткості поширювався не тільки через кабельні мережі, але й через ефірне мовлення. Причому цифрове. Про це турбуються державні інституції. На жаль, тут є проблеми.

В Україні застаріле аналогове телебачення повинне відійти в минуле до 2015 року. Такі вимоги містяться у міжнародній угоді Женева-2006 (у ній визначено поетапні зміни телерадіомовлення в Європі на 2006-2015 роки).

Торік улітку попередній уряд, Національна рада з питань телерадіомовлення та державні органи, що мають відношення до цієї проблеми, погодили проект державної програми розвитку цифрового мовлення. Однак Кабмін восени прийняв нову концепцію державної програми, її Нацрада не погоджувала.

"І навіть остаточну програму, що на даний час проводиться через Кабмін, Національна рада відхилила, - заявив голова Нацради Віталій Шевченко. - Вона потребує серйозних доопрацювань. Тому я розмовляв з головою Держкомтелерадіо Едуардом Прутником - потрібно визначитися, як рухатися далі.

У нас є взаєморозуміння за багатьма позиціями. І достатньо напрацьованого матеріалу, незатребуваного через розбалансування всієї роботи, пов’язаної із затвердженням державної програми. На жаль, фактично Україна втратила щонайменше 6 місяців для переходу на цифрове мовлення, а це неприпустима розкіш".

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10118
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду