Звільнений кореспондент Бі-Бі-Сі Алан Джонстон розповів про життя в полоні

4 Липня 2007
13998
4 Липня 2007
10:22

Звільнений кореспондент Бі-Бі-Сі Алан Джонстон розповів про життя в полоні

13998
Звільнений кореспондент Бі-Бі-Сі Алан Джонстон розповів про життя в полоні

Журналіст Бі-Бі-Сі Алан Джонстон, звільнений у середу в Палестині, розповів про перебування в полоні та подякував за свободу руху Хамас.

Британський тележурналіст Алан Джонстон, звільнений у середу, 4 липня, з палестинського полону, згадує, що його викрадачі почували себе «комфортно й у безпеці», поки в секторі Газа не перемінилася влада і контроль над силовими структурами не перейшов до ісламістів.

Опинившись на свободі після 114-ти днів полону, Джонстон щиро дякував за своє звільнення рух Хамас, який в Ізраїлю і багатьох західних країнах вважається терористичною організацією.

«Викрадачі, здавалося, почували себе зовсім комфортно і безпечно, але приблизно два тижні тому почали нервувати», – розповідає кореспондент Бі-Бі-Сі, виступаючи на прес-конференції разом із прем’єр-міністром Ісмаілом Ханією та іншими лідерами Хамас.

Зміну настрою викрадачів журналіст пояснює «серйозним тиском» із боку нової влади Газа, котра оголосила своєю метою боротьбу з беззаконням і домогтися якнайшвидшого звільнення викраденого британця. За словами Джонстона, викрадачі не використовували проти нього фізичної сили. Лише один раз його руки і ноги на добу закували в ланцюги. Ще він поскаржився на самотність та їжу, котра, за словами журналіста, була «не для європейського шлунка».

Своїх викрадачів Джонстон назвав «непередбаченими людьми», що неодноразово погрожували убити його.

«Мені багато разів снилося, що я знову вільний, і завжди прокидався в тій же кімнаті. Тепер усе, нарешті, позаду, і як же неймовірно добре бути на свободі», – говорить Джонстон.

Герметичну ізоляцію від зовнішнього світу удалося пробити два тижні після ув’язнення: Джонстон одержав доступ до радіоприймача і з передач BBC довідався про масові акції підтримки і солідарності, що відбувалися «від Пекіна до Буенос-Айреса, від Бейрута до Вашингтона».

45-річний Джонстон, єдиний західний журналіст, котрий постійно працював і жив у палестинському анклаві, був викрадений 12 березня зі свого будинку в Газі. Відповідальність за викрадення взяло на себе угруповання «Армія ісламу», зв’язане з впливовим місцевим кланом Дугмуш.

Представники Хамас стверджують, що Джонстон був звільнений без кровопролиття і виконання яких-небудь умов, які спочатку висували викрадачі.

Лідер руху Хамас Халед Машааль схвалював звільнення кореспондента телерадіокомпанії Бі-Бі-Сі Алана Джонстона. За словами Машааля, звільнення журналіста стало свідченням того, що Хамас приніс лад на територію сектора Газа після захоплення влади.

«Ми змогли закрити цю сторінку, що так негативно позначилася на думці про наш народ. Зусиллями Хамас Джонтстона було звільнено», – сказав Машааль в інтерв’ю Reuters.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13998
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду