Керівництво Києво-Могилянської академії заперечує, що скасувало заходи, присвячені Далай-ламі XIV

21 Червня 2007
15227
21 Червня 2007
14:35

Керівництво Києво-Могилянської академії заперечує, що скасувало заходи, присвячені Далай-ламі XIV

15227
Керівництво Києво-Могилянської академії заперечує, що скасувало заходи, присвячені Далай-ламі XIV

Із 15 червня у приміщенні Культурно-мистецького центру Києво-Могилянської академії планувалося проведення круглого столу, показ фільму та відкриття фотовиставки, присвяченої життю та діяльності духовного лідера Тибету Далай-лами XIV. За словами організатора виставки Олега Ткаченка, 14 червня  виставка була повністю оформлена і розміщена в КМЦ. Проте, коли наступного дня вони прибули, щоби підготувати залу для круглого столу, адміністрація Культурно-мистецького центру повідомила, що показ фільму та виставки під великим питанням.

 

Як пояснила їм віце-президент із розвитку Національного університету «Києво-Могилянська академія» Наталя Шумкова, університет відвідали представники посольства КНР і висловили протест проти будь-яких заходів, пов’язаних із особистістю Далай-лами XIV. В результаті керівництво академії погодилося заборонити показ фотовиставки та фільму «Кундун».

 

«ТК» звернулася за коментарями до віце-президента з розвитку Національного університету «Києво-Могилянська академія» Наталі Шумкової. За її словами, всі заходи, які планувалися в рамках наукового круглого столу «Далай-Лама XIV як мислитель» відбулись:

 

«У день відкриття до Академії звернулися представники посольства КНР в Україні з проханням не дозволяти проведення заходів, котрі би популяризували діяльність Далай-лами  як політичного діяча, а саме фотовиставки і показу фільму. Можливо, саме в цитатах із книги Далай-лами, присвячених Тибету й Китаю і включених авторами фотовиставки до експозиції, представники китайського посольства угледіли приховані заклики до сепаратизму Тибету».

 

Віце-президент університету з науково-навчальних студій Володимир Моренець зустрівся з представниками посольства та роз’яснив їм, що метою події в Могилянці була  не політична акція, а надання науковцям і студентам можливості ознайомитися з доробками відомого мислителя. Круглий стіл має відкритий формат і будь-хто, в тому числі представники посольства, може взяти в ньому участь. Президент університету В’ячеслав Брюховецький прийняв  рішення, що всі заходи, заплановані в рамках наукового круглого столу, пройдуть у повному обсязі. Що ж до подальшої експозиції виставки та другого показу фільму керівництво університету проявило політкоректність до посольства КНР.

 

«Ми вирішили, що, якщо демонстрація виставки і фільму в інші дні може бути розцінена як втручання у проблеми територіальної цілісності Китаю, то вони не є обов’язковими. Могилянка стояла і стоїть на сторожі територіальної цілісності України і  власною поведінкою не хотіла би давати привід для стороннього втручання в українські справи», – додала Наталя Шумкова.

 

 

Ольга Ліцкевич, «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15227
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду