detector.media
21.06.2007 14:35
Керівництво Києво-Могилянської академії заперечує, що скасувало заходи, присвячені Далай-ламі XIV

Із 15 червня у приміщенні Культурно-мистецького центру Києво-Могилянської академії планувалося проведення круглого столу, показ фільму та відкриття фотовиставки, присвяченої життю та діяльності духовного лідера Тибету Далай-лами XIV. За словами організатора виставки Олега Ткаченка, 14 червня  виставка була повністю оформлена і розміщена в КМЦ. Проте, коли наступного дня вони прибули, щоби підготувати залу для круглого столу, адміністрація Культурно-мистецького центру повідомила, що показ фільму та виставки під великим питанням.

 

Як пояснила їм віце-президент із розвитку Національного університету «Києво-Могилянська академія» Наталя Шумкова, університет відвідали представники посольства КНР і висловили протест проти будь-яких заходів, пов’язаних із особистістю Далай-лами XIV. В результаті керівництво академії погодилося заборонити показ фотовиставки та фільму «Кундун».

 

«ТК» звернулася за коментарями до віце-президента з розвитку Національного університету «Києво-Могилянська академія» Наталі Шумкової. За її словами, всі заходи, які планувалися в рамках наукового круглого столу «Далай-Лама XIV як мислитель» відбулись:

 

«У день відкриття до Академії звернулися представники посольства КНР в Україні з проханням не дозволяти проведення заходів, котрі би популяризували діяльність Далай-лами  як політичного діяча, а саме фотовиставки і показу фільму. Можливо, саме в цитатах із книги Далай-лами, присвячених Тибету й Китаю і включених авторами фотовиставки до експозиції, представники китайського посольства угледіли приховані заклики до сепаратизму Тибету».

 

Віце-президент університету з науково-навчальних студій Володимир Моренець зустрівся з представниками посольства та роз’яснив їм, що метою події в Могилянці була  не політична акція, а надання науковцям і студентам можливості ознайомитися з доробками відомого мислителя. Круглий стіл має відкритий формат і будь-хто, в тому числі представники посольства, може взяти в ньому участь. Президент університету В’ячеслав Брюховецький прийняв  рішення, що всі заходи, заплановані в рамках наукового круглого столу, пройдуть у повному обсязі. Що ж до подальшої експозиції виставки та другого показу фільму керівництво університету проявило політкоректність до посольства КНР.

 

«Ми вирішили, що, якщо демонстрація виставки і фільму в інші дні може бути розцінена як втручання у проблеми територіальної цілісності Китаю, то вони не є обов’язковими. Могилянка стояла і стоїть на сторожі територіальної цілісності України і  власною поведінкою не хотіла би давати привід для стороннього втручання в українські справи», – додала Наталя Шумкова.

 

 

Ольга Ліцкевич, «Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY