Проти людей, які перешкоджали діяльності знімальної групи К1, порушено кримінальну справу

18 Червня 2007
15088
18 Червня 2007
16:53

Проти людей, які перешкоджали діяльності знімальної групи К1, порушено кримінальну справу

15088
Проти людей, які перешкоджали діяльності знімальної групи К1, порушено кримінальну справу

15 червня прокурор Київської області Юрій Гайсинський постановив порушити кримінальну справу проти чотирьох громадян за фактом умисного перешкоджання законній професійній діяльності журналіста Романа Вінтоніва.

 

Інцидент стався у грудні 2006 року, коли Роман Вінтонів, нині журналіст ТОВ «Національні інформаційні системи» (новини для каналу «Інтер»), працював на каналі К1. 8 грудня знімальна група К1 разом із кількома депутатами приїхала до сільради, щоб ознайомитися із рішеннями сільради, які стосуються розподілу землі. Сільський голова та голова земельної комісії почали виганяти знімальну групу з сільради, а потім завів журналістів до себе в кабінет, замкнув його та викликав міліцію. Знімальній групі вдалося досягти з сільським головою домовленості про зйомки наступного дня. Але 9 грудня, коли журналісти прибули до сільради, їх знов почали виганяти, застосовуючи фізичну силу.

 

«У кабінеті голови відбувалось позачергове засідання депутатів сільради. Двоє депутатів, які відмовились представитись, почали виганяти нас із приймальні, закриваючи руками обєктив. Ми не пішли, і незабаром нас покликали в кабінет. Коли я був у дверях, депутати почали кричати «Без камери!», хтось із присутніх почав відштовхувати оператора від дверей, а мене – затягувати всередину. Коли ми все-таки зайшли, нам показали написаний від руки «регламент роботи із ЗМІ», де було зазначено, що про приїзд треба попереджати заздалегідь і в письмовій формі», - розповідає Роман Вінтонів.

 

 Історія мала продовження 15 грудня, коли Роман Вінтонів із оператором знову прибув до Софіївської Борщагівки знімати нараду депутатів. «Особливо активним був один із депутатів Київської облради. Коли почалась нарада, голова запропонував проголосувати за те, щоб представники К1 покинули залу засідань. Після ухвалення відповідного рішення ми мусили піти», - згадує Роман. Журналіст підготував сюжет для програми «Один тиждень», після виходу якого на канал зателефонували з обласної прокуратури і запропонували написати заяву. Після порушення 20 лютого 2007 року кримінальної справи за фактом перешкоджання професійній діяльності журналіста у ході слідства встановили конкретних осіб, проти яких тепер порушена кримінальна справа. Роман Вінтонів припускає, що депутати сільради оскарживатимуть порушення проти них кримінальної справи.

 

За законом така справа має бути передана до суду не пізніше, як за 2 місяці після початку розслідування. За словами Романа Вінтоніва, його справа може стати першим випадком, коли справа проти людей, які перешкоджали діяльності журналіста, дійде до суду.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15088
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду