Депутати V скликання відхилили законопроект про редакційну свободу й ухвалили закон про мораторій на відчуження майна редакцій

25 Травня 2007
11726
25 Травня 2007
15:21

Депутати V скликання відхилили законопроект про редакційну свободу й ухвалили закон про мораторій на відчуження майна редакцій

11726
Депутати V скликання відхилили законопроект про редакційну свободу й ухвалили закон про мораторій на відчуження майна редакцій

25 травня народні депутати V скликання відхилили проект закону «Про редакційну свободу державної та комунальної преси в процесі роздержавлення».

 

У підсумку за нього проголосували 39 депутатів. Законопроект авторства народного депутата Андрія Шевченка доповідав Леонід Мордовець (СПУ). Він пропонував підтримати його і наголосив на тому, що українське законодавство не відповідає європейському, і його реформа є одним із пріоритетів у діяльності Верховної Ради.

 

Від профільного комітету з питань свободи слова та інформації виступила перший заступник голови Олена Бондаренко, яку члени Комітету призначили виконувачем обовязків голови. Вона сказала, що не бачить потреби в ухваленні законопроекту, оскільки він дублює чинне законодавство, і просила зняти його з розгляду. Особливо їй не сподобався той момент, що закон запроваджує додаткові обмеження щодо зняття редакторів із посади.

 

Натомість депутати підтримали законопроект «Про мораторій ні відчуження від редакції державних та комунальних засобів масової інформації, приміщень та майна», який також розробив Андрій Шевченко. За нього проголосували 248 карточок народних депутатів (у залі насправді були присутні 50 депутатів).

 

Леонід Мордовець зауважив, що цей законопроект дасть можливість в процесі роздержавлення зберегти майно. Адже ще в процесі підготовки він став сигналом для багатьох місцевих рад, які почали виходити із засновників, ставити своїх керівників і забирати майно у деяких редакційних колективів. Так було, наприклад, у Закарпатській, Вінницькій, Черкаській областях. З ним погодилася Олена Бондаренко. На її думку, законопроект має на меті запобігти розкраданню редакцій, та дасть можливість комунальним ЗМІ конкурувати з комерційними. Також вона попросила прийняти до уваги зауваження юридичного управління стосовно деяких моментів і виправити їх в подальшому.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11726
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду