Затриманого за пропаганду «Радіо Свобода» білоруського активіста звинуватили у... нецензурній лайці

28 Квітня 2007
7729
28 Квітня 2007
11:09

Затриманого за пропаганду «Радіо Свобода» білоруського активіста звинуватили у... нецензурній лайці

7729
Затриманого за пропаганду «Радіо Свобода» білоруського активіста звинуватили у... нецензурній лайці

18-річний білоруський активіст чекає на суд, звинувачений у нібито «нецензурній лайці». Але справжньою причиною, каже Уладзімір Шульжицький, стало те, що він рекламував хвилі Радіо Свобода.

Уладзімір Шульжицький за власною ініціативою надрукував на аркушах паперу розклад передач і хвилі виходу в ефір білоруської Свободи і розкидав їх у поштові скриньки свого міста Сморгоні. А на випадок, якби хтось не вправився з налаштуванням приймача, додавав і свій номер мобільного телефону.



Цим і скористалася влада, викликавши добровільного активіста нібито допомогти, розповів Радіо Свобода сам Шульжицький: «Вони мені зателефонували перед роботою, і ми з цим чоловіком домовилися зустрітися. Він назвав мені адресу. Я й пішов на ту адресу, а там майже попід самими дверима на мене чекали дільничний і ще один міліціонер».

За словами Шульжицького, вони сказали йому, що шукають грабіжника, і попросили пройти з ними до дільниці, щоб підтвердити його особу. А вже там склали на нього протокол… за нецензурну лайку.

Шульжицький провів ніч у камері спецприймальника. Тепер його судять за приписану йому лайку.

Після того, як Шульжицький висловив недовіру судді, нового призначити відразу не змогли. Нині активіст чекає на продовження процесу.

«Я просто не бачив іншої альтернативи, щоб донести до людей правдиву інформацію. Вважаю, що Радіо Свобода — демократичний засіб масової інформації, і тільки воно здатне скласти конкуренцію державній пропаганді», — вважає Уладзімір Шульжицький.

Президент Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода Джефрі Ґедмин засудив затримання білоруського активіста й висунені йому звинувачення: «Такий перебіг подій викликає глибоке занепокоєння. Хотів би чітко підтвердити, що Радіо Свобода підтримує вільних громадян Білорусі, і особливо слухачів Радіо Свобода, які просто хочуть здійснити свої засадничі політичні права і громадянські свободи. Цим людям, цим слухачам, ми висловлюємо щонайглибшу повагу, захоплення і солідарність».

А Уладзімір Шульжицький тим часом не полишає активної діяльності. У четвер він приїхав до Мінська на акцію «Чорнобильський шлях». Сорок кілометрів від Сморгоні він подолав на велосипеді.

Після маршу опозиційних сил пам’яті роковин Чорнобиля загін спецпризначення білоруської міліції побив демонстрантів і затримав кількадесят учасників маршу. Тим часом їх уже відпустили. Опозиціонери припускають, що тих, кого затримували, можуть найближчими днями викликати до суду.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7729
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду